Καταχρηστικές προμήθειες παρακρατούσε η ΑΕΠΙ

aepi.jpg

ΑΕΠΙ ΕUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μόλις... 21 χρόνια άργησε να βγει η απόφαση. Το 1996 κατατέθηκε η προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά της ΑΕΠΙ, χθες τελικά δημοσιεύτηκαν οι δικαστικές αποφάσεις (των Διοικητικών Εφετείων). Την προσφυγή υπέγραφαν οι Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Κυπουργός, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Νίκος Μαμαγκάκης, Γιώργος Κουμεντάκης και η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών.

Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού εκδόθηκε το 2003. Ηδη δε ο ένας από τους προσφεύγοντες, και συγκεκριμένα ο Νίκος Μαμαγκάκης, πέθανε το 2013 χωρίς να προλάβει να διαβάσει την τελική απόφαση που τον δικαιώνει στην προσφυγή του.

Η πρώτη απόφαση με αριθμό 1102 επικυρώνει τις καταδίκες της ΑΕΠΙ (για το σπάσιμο του συμβολαίου και για την προμήθεια στα μηχανικά). Το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές και την παρέμβαση υπέρ της ΑΕΠΙ και δέχτηκε την παρέμβαση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, κατά το μέρος που ασκήθηκε από τους Σ. Ξαρχάκο, Ν. Μαμαγκάκη, Π. Καλαντζόπουλο.

Το δικαστήριο δέχτηκε το επιχείρημα των δημιουργών σχετικά με το γεγονός ότι ο διαχωρισμός των μηχανικών (η μουσική από δίσκους και CD) από τα εκτελεστικά (μουσική που παίζουν τα μαγαζιά) δικαιώματα είναι συχνά ανέφικτος και καθιστά την όλη διαχείριση αδιαφανή και οικονομικά αναποτελεσματική, γεγονός που αποβαίνει σε βάρος των δημιουργών και του ΟΣΔ.

Η δεύτερη σημαντικότερη απόφαση είναι η υπ’ αριθ. 1103 που αναγνώρισε περαιτέρω καταχρηστικές πρακτικές εκ μέρους της ΑΕΠΙ ΑΕ. Συγκεκριμένα η απόφαση θεωρεί ως καταχρηστική την προμήθεια πάνω από 18% στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα αντί για 25% που έχει μέχρι σήμερα η ΑΕΠΙ και 24% στη δημόσια εκτέλεση αντί για 37,5%.

Το κρίσιμο είναι ότι η απόφαση ανατρέχει τουλάχιστον από το έτος 2003, επομένως η ΑΕΠΙ οφείλει να επιστρέψει τη διαφορά στους δημιουργούς για όλα τα έτη από το 2003 μέχρι σήμερα!

Επίσης αναγνωρίζει ως καταχρηστική πρακτική την παράλειψη λογοδοσίας αναλυτικά για τα έσοδα και τα έξοδα ανά κατηγορία δικαιώματος αλλά και τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση 10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

Η πρακτική της ΑΕΠΙ κρίθηκε αδιαφανής, ενώ διαπιστώνεται ότι υποκρύπτει κινδύνους εκμετάλλευσης των δημιουργών!

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Γιώργο-Ανδρέα Ζάννο, που ανέλαβε από τότε την υπόθεση των δημιουργών, «η απόφαση αυτή αποτελεί μια δικαίωση για το σύνολο των δημιουργών, αν και οφείλεται στους ελάχιστους που διεξήγαγαν αυτόν τον μακρόχρονο δικαστικό αγώνα για την εξυγίανση της ΑΕΠΙ, χωρίς να καμφθούν, με πρώτο τον Σταύρο Ξαρχάκο.

Εκτός από τη σημαντική μείωση των προμηθειών με αναδρομική ισχύ και την υποχρέωση αναλυτικής λογοδοσίας, εξαιρετικά σημαντική είναι η κρίση του δικαστηρίου που επιβάλλει στην ΑΕΠΙ να συμμετέχουν οι δημιουργοί στη λήψη των αποφάσεων παντού. Δυστυχώς η απόφαση ήρθε καθυστερημένα στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, όπου μέτοχοι και διοίκηση έχουν φέρει την ΑΕΠΙ στα πρόθυρα της πτώχευσης και ελέγχονται για κακουργηματικές πράξεις.

Στα αρνητικά ίδια κεφάλαια προστίθενται μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία πρέπει να επιστρέψει η ΑΕΠΙ στους δημιουργούς, που όμως δεν τα έχει. Είναι ολοφάνερο ότι οφείλει το κράτος να παρέμβει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην πτωχεύσει η ΑΕΠΙ, να προστατευτούν τα δικαιώματα και η περιουσία των δημιουργών και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς».