Πρώτη φορά... με καθαρό προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ

dimoskopisi_3.jpg

Δημοσκόπηση ΕΦ.ΣΥΝ.

Προβάδισμα πέντε εκατοστιαίων μονάδων αποκτά ο ΣΥΡΙΖΑ (28,5% από 23% στην έρευνα της 25ης Αυγούστου) έναντι της Νέας Δημοκρατίας (23,5% από 19,5%) σε μια επτακομματική Βουλή, στην οποία δεν κατορθώνουν να μπουν η Λαϊκή Ενότητα και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Ρro Rata «Καταγραφή επιλογών για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου», που διενεργήθηκε από τις 7 έως τις 9 του μηνός. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως έχει μεγαλύτερο περιθώριο συσπείρωσης των ψηφοφόρων του (64%) απ’ ό,τι η Ν.Δ., η οποία ήδη βρίσκεται πολύ ψηλά (83%).

Πρώτη φορά... με καθαρό προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Τι προβλέπουν οι πολίτες

■ Στην εκτίμηση ψήφου, πλην των δύο μεγάλων κομμάτων, η κατάταξη έχει ως εξής: Χρυσή Αυγή (6,5%), ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ (4,5%), Το Ποτάμι (4%), Ενωση Κεντρώων (3,5%), Λαϊκή Ενότητα και Ανεξάρτητοι Ελληνες (2,5%), Αλλο Κόμμα (2,5%), «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» (αναποφάσιστοι) 17,5%. Στα ποσοστά δεν περιλαμβάνεται η αποχή (7%) και το Ακυρο/Λευκό (1,5%).

■ Στην παράσταση νίκης το 48% εκτιμά ότι θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά, το 5% ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά, το 24% ότι πρώτη θα είναι η Ν.Δ. με μικρή διαφορά, το 2% η Ν.Δ. με μεγάλη διαφορά, το 2% ότι πρώτο θα είναι άλλο κόμμα, ενώ το 19% απαντά «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».

■ Οσον αφορά τα κριτήρια της ψήφου που θα χρησιμοποιήσουν οι ψηφοφόροι για την τελική τους επιλογή, απαντούν: 69% επιβράβευση ή αποδοκιμασία της προηγούμενης κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, 67% προσδοκία βελτίωσης ή χειροτέρευσης των μελλοντικών συνθηκών από μιαν άλλη κυβέρνηση, 63% επιβράβευση ή αποδοκιμασία της τελικής συμφωνίας, 61% επιβράβευση ή αποδοκιμασία του έργου της προηγούμενης κυβέρνησης και 52% συμπάθεια ή αντιπάθεια στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.

■ Στο θέμα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία επιλέγουν: 37% τον Αλέξη Τσίπρα, 25% τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, 25% «κανέναν», 10% κάποιον άλλον και 3% Δ.Ξ./Δ.Α.

Τι θέλουν...

■ Στην ερώτηση «τι είδους κυβέρνηση θα θέλατε να σχηματιστεί την επομένη των εκλογών;» οι ερωτηθέντες επιλέγουν: 23% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, 23% Δ.Ξ./Δ.Α, 18% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, 10% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. (μεγάλος συνασπισμός), 8% κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., 7% κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, 6% αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ., 3% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ και 2% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-Ποτάμι.

■ Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, οι συμμετέχοντες στην έρευνα λένε ότι θα ήθελαν συμμαχία με (πολλαπλή επιλογή): Ν.Δ. 35%, Ποτάμι 32%, ΑΝ.ΕΛΛ. 30%, ΠΑΣΟΚ 26%, Ενωση Κεντρώων 10%, Λαϊκή Ενότητα 7%, ΚΚΕ 7%, Χρυσή Αυγή 2% και «Αλλο» 9%.

■ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., πλησιάζοντας στην εκλογική αναμέτρηση, αυξάνουν τις συσπειρώσεις των ψηφοφόρων τους: 64% από 49% και 83% από 70% αντίστοιχα, καθώς μειώνεται ο αριθμός όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι: από 32% σε 19% και από 21% σε 10% αντίστοιχα. Στα υπόλοιπα κόμματα τα ποσοστά έχουν ως εξής: Ποτάμι 48%, ΚΚΕ 71%, ΑΝ.ΕΛΛ. 55%, ΠΑΣΟΚ 72%, Χρυσή Αυγή 78%.

...και πού θα πάνε

■ Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα που αφορούν τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων: Από τον ΣΥΡΙΖΑ 8% πάει στη Ν.Δ. και το 3% στη Λαϊκή Ενότητα. Από τη Ν.Δ. το 2% «λοξοκοιτάει» προς ΣΥΡΙΖΑ. Από το ΚΚΕ το 10% πάει στον ΣΥΡΙΖΑ και το 10% λέει Δ.Ξ/Δ.Α. Από το Ποτάμι το 15% πάει στον ΣΥΡΙΖΑ και το 12% στη Ν.Δ., ενώ το 17% λέει Δ.Ξ./Δ.Α. Από το ΠΑΣΟΚ το 10% στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 17% λέει Δ.Ξ./Δ.Α. Από τους ΑΝ.ΕΛΛ. το 7% στον ΣΥΡΙΖΑ, το 6% στη Ν.Δ. και το 17% απαντά Δ.Ξ./Δ.Α. Από τη Χρυσή Αυγή το 5% πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, το 5% στους ΑΝ.ΕΛΛ. και το 5% στην Ενωση Κεντρώων.