«Η τρομοκρατία είναι απειλή για κάθε πίστη»

soykri

 Σάμεχ Σούκρι Σάμεχ Σούκρι, υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου | EPA/KHALED ELFIQI

Συνέντευξη στον απεσταλμένο μας στη Ρόδο 

Ο Σάμεχ Σούκρι είναι από τους καλύτερους γνώστες σε θέματα της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, με διεθνές κύρος και αναγνώριση, κυρίως για τον ρεαλισμό, τη μετριοπάθεια και την ανοιχτή σκέψη που τον διακρίνουν. Διπλωμάτης καριέρας, με πρεσβευτική θητεία στην Ουάσινγκτον, είναι καλός φίλος της Ελλάδας.

Τον συναντήσαμε στη Ρόδο, στο περιθώριο της 2ης Διάσκεψης για τη Σταθερότητα και την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου συζητήθηκε η πρόταση του Νίκου Κοτζιά για μελλοντική δημιουργία μιας δομής ασφαλείας στην περιοχή, με βάση την εμπειρία του ΟΑΣΕ.

Ο Αιγύπτιος υπουργός στηρίζει το «πνεύμα της Ρόδου» με τη θετική ατζέντα συνεργασιών και δεν κρύβει τη δυσφορία του για τον επεμβατικό ρόλο της Τουρκίας. Σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, δήλωσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται και ευελπιστεί σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

• Πώς αξιολογείτε τη Διάσκεψη της Ρόδου ως θεσμό και γιατί τη στηρίζετε;

Η Διάσκεψη αυτή είναι πρωτίστως χρήσιμη, καθώς υπάρχουν πολύ στενές σχέσεις μεταξύ των κρατών στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι σχέσεις σφυρηλατήθηκαν και καθιερώθηκαν όχι μόνο στους ιστορικούς χρόνους, αλλά και στο σήμερα, όπως για παράδειγμα οι ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις, η παρουσία κοινοτήτων και των δύο λαών στη σύγχρονη εποχή. Αντιμετωπίζουμε τις ίδιες, ή παρόμοιες, προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είτε μιλάμε για την πολιτική είτε για την οικονομία, αν συνεργαστούμε, αν δουλέψουμε από κοινού, θα έχουμε καλύτερες προϋποθέσεις για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες μας, αλλά και για να προστατευθούμε από απειλές κατά της ειρήνης και της σταθερότητας.

Σε σχέση με την πολιτική αλληλοκατανόηση, αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να συμπράξουμε για δομές και αρχιτεκτονική που θα συμβάλουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής μας, ώστε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της οικονομίας.

• Πώς μπορεί να αναπτυχθεί μια τέτοια, νέα δομή ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο;

Πρέπει να αναπτυχθεί σταδιακά και προοδευτικά και να λάβει υπόψη της άλλες ενώσεις στις οποίες συμμετέχουν οι χώρες της περιοχής. Για παράδειγμα, η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Αίγυπτος, όχι, όπως και άλλες χώρες. Ετσι, πρέπει να χτίσουμε μια δομή ασφαλείας που δεν θα έρχεται σε αντίθεση ή δεν θα παρεμποδίζει τις ήδη υπάρχουσες ενώσεις της περιοχής.

Η Αίγυπτος μετέχει στον Αραβικό Σύνδεσμο, στους θεσμούς του και τους μηχανισμούς του. Πρέπει να χτίσουμε πάνω στον θεσμό της Ρόδου, να δημιουργήσουμε καλύτερη κατανόηση μεταξύ μας, να προσδιορίσουμε τις παραμέτρους και τις δομές που θα εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις μας, χωρίς να έρχονται σε αντίθεση με άλλες μας υποχρεώσεις. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί, να τεθούν οι θέσεις μας στο τραπέζι.

Ενα σημαντικό προτέρημα της Διάσκεψης της Ρόδου είναι ότι λόγω φύσης και μεγέθους συμμετοχών μπορούμε να ανταλλάσσουμε ιδέες και απόψεις ανοιχτά, με ειλικρίνεια. Υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη και διαφάνεια μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν και αυτό μας επιτρέπει να παρουσιάζουμε απόψεις με πολύ ευθύ και ειλικρινή τρόπο.

• Πώς μπορεί να προωθηθεί η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα μετά και τις ανακαλύψεις σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πώς προχωρούν οι συνομιλίες για την ΑΟΖ;

Είναι σημαντικό για όλους μας να διευρύνουμε τα πεδία συνεργασίας· και η ενέργεια αποτελεί πεδίο συνεργασιών. Σήμερα, έχουμε καλό επίπεδο συνεργασίας με την Κύπρο, με την οποία έχουμε ορίσει τα ναυτικά μας σύνορα. Είμαστε επίσης σε συνομιλίες με την Ελλάδα στη βάση των προβλέψεων και των αρχών του Δικαίου της Θάλασσας και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία.

Αυτό θα μας ανοίξει νέους δρόμους συνεργασίας και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές και να συνεργαστούμε με άλλες χώρες που έχουν παρόμοιους πόρους και να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη αλληλεξάρτηση και μεγαλύτερη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε αυτές τις πηγές ενέργειας. Η Αίγυπτος, για παράδειγμα, έχει σημαντικές εγκαταστάσεις LNG στην επικράτειά της.

Αλλες χώρες, όπως η Κύπρος και το Ισραήλ, θα μπορούσαν να τις εκμεταλλευτούν και να μη δημιουργήσουν δικές τους μονάδες. Υπάρχει μεγάλη δυναμική στη συνεργασία μας. Είναι σημαντικό να χτίσουμε τη σχέση μας, να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή που θα ανοίξει τον δρόμο για καλύτερη εκμετάλλευση των κοινών πόρων μας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η κάθε μία χώρα από μόνη της.

Φυσικά, όλα αυτά θα δημιουργήσουν καλύτερες ευκαιρίες για απασχόληση, οικονομική πρόοδο και για έσοδα στους προϋπολογισμούς μας και στην οικονομία μας, που θα ευεργετηθούν και θα προχωρήσουν μπροστά.

• Πώς εκτιμάτε τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, δεδομένης και της ανάμειξής της όχι μόνο στα εσωτερικά της Αιγύπτου, αλλά και με την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ και στη Συρία;

Πιστεύουμε ότι όλες οι χώρες της περιοχής πρέπει να εφαρμόζουν και να ακολουθούν τις αρχές και τους στόχους της Χάρτας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αυτές είναι οι αρχές πάνω στις οποίες η διεθνής κοινότητα ρυθμίζει τις διεθνείς σχέσεις και περιλαμβάνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για την ασφάλεια κάθε κράτους και την ίδια ώρα, προστατεύει κάθε κράτος από κάθε είδους απειλή κατά της ασφάλειάς του.

Μη ανάμειξη και επέμβαση, ειρηνική επίλυση διαφορών, συνεργασία. Μη αποδοχή κατοχής ξένων εδαφών, η χρήση βίας μόνο σε περίπτωση αυτοάμυνας. Αυτές είναι οι αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ και πρέπει να εφαρμόζονται.

Αν όλες οι χώρες της περιοχής και αν όλη η διεθνής κοινότητα συμμορφωθούν με αυτές τις αρχές, τότε θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, χωρίς συγκρούσεις και ανταγωνισμό, χωρίς πεδία τριβής, που μπορεί να κλιμακωθούν γρήγορα σε άμεσες εχθροπραξίες.

• Σε σχέση με τη Συρία, επιθυμείτε τη διατήρησή της ως ενιαίου ανεξάρτητου κράτους;

Απολύτως. Η Συρία είναι ανεξάρτητη και ακέραιη, όπως υπογραμμίζουμε σε όλες μας τις συνομιλίες. Η διεθνής τάξη πραγμάτων έχει βασιστεί στην αρχή ενιαίων κρατών με κεντρικό έλεγχο, που έχουν την απαραίτητη ισορροπία αλλά και μπορούν να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες και να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον λαό.

Με την πολυδιάσπαση, επικρατεί συνεχής σύγκρουση, συνεχής τριβή, συνεχής αδυναμία να παρέχονται στους πολίτες ορισμένες υπηρεσίες, όπως η ασφάλεια. Πρέπει να υπάρχει μία υπηρεσία ασφαλείας, ένας εθνικός στρατός, δεν μπορεί να υπάρχουν ανταγωνιστικοί στρατοί μέσα στο ίδιο κράτος, ανταγωνιστικές υπηρεσίες, γιατί αυτό υπονομεύει το κράτος.

Ενα ενωμένο εθνικό κράτος αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για σταθερότητα και ασφάλεια ενάντια στην τρομοκρατία, γιατί είναι το ενιαίο κράτος και οι θεσμοί του που μπορούν να νικήσουν την τρομοκρατία στην επικράτειά τους.

Είναι ευθύνη του κράτους να προστατέψει το έδαφός του και τους πολίτες του και το αποτέλεσμα το βλέπουμε, όπως και τους κινδύνους, από το τι συμβαίνει σήμερα στη Συρία ή στη Λιβύη ή στο Ιράκ, όπου έχει διεισδύσει η τρομοκρατία. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις διείσδυσαν σ’ αυτές τις χώρες λόγω της έλλειψης ενιαίων κρατικών δομών και θεσμών.

• Ομως και η Αίγυπτος αντιμετωπίζει μια τρομοκρατική απειλή, η οποία στρέφεται συχνά κατά των χριστιανών.

Ο αριθμός των θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων που είναι μουσουλμάνοι είναι μεγαλύτερος από των χριστιανών. Ομως, στην Αίγυπτο δεν κάνουμε διακρίσεις μεταξύ των πολιτών με βάση το θρήσκευμα, δεν κάνουμε διάκριση αν οι τρομοκράτες χτυπούν μουσουλμάνους ή χριστιανούς.

Για εμάς είναι σημαντικό ότι στοχεύουν Αιγύπτιους πολίτες, οι οποίοι, όλοι τους, αξίζουν να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια, υπό την καλύτερη δυνατή προστασία των κρατικών αρχών.

Οι αστυνομικές και στρατιωτικές μας δυνάμεις, που μάχονται συνεχώς και σταθερά ενάντια στην τρομοκρατία, καταμετρούν στις τάξεις τους πολλά θύματα, στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τους πολίτες και το αιγυπτιακό έδαφος.

Εμείς πιστεύουμε ότι η τρομοκρατία αποτελεί κοινή απειλή, για όλους μας, για κάθε πίστη, για όλες τις Aεθνικότητες. Πρέπει να την πολεμήσουμε με αλληλεγγύη και αυτό κάνουμε στην Αίγυπτο. Ολος ο πληθυσμός, ανεξαρτήτως θρησκευτικής πίστης, αναγνωρίζει τον κίνδυνο και αντιμετωπίζει κάθε επίθεση ως επίθεση εναντίον όλου του αιγυπτιακού λαού.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας