Ή στο ΕΣΥ ή στο ιδιωτικό ιατρείο

giatroi.jpg

Γιατροί Μια σειρά από ζητήματα, που αφορούν τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο νόμου για την Ψυχική Υγεία που κατέθεσε το αρμόδιο υπουργείο | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μια σειρά από ζητήματα, που αφορούν τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, στο σχέδιο νόμου για την Ψυχική Υγεία που κατέθεσε το αρμόδιο υπουργείο

Σειρά ζητημάτων, όπως η αξιολόγηση των γιατρών του ΕΣΥ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η διαδικασία μονιμοποίησής τους, οι μεταθέσεις, οι μετατάξεις και οι αποσπάσεις, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο σχέδιο νόμου για την Ψυχική Υγεία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ειδικότερα:

■ Προβλέπεται η θέσπιση και λειτουργία οργάνου που θα αξιολογεί τους γιατρούς κλάδου ΕΣΥ της ΠΦΥ, αντίστοιχου με το όργανο που αξιολογεί τους συναδέλφους τους των νοσοκομείων.

■ Οι μονιμοποιήσεις των γιατρών ΕΣΥ θα είναι πλέον αρμοδιότητα του εκάστοτε διοικητή της κάθε υγειονομικής περιφέρειας. Εως σήμερα την ευθύνη της επικύρωσης είχε ο υπουργός. Με το νέο μέτρο αποφεύγονται οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και εξομαλύνεται η διαδικασία.

■ Γιατροί και οδοντίατροι που έως σήμερα παρείχαν υπηρεσίες στο ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) και παράλληλα διατηρούσαν ιδιωτικό ιατρείο θα κληθούν να επιλέξουν για το αν θα απασχοληθούν αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ειδικότερα, έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να υποβάλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των υγειονομικών περιφερειών αίτηση ένταξής τους σε οργανικές θέσεις των ΥΠΕ.

Κατόπιν αξιολόγησης μπορούν να καταταγούν ως γιατροί/οδοντίατροι του κλάδου ΕΣΥ και στη συνέχεια, έως τα τέλη Μαρτίου του 2018, να διακόψουν -όσοι απ’ αυτούς συνεχίζουν να ασκούν- το ελευθέριο επάγγελμά τους. Τα παραπάνω ισχύουν και για τους γιατρούς/οδοντιάτρους των πρώην νοσηλευτηρίων του ΙΚΑ.

■ Αντιμετωπίζονται θέματα δυσκολίας στις μετατάξεις και τις μεταθέσεις γιατρών κλάδου του ΕΣΥ, ειδικά σε και από παραμεθόριες περιοχές, ώστε να καλυφθούν τα αρκετά κενά στις μονάδες υγείας των περιοχών αυτών.