«Η συμμαχία των προθύμων του “Ναι” παίζει σήμερα τα ρέστα της»

tsipras

Ο Αλέξης Τσίπρας «Η συμμαχία των προθύμων του "Ναι" ξανασυσπειρώνεται και παίζει σήμερα τα ρέστα της ξανά για να μας γυρίσει πίσω στα χρόνια της διαφθοράς, του μαύρου χρήματος, της φοροδιαφυγής και της μίζας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας | EUROKINISSI

Σφοδρή επίθεση στους «προθύμους του "Ναι"», με προεξάρχοντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιφύλαξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή ομιλία του στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη επέτειο της διακυβέρνησης της χώρας.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να διαβεβαιώσει ότι οι λύσεις στο ασφαλιστικό θα αποβούν προς όφελος των μικρομεσαίων, αλλά και να καλέσει τη Ν.Δ. να τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί των ανοικτών ζητημάτων της τρέχουσας περιόδου.

«Αν είχαμε υποκύψει στις ανόητες φωνές να συγκρουστούμε τυφλά και να αγνοήσουμε την παγίδα του Grexit, σήμερα θα είχαμε μετατρέψει τους συντρόφους μας στην Ισπανία και στην Πορτογαλία από κατήγορους της λιτότητας σε απολογητές της καταστροφής» είπε αναφορικά με την κρίσιμη διαπραγμάτευση.

Ξεκινώντας δε την επίθεσή του στους αντιπάλους του, υπογράμμισε ότι «αμετανόητοι και δογματικοί παλεύουν ξανά να στήσουν σενάρια εκτροπής».

Αφησε αιχμές κατά όσων έκαναν καμπάνια για το «Ναι» (αναφέροντας συγκεκριμένα τη ΓΣΕΕ και την ΠΑΣΕΓΕΣ) και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι με το δημοψήφισμα απεφεύχθη ο «εξαναγκασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. είτε σε παραίτηση άμεση, είτε σε συνθηκολόγηση που θα σήμαινε εφαρμογή και μετά πτώση λόγω έλλειψης ρευστότητας, ώστε η Ν.Δ. να εφαρμόσει μια ακόμη σκληρότερη συμφωνία».

«Δεν γίνεται»

«Η συμμαχία των προθύμων του "Ναι" ξανασυσπειρώνεται και παίζει σήμερα τα ρέστα της ξανά για να μας γυρίσει πίσω στα χρόνια της διαφθοράς, του μαύρου χρήματος, της φοροδιαφυγής και της μίζας, στα χρόνια της ασυδοσίας των καναλαρχών και των ολιγαρχών, στα χρόνια της ανομίας για τους ισχυρούς και της αφαίμαξης των πολλών» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν γίνεται να είστε και με τα μπλόκα και με το ΔΝΤ, δεν γίνεται να είστε και με τις πορείες και με τους δανειστές» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ., καλώντας τον να «σταματήσει το κρυφτούλι και τις υπεκφυγές» και να πει καθαρά τις θέσεις του για το ασφαλιστικό και τους αγρότες.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή στον διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που «είναι αναγκαίο να προχωρήσει» και διαβεβαίωσε ότι προχωρούν ήδη «οι αναγκαίες διορθώσεις».

Ωστόσο θέλησε να καταστήσει σαφές ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν θα χαϊδέψει τους φοροφυγάδες» και αναφορικά με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων δικηγορικών και κατασκευαστικών εταιρειών και των ιατρικών και διαγνωστικών κέντρων δήλωσε ότι «δεν στεναχωριόμαστε που τους καλούμε να πληρώσουν όσα δεν πλήρωσαν τόσα χρόνια».

Κάλεσε τους αγρότες να μη θεωρούν δεδομένα τα δημοσιεύματα για το φορολογικό τους, καθώς αυτά τα ζητήματα δεν έχουν ανοίξει ακόμα, και επισήμανε ότι «για το 2016 θα ισχύσει γι’ αυτούς ό,τι ακριβώς ίσχυσε για το 2015».

Εστρεψε τα βέλη του ενάντια σε όσους υποστηρίζουν πως «ήρθαμε στην εξουσία για να διορίσουμε φίλους και συγγενείς» καταλογίζοντάς τους ότι «κανιβαλίζουν ανθρώπους» και αντέτεινε ότι «σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. έχει 630 μετακλητούς όταν η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου είχε 1.200 μετακλητούς».

«Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να κατηγορήσουμε το κ. Μητσοτάκη για τις ρίζες του και την οικογένειά του. Θα τον πολεμάμε για τις ιδέες του και πάντα με όπλο τις δικές μας ιδέες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Τους βλέπουμε σήμερα ξανά να προσπαθούν να μετατρέψουν την πρώτη αξιολόγηση σε εργαλείο πολιτικού εκβιασμού της κυβέρνησης, δίπλα στους πιο αντιδραστικούς κύκλους της Ευρώπης» είπε.

Επιμένοντας μάλιστα στην επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός τον κάλεσε να απαντήσει αν θα στηρίξει εκείνος και «τα μεταρρυθμιστικά και ποταμίσια του εξαπτέρυγα, το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης», και αν θα «μπλοκάρουν την εκλογή ΕΣΡ για να μη δοθούν νόμιμες άδειες λειτουργίας στα Μέσα ενημέρωσης». «Γνωστά τα γραμμάτια που ξεπληρώνουν» συμπέρανε.

Λίστες φοροφυγάδων

Πέραν του νομοθετικού απολογισμού της κυβέρνησης «μέσα σε κατάσταση πολιορκίας», ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τους Σαμαρά και Βενιζέλο αν γνώριζαν τις λίστες με φοροφυγάδες που έλαβε η πολιτεία το τελευταίο διάστημα και σημείωσε ότι το επικείμενο νομοσχέδιο για την οικειοθελή δήλωση αδήλωτων καταθέσεων θα είναι «η τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν φοροδιαφύγει. Σε αντίθετη περίπτωση θα υποστούν πολύ μεγάλα πρόστιμα και κυρώσεις».

«Η μεγάλη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση για πρώτη φορά θα δοθεί από θέση ισχύος και αυτό οφείλεται στις σημαντικές επιτυχίες αυτής της κυβέρνησης» συνέχισε ο πρωθυπουργός και περιέγραψε το δίπολο που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό: «Από τη μια είναι η Δεξιά, είναι η Νέα Δημοκρατία του νεοφιλελεύθερου κυρίου Μητσοτάκη που στηρίζεται στην ακροδεξιά παρέα του κυρίου Σαμαρά».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στο «μένος του για τους αδύναμους -για τις καθαρίστριες και τους σχολικούς φύλακες- και τις σχέσεις στοργής με τους ισχυρούς, με προεξάρχοντα τον κύριο Χριστοφοράκο της Siemens».

«Ο άλλος πόλος είναι η Αριστερά» είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η φωτοβολίδα της Ιστορίας. Είναι η μεγάλη λαϊκή και προοδευτική παράταξη που εκπροσωπεί τον κόσμο της εργασίας και του πολιτισμού, τον κόσμο της δημιουργίας και της καινοτομίας».