Κάλπες... στο εδώλιο

figion_gallia_ekloges.jpg

Φρανσουά Φιγιόν Μετά τον Φρανσουά Φιγιόν η Δικαιοσύνη απειλεί και τη Μαρίν Λεπέν και τον Εμανουέλ Μακρόν | AP PHOTO / CHRISTOPHE ENA

Την παραπομπή του Φρανσουά Φιγιόν σε επίσημη δικαστική έρευνα ανακοίνωσε χθες η Εισαγγελία Παρισιού, η οποία ασκεί δίωξη κατά του προεδρικού υποψηφίου της Κεντροδεξιάς για βαριές κατηγορίες που αφορούν την υπόθεση αργομισθιών της συζύγου του και των παιδιών του.

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται για «υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, συνενοχή, κατάχρηση κοινωνικών αγαθών και μη υποβολή δήλωσης στην αρμόδια Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στον δημόσιο βίο».

Ο Φιγιόν είχε κληθεί σήμερα για κατάθεση στο οικονομικό τμήμα της Εισαγγελίας, αλλά η ακρόαση επισπεύστηκε: έγινε χθες, με μεγάλη μυστικότητα, προκειμένου να διεξαχθεί σε «συνθήκες ηρεμίας».

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των ανακριτών. Διάβασε μόνο μια δήλωσή του στην οποία αρνείται τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με το γαλλικό Δίκαιο, η παραπομπή σε δικαστική εξέταση σημαίνει ότι υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις» για πιθανή ανάμιξη ενός υπόπτου σε εγκληματικές ενέργειες. Ανοίγει μια μακρόχρονη διαδικασία ερευνών που ενδέχεται να καταλήξουν σε δίκη ή σε απαλλαγή.

Οι δικηγόροι του Φιγιόν έχουν τώρα τη δυνατότητα να μελετήσουν επί έναν μήνα τα στοιχεία του φακέλου και να αντικρούσουν τις καταγγελίες.

Η Δικαιοσύνη μπορεί να επέμβει σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας με έρευνες ή νέες ανακρίσεις. Η Πενελόπ Φιγιόν έχει κληθεί σε ακρόαση στις 28 Μαρτίου.

Αμέσως μετά την ακρόασή του από τους εισαγγελείς, ο Φιγιόν, που έχει δηλώσει ότι «θα πάει ώς το τέλος» στην προεκλογική του εκστρατεία, συνέχισε μαχητικά τις δραστηριότητές του.

Σε συνάντησή του με τους κυνηγούς δεν έκανε καμία δήλωση για τα δικαστικά του προβλήματα. Περιορίστηκε μόνο σε ειρωνικό σχόλιο, λέγοντας ότι σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία «τα βόλια πετούν χαμηλά».

Το θρίλερ της σκανδαλολογίας που δηλητηριάζει την προεκλογική εκστρατεία του Φιγιόν συνεχίζεται με νέα επεισόδια. Η εφημερίδα Le Parisien αποκάλυψε χθες ότι δύο παιδιά του που είχε προσλάβει ως κοινοβουλευτικούς βοηθούς του από το 2005 έως το 2007 επέστρεψαν μέρος των μισθών τους στους γονείς τους.

Από μισθούς ύψους 46.000 ευρώ καθαρά που είχε λάβει η κόρη του, Μαρί, από τον Οκτώβριο του 2005 ώς τον Δεκέμβριο του 2006, περίπου 33.000 ευρώ κατατέθηκαν στον κοινό λογαριασμό των γονέων.

Ο Σαρλ, ο οποίος εργάστηκε από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2007 ως βοηθός του πατέρα του στη Γερουσία, κατέβαλε στους γονείς του περίπου το 30% των μισθών του.

Οι δικηγόροι τους δήλωσαν ότι επέστρεψαν στους γονείς τους ποσά οικονομικής βοήθειας που τους είχε χορηγήσει ο πατέρας τους.

Μετά από αποκαλύψεις των ΜΜΕ για πολυτελή δώρα που έλαβε πρόσφατα ο Φιγιόν, ο επίτροπος Δεοντολογίας της Εθνοσυνέλευσης ξεκίνησε έρευνες για να διαπιστώσει αν υπήρξε παράβαση ή όχι του κώδικα δεοντολογίας, με την αποδοχή από τον προεδρικό υποψήφιο πανάκριβων κοστουμιών, δώρων ενός πλούσιου «φίλου» του.

Οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν δώρα αξίας άνω των 150 ευρώ, ώστε να πιστοποιηθεί ότι δεν αφορούν προσφορά με «αντίδωρα».

Υποψίες για οικονομικές ατασθαλίες επιβαρύνουν τώρα και τον Μανουέλ Μακρόν. Η Εισαγγελία Παρισιού άνοιξε προκαταρκτική έρευνα για υποψίες σχετικά με «εύνοια» και «συνενοχή σε εύνοια», υπόθεση που αφορά την οργάνωση ταξιδιού του Μακρόν στο Λας Βέγκας όταν ήταν υπουργός Οικονομίας.

Το ταξίδι, για συμμετοχή σε διεθνή έκθεση, οργανώθηκε από τη μεγάλη εταιρεία Havas, χωρίς διαγωνισμό.

Ο σύλλογος κατά της διαφθοράς «Anticor» άσκησε χθες προσφυγή προς την Ανώτατη Αρχή Διαφάνειας στον Δημόσιο Βίο ζητώντας εξονυχιστική έρευνα σχετικά με τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων του Μακρόν το έτος 2014.

Ο προεδρικός υποψήφιος είχε λάβει ως τραπεζίτης και στη συνέχεια ως σύμβουλος του Ολάντ αμοιβές 3,3 εκατομμυρίων, ενώ δήλωσε ως έσοδα και περιουσιακά στοιχεία μόνο 200.000 ευρώ.

Εξι εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η Μαρίν Λεπέν αντιμετωπίζει απειλές για δίωξη σχετικά με υποψίες για υποτίμηση τμήματος της ακίνητης περιουσίας της.

Εκκρεμούν δύο δικαστικές διαδικασίες «φορολογικής αναβάθμισης» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση (60%) της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων και ένταξή της στη φορολογική λίστα των πλουσίων.

Η ευρωβουλευτής αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για εικονική εργασία συνεργατών της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Προβλήματα έχει και ο Μπενουά Αμόν μετά την άρνηση των ηγετών του Σοσιαλιστικού Κόμματος να συμμετάσχουν στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε χθες «δεν μπορώ να δώσω τη στήριξή μου στον Αμόν γιατί δεν θα άντεχα τις τόσες αντιφάσεις του».

www.ira-feloukatzi.com