Η πρώτη μέρα του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού

kaisariani1_reuters-630.jpg

Ο Αλέξης Τσίπρας αποτίει φόρο τιμής στους κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στο Σκοπευτήριο Καισαριανής Ο Αλέξης Τσίπρας αποτίει φόρο τιμής στους κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στο Σκοπευτήριο Καισαριανής | REUTERS

Επειτα από μια μαραθώνια νύχτα στον 7ο όροφο του κτιρίου της πλατείας Κουμουνδούρου, ακόμα μια κοπιαστική ημέρα περίμενε τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τις πρώτες του επαφές με τους στενούς του συνεργάτες λίγο μετά τις 9 το πρωί. Είχε προγραμματιστεί άλλωστε η συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο, τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος έφτασε στο σημείο του ραντεβού στις 10.20, δέκα λεπτά πριν από την προκαθορισμένη ώρα.

ΕUROKINISSI

Η συνάντηση, όπου «δόθηκαν επισήμως τα χέρια» της κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων, κράτησε περίπου 70 λεπτά, ενώ την ανακοίνωση της συνεργασίας ανέλαβε ο Πάνος Καμμένος, ακολουθώντας και τις συνταγματικές επιταγές. Κατόπιν οι συσκέψεις στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν διαρκείς, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε συχνά - πυκνά στο τηλέφωνο με πολιτικούς ηγέτες του εξωτερικού και δεχόταν τα συγχαρητήριά τους.

Στις 14.30 είχε φτάσει η ώρα για τη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή. Η συνάντηση μπορεί να ήταν σύντομη, ωστόσο ήταν ουσιαστική, μιας και ο κ. Ιερώνυμος ξεκαθάρισε ότι είναι δικαίωμα του κάθε προσώπου με ποιον τρόπο θα ορκιστεί.

«Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι πολύ σημαντικός στα ζητήματα της ανθρωπιστικής κρίσης και στη λειτουργία των δομών αλληλεγγύης» ανέφερε κατά τη συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας.

Επόμενος σταθμός ήταν το προεδρικό μέγαρο, την πόρτα του οποίου πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας περίπου στις 15.10. Η συνάντηση ήταν εξόχως τυπική. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε στον Κάρολο Παπούλια τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Αλέξη Τσίπρα. Αλλωστε συμφωνήθηκε αυτή η διαδικασία να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, μιας και «έχουμε ανηφορικό δρόμο», όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ορκωμοσία

Στις 15.40 οι δύο πολιτικοί «άρχοντες» πέρασαν στην αίθουσα ορκωμοσίας του προεδρικού μεγάρου, ενώ λίγο νωρίτερα είχαν εισέλθει, ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, ο Νίκος Παππάς, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Σπύρος Σαγιάς. Η σχετική αμηχανία μπροστά στην ιστορική στιγμή εκφράστηκε με πολλά χαμόγελα.

Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ο Αλέξης Τσίπρας στις 16.20 απέτισε φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες κομμουνιστές αγωνιστές, σε μια έντονη στιγμή συγκίνησης για την ηθική και πολιτική δικαίωση της Αριστεράς.

Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην Ηρώδου Αττικού έγινε μέσα σε σύντομο χρόνο, μόλις λίγα λεπτά αφότου είχαν εξέλθει από το προεδρικό μέγαρο οι δημοσιογράφοι. Ο νέος πρωθυπουργός μπήκε στο Μαξίμου μόνος χαιρετώντας τους δημοσιογράφους και τους πολίτες, ενώ παρέμεινε στο κτίριο για περίπου δυόμισι ώρες.

Επειτα ήταν η σειρά του Σταύρου Θεοδωράκη να γίνει δεκτός από τον Αλέξη Τσίπρα στα γραφεία της πλατείας Κουμουνδούρου. Η συνάντηση ξεκίνησε με καθυστέρηση είκοσι λεπτών και συγκεκριμένα στις 19.20 και ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου μία ώρα.

Το πρώτο tweet του Αλέξη Τσίπρα