Ηταν καθαρός, αληθινός, αταλάντευτος

babis_klaras.jpg

Ο Μπάμπης Κλάρας στη δεκαετία του 1950 Ο Μπάμπης Κλάρας στη δεκαετία του 1950

Ο Μπάμπης Κλάρας ήταν 35 χρόνων όταν χάθηκε ο Αρης. Ηταν αδέρφια και συναγωνιστές. Ο ίδιος αργότερα εργάστηκε ως δημοσιογράφος (για χρόνια ήταν αρχισυντάκτης στη «Βραδυνή») και και είχε πλούσιο συγγραφικό έργο. Η «Πεζογραφική Τριλογία» του για τον Αρη («Το παραμύθι ενός λαού δεν είναι παραμύθι», «Ο αδερφός μου ο Αρης», «Η περιπέτεια ενός ανθρώπου του 20ού αιώνα») μόλις επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΨΜ σε συλλεκτική κασετίνα έκδοσης, μαζί με το βιβλίο του «Το πιστεύω ενός απλού ανθρώπου».

Η κόρη του Μπάμπη Κλάρα, Μαρία-Ρόζα Κλάρα, 60 χρόνων σήμερα, ένιωθε χρέος το να υπάρχουν τα συγκεκριμένα βιβλία ως μαρτυρία και ως συναισθηματική επιταγή μιας εποχής αλλά και μιας σχέσης δύο αδερφών:

«Το σπίτι μας ήταν γεμάτο από τον Αρη, κι ας μην υπήρχε σαν φυσική παρουσία. Η σχέση των δύο αδερφών ήταν πολύ στενή. Τα περιγράφει όλα αναλυτικά ο πατέρας μου στην τριλογία του. Ηθελε να μείνουν οι δικές του μαρτυρίες, να τιμηθεί η Αντίσταση, να τιμηθούν αφανείς και γνωστές προσωπικότητες, να φωτιστεί και η δική του διαδρομή, παρόλο που ήταν ιδιαίτερα σεμνός και χαμηλών τόνων άνθρωπος. Αλλά πάνω απ’ όλα τα έγραψε για τον Αρη. Δεν τα είδε σαν ιστορικό αρχείο, γι’ αυτό και είναι γραμμένα με μορφή αφήγησης. Εννοείται βεβαίως ότι πρόκειται για απολύτως αληθινά ντοκουμέντα»

«Δεν ξέρω πώς ένιωθε ακριβώς ο πατέρας μου για τον χαμό του Αρη, αν και μας μιλούσε συνέχεια γι' αυτόν. Πάντα είχε μια μελαγχολία. Για τον θάνατο του αδερφού του, για τον αγώνα που χάθηκε. Είχε ένα αίσθημα ήττας… πως δεν τα κατάφεραν τελικά».

«Τη λάτρευε τη χώρα του. Κάθε φορά που συνέβαιναν καταστροφές και πισωγυρίσματα έλεγε μια χαρακτηριστική φράση στα αρχαία, που πρέπει να χρησιμοποιούσαν συχνά μεταξύ τους οι αντάρτες: “ω τλήμων Ελλάδα”, δηλαδή, “ω ταλαίπωρη Ελλάδα”».

«Δεν έχω συναντηθεί με την οικογένεια του Ναπολέοντα Ζέρβα, ούτε έχω κανένα λόγο να το κάνω. Οχι από αντιπαλότητα, αλλά τι θα προσφέρει εκτός από παραπολιτική; Κανείς δεν φέρει οικογενειακή ευθύνη. Εμείς "ταμπέλες" στους ανθρώπους δεν βάζουμε. Οι πράξεις οι δικές τους και οι επιλογές τους τις βάζουν».

«Ηθελαν εσκεμμένα να παρουσιάσουν τον Αρη σαν αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ηταν προπαγάνδα που γινόταν στη δεύτερη περίοδο, με στόχο να τον αποδομήσουν, αφού δεν το είχαν καταφέρει με τον θάνατό του. Ηταν καθαρός, αληθινός, σταθερός, αταλάντευτος. Ακόμα και οι αντίπαλοί του το αναγνωρίζουν. Οσο δε, αποστασιοποιούμαστε χρονικά από τα γεγονότα, συνεχώς καταρρίπτεται αυτός ο ισχυρισμός καθώς βγαίνουν στο φως όλο και περισσότερες μελέτες και ψύχραιμες αναγνώσεις της Ιστορίας».

Στη Στοά του Βιβλίου η παρουσίαση

Η παρουσίαση της «Πεζογραφικής Τριλογίας» του Μπάμπη Κλάρα, από τις εκδόσεις ΚΨΜ, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, στις 20.00, στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου - πάνω από τη Στοά του Βιβλίου).

Θα παραστούν μέλη της οικογένειάς του. Θα μιλήσουν οι: Ιωάννα Παπαθανασίου, ιστορικός, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Φοίβος Οικονομίδης, ιστορικός - ερευνητής, δημοσιογράφος, Αντα Κατσίκη-Γκίβαλου, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΕΚΠΑ. Θα συντονίσει ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ.

Θα ακουστούν οι καλλιτέχνες: Αναστασία Εδεν (τραγούδι), Αρης Βλάχος (πιάνο), Μανώλης Μανιός (μπουζούκι), Βαγγέλης Μήτσης (κιθάρα).