Κάτοικοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

xyta-aigeialias-2011.jpg

Φωτογραφία του ΧΥΤΑ το 2011 Φωτογραφία του ΧΥΤΑ το 2011

Νέες και μάλιστα δυναμικές κινητοποιήσεις προτίθενται να ξεκινήσουν προσεχώς οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιαλείας, ζητώντας το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας και την περιβαλλοντική αποκατάστασή του.

Ενας ΧΥΤΑ -«μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα», όπως τον χαρακτηρίζουν, που λειτουργεί χωρίς άδεια, υπερκορεσμένος, με τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν από το έδαφος, τα στραγγίδια από τα απορρίμματα να σχηματίζουν λίμνες και να μολύνουν παρακείμενο ποταμό και το βιοαέριο να εκλύεται ανεξέλεγκτο, σύμφωνα με τις περιγραφές των απεγνωσμένων κατοίκων.

Ο ΧΥΤΑ συνεχίζει ώς και σήμερα να δέχεται απορρίμματα λειτουργώντας με άδεια έκτακτης ανάγκης (η κανονική άδεια έχει λήξει από το 2014!).

Αυτή η προσωρινή άδεια λήγει στις 13 Φεβρουαρίου και οι κάτοικοι τοποθετούν την έναρξη των κινητοποιήσεών τους το αργότερο στις 14 Φεβρουαρίου.

Πέρα από τον αποκλεισμό της χωματερής (κίνηση στην οποία προέβησαν και τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε έληξε η πρώτη άδεια έκτακτης ανάγκης), σε πρόσφατη συνέλευσή τους οι κάτοικοι αποφάσισαν να καταθέσουν και ασφαλιστικά μέτρα.

Η λειτουργία του ΧΥΤΑ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2006, στη θέση «Κακιχούνι», όνομα από το οποίο μπορεί κανείς να φανταστεί και την ιδιαίτερη μορφολογία του σημείου στο οποίο βρίσκεται (κακό χωνί).

Αρχικά, προοριζόταν να εξυπηρετεί τους Καποδιστριακούς Δήμους Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού, που πλέον με τον «Καλλικράτη» εντάσσονται στον Δήμο Αιγιαλείας.

Η διάρκεια ζωής του χώρου εναπόθεσης είχε υπολογιστεί στα 11 χρόνια. Ωστόσο, καταγγέλλεται ότι ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια δέχεται απορρίμματα και από άλλες περιοχές.

Πανοραμική φωτογραφία του ΧΥΤΑ που αποτυπώνει τη σημερινή του εικόνα. Σε ύψος έχει ξεπεράσει τον αρχικό λόγο. Τα κατώτερα πρανή έχουν υποστεί διάβρωση. Τα σκουπίδια βγαίνουν στην επιφάνεια Πανοραμική φωτογραφία του ΧΥΤΑ που αποτυπώνει τη σημερινή του εικόνα. Σε ύψος έχει ξεπεράσει τον αρχικό λόγο. Τα κατώτερα πρανή έχουν υποστεί διάβρωση. Τα σκουπίδια βγαίνουν στην επιφάνεια |

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης και κάτοικος της περιοχής, Β. Τομαράς, περιέγραψε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση: «Πρέπει (σ.σ. ο ΧΥΤΑ) να παίρνει σκουπίδια από τη μισή Αχαΐα. Ολοι έχουν κλειδιά, ανοίγουν και αδειάζουν απορρίμματα». Ποιοι όλοι; «Τα φορτηγά, οι νταλίκες με τα απορρίμματα. Εχουν οι οδηγοί τα κλειδιά, ανοίγουν και μπαίνουν ακόμα και τη νύχτα».

Αυτή τη στιγμή, ο ΧΥΤΑ «έχει γίνει ένα βουνό από σκουπίδια. Ενώ η λεκάνη του είναι 15-20 μέτρα βάθος, τώρα ο ΧΥΤΑ έχει 70 μέτρα ύψος. Με μια νεροποντή τύπου Μάνδρας, όλα θα φύγουν στον Κορινθιακό», προειδοποιεί ο κ. Τομαράς.

Η θάλασσα βρίσκεται 1.200 μέτρα μακριά από τον ΧΥΤΑ, σε ευθεία νοητή γραμμή. Ηδη, πάντως, την έχει... πληρώσει ο πλησιέστερος ποταμός, ο «Θολοπόταμος» (λέγεται έτσι λόγω της θολότητας του νερού του, που οφείλεται στο αργιλώδες έδαφος) στον οποίο ξεφεύγουν μεγάλες ποσότητες από τα στραγγίδια του ΧΥΤΑ.

Αυτό μοιάζει να οφείλεται στην κακή χωροθέτηση του ΧΥΤΑ, σε πλαγιά (θυμηθείτε το «κακό χωνί») με μαλακό χώμα, το οποίο διαβρώνεται και υποχωρεί.

Ο Θολοπόταμος σε απόσταση αναπνοής από τον Κορινθιακό. Λίγα μέτρα πριν τη «συμβολή» του με τη θάλασσα, έχει διαμορφωθεί μια λίμνη με στραγγίδια από τον ΧΥΤΑ Ο Θολοπόταμος σε απόσταση αναπνοής από τον Κορινθιακό. Λίγα μέτρα πριν τη «συμβολή» του με τη θάλασσα, έχει διαμορφωθεί μια λίμνη με στραγγίδια από τον ΧΥΤΑ |

Σύμφωνα με έκθεση του τμήματος Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ (Μάιος 2011), «το κύτταρο είναι κατασκευασμένο με σχετικά αυξημένες κλίσεις πρανών (μεσαίο και κατώτερο τμήμα). Επιπλέον, παρατηρήθηκε η μη τήρηση ενιαίας κλίσης ειδικότερα στο ανάντη τμήμα της εγκατάστασης του ΧΥΤΑ.

Συγκεκριμένα, το ανάντη τμήμα παρουσιάζει ηπιότερη (μικρότερη) κλίση από το κεντρικό και κατώτερο τμήμα της εγκατάστασης.

Η διαμόρφωση αυτή δημιουργεί προϋποθέσεις:

● μη ομοιόμορφης τάσης των γεωμεμβρανών και γεωϋφασμάτων στον χώρο της εγκατάστασης,
● ενδεχόμενης διαφυγής στραγγισμάτων προς το εξωτερικό (μη επενδεδυμένο) τμήμα της εγκατάστασης (...)», ανέφεραν από τότε, μεταξύ άλλων, οι μελετητές.

Η κοίτη του Θολοπόταμου, ενός μικρού ποταμού δίπλα στον ΧΥΤΑ Αιγείρας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το καλοκαίρι του 2014. Τους θερινούς μήνες ο ποταμός δεν έχει πολύ νερό. Εχει όμως στραγγίδια... Η κοίτη του Θολοπόταμου, ενός μικρού ποταμού δίπλα στον ΧΥΤΑ Αιγείρας. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το καλοκαίρι του 2014. Τους θερινούς μήνες ο ποταμός δεν έχει πολύ νερό. Εχει όμως στραγγίδια... |

Την ημέρα της αυτοψίας (Μάρτιος του 2011) διαπιστώθηκε ότι η μονάδα επεξεργασίας των στραγγιδίων στο έργο βρισκόταν εκτός λειτουργίας στο σύνολό της.

«Επιπλέον, παρατηρήθηκαν διαρροές στραγγισμάτων σε πολλά σημεία περιμετρικά και κατάντη του χώρου απόθεσης. Γίνεται προσπάθεια συλλογής πολυάριθμων διαρροών στραγγισμάτων με πλαστικούς σωλήνες μικρής διαμέτρου προς τη δεξαμενή συλλογής. Το σύστημα συλλογής των στραγγισμάτων δεν είναι σε καλή κατάσταση (αγωγοί που δεν καταλήγουν σε συλλεκτήριο αγωγό, αλλά στο ενεργό σώμα του ΧΥΤΑ, αγωγοί φραγμένοι από απορρίμματα)», ανέφερε η έκθεση.

«Πιθανότατα, οι αστοχίες αυτές στη διαμόρφωση του κυττάρου να έγιναν μετά την πυρκαγιά του Ιουλίου του 2007, όπου μεγάλο μέρος του κυττάρου (γεωμεμβράνες, γεωϋφάσματα κ.ά.) μαζί με απορρίμματα κάηκαν ολοσχερώς» προσέθετε η έκθεση.

Οι πυρκαγιές

Οπως επισημαίνουν κάτοικοι, ο ΧΥΤΑ έχει πιάσει πολλές φορές πυρκαγιά. Η τελευταία από τις τρεις μεγάλες φωτιές ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Εσβησε ολοκληρωτικά ύστερα από 3 μήνες (σιγοέκαιγε όλο αυτό το διάστημα), στη διάρκεια των οποίων έφευγαν στην ατμόσφαιρα δηλητηριώδεις ρύποι, θυμούνται οι κάτοικοι, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και την ανεξέλεγκτη έκλυση βιοαερίου.

Φαίνεται ότι τα προβλήματα που επισήμαναν οι μελετητές του ΤΕΕ το 2011 για τη συλλογή του βιοαερίου, πέρα από τη συλλογή στραγγιδίων, δεν ελήφθησαν υπόψη από καμία δημοτική αρχή στη διάρκεια των τελευταίων περίπου 7 ετών, ασχέτως εάν στον δήμο έχουν επιβληθεί δύο παχυλά πρόστιμα. Το ενδεχόμενο επιβολής ενός ακόμη πρόστιμου εγείρεται με αφορμή νέα αυτοψία επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στα τέλη του Ιανουαρίου.

Ο σημερινός δήμαρχος, Θ. Παναγόπουλος, είχε εκλεγεί με προεκλογική δέσμευση την επίλυση του θέματος του ΧΥΤΑ.

Αντιθέτως, οι κάτοικοι τον κατηγορούν ότι δεν έχει κάνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση και ότι επαναπαύεται στην εύκολη λύση διατήρησης της σημερινής προβληματικής κατάστασης.

«Ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία για την αδειοδότηση (σ.σ. του ΧΥΤΑ), με στόχο να απαλλαγούμε από τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από το παρελθόν», ήταν το μόνο που θέλησε να σχολιάσει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος, μη δεχόμενος περαιτέρω ερωτήσεις.

«Είναι επικίνδυνος σαν βόμβα ο ΧΥΤΑ. Αυτό το πράγμα πλέον δεν διορθώνεται», είναι η κατηγορηματική θέση των κατοίκων, που έχουν δώσει αγωνιστικό ραντεβού για τις επόμενες ημέρες.

 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας