Καθημερινό φαινόμενο η απόπειρα αναχαίτισης του έργου μας

enosi_dikaston_eisaggeleon.jpg

Ενωση Δικαστών και Εισσαγελέων EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ανακοίνωση στην οποία αορίστως καταγγέλλεται «δημόσια στοχοποίηση των δικαστικών λειτουργών» εξέδωσε χθες η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), με αφορμή την υπόθεση της αιφνιδιαστικής παραίτησης της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Η Ενωση, αποφεύγοντας να πάρει θέση σε μια ενδοδικαστική διαμάχη, εξηγεί ότι «δεν γνωρίζει ούτε τις λεπτομέρειες ούτε τη βασιμότητα των καταγγελιών» και κάνει λόγο για «καθημερινό φαινόμενο απόπειρας αναχαίτισης του έργου μας» και για «στρατευμένη σε οικονομικο-πολιτικά συμφέροντα δημοσιογραφία». 

Σε σχετική ανακοίνωσή της «εκφράζει ακόμα μια φορά την έντονη ανησυχία της» και αναφέρει ειδικότερα:

«Η αντίφαση μεταξύ της συνταγματικής κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας του δικαστικού λειτουργού και της δυνατότητας άσκησης αθέμιτων πιέσεων προς αυτόν μέσω της στρατευμένης σε οικονομικο-πολιτικά συμφέροντα δημοσιογραφίας αποτυπώνει πλήρως τη σημερινή πραγματικότητα.

Η Ενωσή μας έχει ζητήσει πολλές φορές μια επαρκή και αποτελεσματική θεσμική προστασία για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς που επιτελούν το καθήκον τους.

Η ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας συζήτησης του προβλήματος και εξεύρεσης λύσης ανήκει στην πολιτική εξουσία, η οποία οφείλει τώρα να ενεργοποιηθεί.

Η συμβολή της ΕΔΕ στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Τέλος, ζητούμε από τους Ελληνες πολίτες να απομονώνουν και να καταδικάζουν τέτοιες πρακτικές, να μην υποκύπτουν στη λογική του μιθριδατισμού και της ισοπέδωσης των πάντων».