Καθολική αναγνώριση

despotopoylos.jpg

Στα 103 έφυγε από τη ζωή ο Κων. Δεσποτόπουλος Σύμπασα η πολιτική ηγεσία της χώρας απέτισε με μηνύματά της τη μέγιστη τιμή στον κορυφαίο διανοητή, αγωνιστή και δάσκαλο, Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο | EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Κλείνει σήμερα η αυλαία για μία γεμάτη γνώσεις, αγώνες και προσφορά ζωή 103 ετών, για τον σπουδαίο διανοητή Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο. Στάθηκε με γενναιότητα και ομορφιά, πολιτική, πνευματική και επιστημονική σε όποιο ρόλο ζωής κι αν ανέλαβε: του πρόσφυγα, του διδάκτορα, του πανεπιστημιακού, του ακαδημαϊκού, του ΕΑΜίτη αντιστασιακού, του εξόριστου αγωνιστή, του αυτοεξόριστου διανοούμενου, του πολιτικού, του συγγραφέα, του φιλοσόφου...

Συλλυπητήρια

◗ «Η μνήμη του και το έργο του συνιστούν πραγματική εθνική μας κληρονομιά», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι «υπήρξε κορυφαίος πνευματικός ταγός της εποχής μας, με διεθνή και, κυρίως, ευρωπαϊκή ακτινοβολία. Ηταν γνήσιος εκπρόσωπος και εκφραστής του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, υπηρέτησε, με απαράμιλλη συνέπεια και με παράδειγμα τον ίδιο τον βίο του, τις βασικές του σύγχρονες παρακαταθήκες, ήτοι τον πολιτισμό και τη δημοκρατία».

◗ Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε από το Ιράν όπου βρισκόταν μέχρι χθες: «Με λύπη μου πληροφορήθηκα τον θάνατο του μεγάλου ακαδημαϊκού δάσκαλου Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου.
Το επιστημονικό του έργο, που τον καθιστά ξεχωριστή μορφή του ελληνικού πνεύματος, συμβαδίζει με τη σημαντικότατη συνεισφορά του στην Εθνική Αντίσταση και στην υπόθεση των δημοκρατικών και κοινωνικών αγώνων της πρόσφατης ιστορίας μας» αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Ο θάνατός του είναι μια μεγάλη απώλεια για την Ελλάδα των γραμμάτων και του πολιτισμού. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του».

◗ Ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης, στο μήνυμά του τόνισε πως «πρόκειται αδιαμφισβήτητα για έναν από τους σημαντικότερους μελετητές και διανοητές της φιλοσοφίας... Ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ, με έντονη αντιστασιακή δράση, πρωτοστάτησε με το σπινθηροβόλο πνεύμα του και την απαράμιλλη πένα του στους αγώνες για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας κατά τη νεότερη ιστορία μας».

◗ Ο υπουργός Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτάς, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «ο Κ. Δεσποτόπουλος μέχρι τα 103 του χρόνια συμμετείχε με εφηβική ορμή και διανοητική εγρήγορση στην πνευματική ζωή και στη δημόσια συζήτηση. Αφησε πίσω του ένα πολυσχιδές ερευνητικό και επιστημονικό έργο, από το οποίο ξεχωρίζει η συμβολή του στη Φιλοσοφία του Δικαίου, καθώς και στη μελέτη της πολιτικής φιλοσοφίας του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη...
Ως αθάνατη παρακαταθήκη αφήνει επίσης το απαράμιλλο ήθος και την παραδειγματική του στάση ως πνευματικός άνθρωπος και δημοκρατικός πολίτης. Για την αντιστασιακή δράση του συνονόματου εξαδέλφου και του δίδυμου αδελφού του οδηγήθηκε στη Μακρόνησο, καθώς “απάδει εις τον φιλόσοφον” να υπογράφει εξευτελιστικές δηλώσεις και να αποκηρύσσει θεωρίες και ανθρώπους, όπως ζητούσε το ελληνικό μετεμφυλιακό κράτος».

◗ Τον «πλατωνιστή που αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση μετανοίας, παραμένοντας στη Μακρόνησο, συμμεριζόμενος τις διώξεις και την ηθική ποιότητα της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης» αποχαιρέτησε και ο υπ. Παιδείας, Ν. Φίλης.

◗ Συλλυπητήρια έστειλε και ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκης: «Ο Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος υπήρξε ένας σπουδαίος ακαδημαϊκός δάσκαλος, ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες διανοητές και μελετητές της φιλοσοφίας. Απέδειξε στην πράξη ότι ένα δημιουργικό μυαλό δεν περιορίζεται από τη βιολογική ηλικία».

◗ Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά: «H Ελλάδα ολόκληρη, όλος ο λαός μας, αποχαιρετούν με θλίψη τον Δεσποτόπουλο. Ηταν από τους πλέον έντιμους πολιτικούς στοχαστές. Και δεν απέφυγε ποτέ του τα πρακτικά διλήμματα. Παρών σε όλες τις φάσεις της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Και στις τραγικές στιγμές της... Θα είναι παρών μαζί μας σε όλες τις μάχες και τους αγώνες των δημοκρατικών πολιτών».

◗ Συλλυπητήριες δηλώσεις έκαναν και το Ποτάμι, καθώς και η Ενωση Κεντρώων. Η κηδεία του γίνεται σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου, στη Νέα Φιλαδέλφεια.