Η ρατσιστική βία ζει και βασιλεύει στον Ασπρόπυργο

diadilotes_antiratsistiki_kinitopoiisi.jpg

Ο Παντελής Γ. τραυματίστηκε από χτυπήματα διμοιρίας των ΜΑΤ σε διαδηλωτές της αντιρατσιστικής κινητοποίησης του Σαββάτου Ο Παντελής Γ. τραυματίστηκε από χτυπήματα διμοιρίας των ΜΑΤ σε διαδηλωτές της αντιρατσιστικής κινητοποίησης του Σαββάτου, την ώρα που αποχωρούσαν από τον Ασπρόπυργο

Η αντιφασιστική κινητοποίηση στον Ασπρόπυργο το Σάββατο ανάγκασε τα φασιστικά στοιχεία που δρουν στην περιοχή να δείξουν το πρόσωπό τους, με επιθέσεις κατά των διαδηλωτών και με πογκρόμ κατά Πακιστανών εργατών γης την επομένη, ενώ είναι πια εύγλωττη η στάση της τοπικής αστυνομίας και της δημοτικής αρχής, που με την αδράνειά τους ενισχύουν τις εντυπώσεις πως συγκαλύπτουν τους δράστες, αν δεν τους προστατεύουν ανοιχτά.

Αργά το βράδυ της Κυριακής ομάδα περίπου 30 ατόμων που, σύμφωνα με μαρτυρία θύματος, είχαν πρωταγωνιστήσει στις επιθέσεις κατά των διαδηλωτών, επιτέθηκε σε σπίτια και καταλύματα Πακιστανών.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, οι επιθέσεις ξεκίνησαν στις 11 παρά τέταρτο στην οδό Τραπεζούντος 31, όπου έσπασαν τζάμια και προξένησαν φθορές, και συνεχίστηκαν στην περιοχή Τρύπα Αλεπούς και σε εγκαταλειμμένο εργοστάσιο στην Γκορυτσά, που χρησιμοποιεί για κατάλυμα 44χρονος Πακιστανός, τον οποίο χτύπησαν. Το θύμα νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Θριάσιο.

«Ακούσαμε να πέφτουν πέτρες σε πόρτες και παράθυρα και να γίνεται φασαρία. Εβριζαν και φώναζαν "έχετε τρεις μέρες περιθώριο να φύγετε". Οταν ήρθε η αστυνομία και πήγαμε στο τμήμα για κατάθεση, συναντήσαμε στον δρόμο τους δράστες και τους δείξαμε στους αστυνομικούς. Πήγαν και τους μίλησαν, αλλά δεν συνέλαβαν κανέναν» σημείωσε ένα από τα θύματα του πογκρόμ σε συνέντευξη Τύπου της ΚΕΕΡΦΑ και της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας χτες το μεσημέρι έξω από τη ΓΑΔΑ.

Προσωρινές κρατήσεις

Κινητοποιήσεις στον Απρόπυργο κατά της ρατσιστικής βίας

Την ώρα που αποφεύγει να συλλάβει τους δράστες, η αστυνομική διεύθυνση Ασπροπύργου δεν δίστασε να προχωρήσει στην κράτηση τριών θυμάτων του πογκρόμ, επειδή δεν είχαν χαρτιά.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, η κράτηση έγινε μέχρι να επιληφθεί το τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας και να βεβαιώσει ότι ήταν ρατσιστικές οι επιθέσεις στα σπίτια των Πακιστανών.

Αλλωστε, την ώρα που εξαντλούσε η αστυνομία κάθε περιθώριο επιείκειας απέναντι στους δράστες των επιθέσεων κατά της αντιρατσιστικής κινητοποίησης, μια διμοιρία των ΜΑΤ που συνόδευε τους διαδηλωτές κατά την αποχώρησή τους από τον Ασπρόπυργο βρήκε την ευκαιρία να κάνει επίδειξη βίας.

«Την ώρα που απομακρυνόταν η πορεία ειρηνικά, η διμοιρία άρχισε στα καλά καθούμενα στρατιωτικά παραγγέλματα "εν-δυο, εν-δυο" και σχόλια του τύπου "τώρα θα δείτε τι θα πάθετε". Ακολούθησαν κρότου λάμψης στα πόδια μας, στο πίσω κομμάτι της πορείας που διαλύθηκε.

»Εγώ έμεινα τελευταίος και άρχισα να δέχομαι κλομπιές στα χέρια ενώ κρατούσα το πανό. Επεσα κάτω, έφαγα κλοτσιά στον γοφό και συνεχόμενες κλομπιές, μέχρι που ήρθε συντρόφισσα και άρχισε να τους φωνάζει, οπότε βρήκα την ευκαιρία να σηκωθώ και να τρέξω. Η διμοιρία πατούσε το πανό για να μην το πάρουμε και, ενώ έτρεχα μακριά τους, μου φώναζαν ειρωνικά "ξεχάσατε το πανό σας, ελάτε να το πάρετε", τη στιγμή που το κομματιάζανε» σημείωσε ο Παντελής Γ., μέλος της ΚΕΕΡΦΑ.

Πολιτική κάλυψη στις ομάδες των φασιστών παρείχε και η δημοτική αρχή του Ασπρόπυργου με χτεσινή ανακοίνωσή της, που κάνει λόγο για «προβοκατόρικη, προκλητική, προσχεδιασμένη απόπειρα ομάδας του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου [sic]», που επιδίωξε «παντί τρόπω να προκαλέσει επεισόδια και ταραχές, προκειμένου να στοχοποιήσει τους κατοίκους». Η ανακοίνωση χαρακτηρίζει «μεμονωμένα περιστατικά» τις περισσότερες από 40 ρατσιστικές επιθέσεις στην περιοχή και θυμίζει πως τα «καταδίκασε απροσχημάτιστα» ο δήμος και η τοπική κοινωνία.

Φαίνεται πως ο δήμος θεωρεί πως ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική η φραστική καταδίκη των επιθέσεων και κρατά τις δυνάμεις του για να αντιπαρατεθεί με το αντιρατσιστικό κίνημα.

«Θα πράξουμε το καθήκον μας ώστε, όπως συνέβη πολλάκις στο παρελθόν, να μείνουν μακριά απ' τον τόπο μας οι συνεργαζόμενοι επισκέπτες-κουβαλητοί σωτήρες κάθε αποχρώσεως, που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς και αντιστρατεύονται ευθέως -βάναυσα, προβοκατόρικα και απροκάλυπτα- τις δημοκρατικές αρχές και αξίες των Ασπροπύργιων, την ηρεμία, την κοινωνική γαλήνη, την προοπτική ανάπτυξης του Δήμου μας και του Θριάσιου πεδίου» καταλήγει η ανακοίνωση.

Νέα μαζική αντιρατσιστική κινητοποίηση στην Γκορυτσά εξήγγειλε ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου, που συνέδεσε ευθέως τα γεγονότα στον Ασπρόπυργο με τη δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής εναντίον των Αιγύπτιων αλιεργατών και ζήτησε να ξηλωθεί η ιεραρχία της αστυνομικής διεύθυνσης Ασπροπύργου.

«Τα ερωτήματα για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα είναι αμείλικτα. Τίνος η τάξη υπάρχει στην περιοχή όταν βραδιάζει; Της Ελληνικής Δημοκρατίας ή μιας τοπικής Κου Κλουξ Κλαν; Προτίθεται ο κ. Τόσκας να είναι υπουργός μέχρι τις 8 το βράδυ, όταν βγαίνει η συγκεκριμένη ομάδα και τσακίζει τα κεφάλια των Πακιστανών εργατών; Θα υποδυόμαστε ότι υπάρχει προστασία του πολίτη και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα;» σημείωσε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α.

Ο Νίκος Τόσκας απαντά στην «Εφ.Συν.»

Απαντώντας σε ερώτηση για τη ρατσιστική βία στον Ασπρόπυργο και για την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για τον χρυσαυγίτη αστυνομικό Βασίλη Αθανασόπουλο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τόσκας σημείωσε:

«Ξέρετε ποια ήταν η κατάσταση παλιά και ποια είναι τώρα. Επομένως ο κάθε Ελληνας πολίτης μπορεί να κάνει σύγκριση. Από κει και πέρα δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε την παραμικρή βιαιοπραγία από ακραία στοιχεία σε βάρος οποιουδήποτε μετανάστη. Σε αυτή τη χώρα πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος και θα εφαρμόζεται. Και θα γίνει σκληρός ο νόμος, καθώς και η αντιμετώπιση αυτών που προβαίνουν σε βιαιοπραγίες. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε ακροδεξιό στοιχείο, είτε εμφανίζεται με νομιμοφανή εικόνα είτε όχι».