«Ημέρα ντροπής» για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία

zaman.jpg

Ζαμάν Βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων | AP

Με αυτόν τον τίτλο κυκλοφόρησε η εφημερίδα Zaman και ενώ οι υποστηρικτές της διαλύθηκαν από την αστυνομία με χρήση άφθονων δακρυγόνων και σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ, την επομένη που η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα τέθηκε υπό την κηδεμονία των αρχών.

Ένα δικαστήριο διόρισε χθες Παρασκευή έναν διαχειριστή για να διευθύνει την τουρκική εφημερίδα, την αγγλόφωνη Today's Zaman και το πρακτορείο ειδήσεων Cihan, που συνδέονται με τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει την έδρα του στις ΗΠΑ.

Νωρίς το απόγευμα, η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη έβαλε βίαια τέλος σε μια συγκέντρωση τουλάχιστον 500 ανθρώπων μπροστά από την έδρα της Zaman. Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα στο πλήθος που φώναζε «Ο ελεύθερος Τύπος δεν θα φιμωθεί», ενώ έκαναν επίσης χρήση εκτοξευτήρων νερού και σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων και ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταδίκασαν την κατάληψη της εφημερίδας, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί απόδειξη πως η τουρκική κυβέρνηση φιμώνει τους διαφωνούντες.

Το Σάββατο το απόγευμα, δημοσιογράφοι στα γραφεία της εφημερίδας -την είσοδο των οποίων ήλεγχαν αστυνομικοί- είπαν ότι δεν είναι πλέον σε θέση να δουλέψουν: «Όλες οι συνδέσεις Ίντερνετ έχουν κοπεί», έγραψε στο Twitter ο Σεβγκί Ακαρτσεσμέ, διευθυντής της αγγλόφωνης Today's Zaman.

Οι διαχειριστές που διορίσθηκαν από τις τουρκικές αρχές απέλυσαν τον διευθυντή του ομίλου, τον Αμπντουλχαμίτ Μπιλιτσί, ανέφεραν πολλά μέσα ενημέρωσης. Ο Ακαρτσεσμέ είπε ότι απολύθηκε επίσης ο αρθρογράφος Μπουλέντ Κενές.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, είπε ότι το δικαστήριο ενήργησε ως πολιτικό εργαλείο.

Από την πλευρά του, ο ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε στη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη πως «η Τουρκία έχει το δικαίωμα να ελέγξει αυτούς που παίρνουν μέρος σε μια ξεκάθαρη απόπειρα πραξικοπήματος, είτε οικονομική είτε δημοσιογραφική, εναντίον μιας εκλεγμένης κυβέρνησης».

Όμως η διεθνής κοινότητα εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. «Η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να σέβεται και να προωθεί υψηλούς δημοκρατικούς κανόνες και πρακτικές, μεταξύ των οποίων η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης», αντέδρασε η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ σε μία μάλλον χαλαρή αντίδραση.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε τη λύπη της γι' αυτή «την τελευταία μιας σειράς ανησυχητικών δικαστικών και αστυνομικών ενεργειών» της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον των μέσων ενημέρωσης «και αυτών που την επικρίνουν».

Η Μόσχα από την πλευρά της εξέφρασε την επιθυμία να διεξαχθεί διεθνής έρευνα. «Ελπίζουμε ότι οι δυτικοί εταίροι μας θα βάλουν στην άκρη τους φόβους τους πως θα δυσαρεστήσουν την Άγκυρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.