Η πρόεδρος της Βουλής και η εθνική ομοθυμία

konstantopoulou.jpg

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα επικαλούμενη την... ομοψυχία | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Τοποθέτησε το δάχτυλο στον λαιμό του και το έσυρε από τη μια άκρη στην άλλη, απειλώντας με ότι θα μου κόψει τον λαιμό». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου την απειλή κατά της ζωής της που δέχτηκε από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μιχαήλ Αρβανίτη, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο πλαίσιο της συζήτησης για την επανασυγκρότηση της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Η Μ. Κανελλοπούλου τόνισε ότι οι χιλιάδες στρατιώτες των ναζί που αιματοκύλησαν την Ελλάδα, «δεν ήλθαν από το φεγγάρι, ούτε από τον Σείριο, ούτε από τη Θούλη, όπως διατείνονται και οι ντόπιοι επίγονοί τους, που ειρήσθω εν παρόδω δεν υποδύονται τους πατριώτες, γιορτάζουν ακόμα τα γενέθλια του Χίτλερ και χτυπούν τατουάζ με σβάστικες και αγκυλωτούς σταυρούς» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα, για την οποία εμείς εδώ παίρνουμε αποφάσεις, είναι δανεική από νέους σαν τον Παύλο Φύσσα που δολοφονήθηκε από τους επιγόνους των ναζί».

Κάπου εκεί φαίνεται ότι ήρθε η απειλή του Αρβανίτη, ο οποίος έσπευσε για άλλη μια φορά να αποκηρύξει το ηγετικό στέλεχος του πυρήνα της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργο Ρουπακιά, λέγοντας για τη δολοφονία Φύσσα ότι «ήταν μια φτιαχτή αφορμή προκειμένου ο Σαμαράς και οι λοιποί συνασκήσαντες εξουσίαν να μας κλείσουν στη φυλακή».

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι «αποτελεί πρόκληση οι πολιτικοί επίγονοι αυτών που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, δηλαδή οι χρυσαυγίτες, να έχουν το θράσος να εγκαλούν την ΕΑΜική αντίσταση και τον ΕΛΑΣ για τους αγώνες τους οποίους έδωσε ενάντια στις φιλοναζιστικές οργανώσεις των Χιτών και των ταγματαλητών» δηλώνοντας ότι δεν θέλει να απαντήσει στους χρυσαυγίτες.

«Απόγονοι ναζιστών»

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέροντας: «Θα επαναφέρω το Σώμα στο πνεύμα της συνεδρίασης, που πρέπει να είναι πνεύμα ομοψυχίας και εθνικής ομοθυμίας για μία διεκδίκηση πανθομολογούμενη και όχι πνεύμα αναφορών οι οποίες θα πυροδοτήσουν μάλλον διχαστικές συζητήσεις».

Τότε ζήτησε τον λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ διευκρινίζοντας ότι «δεν υπάρχει εδώ καμία εθνική ομοψυχία με πολιτικούς απογόνους των ναζιστών, συνεργάτες των κατακτητών, με το ναζιστικό αυτό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής».

Και βέβαια με το «πνεύμα ομοψυχίας» της προέδρου συντάχθηκε ο χρυσαυγίτης Ματθαιόπουλος: «Χαιρόμαστε που αυτή η τοποθέτηση της προέδρου της Βουλής απέχει από το πνεύμα της ομιλίας του πρωθυπουργού, ο οποίος -θέλω να πιστεύω άθελά του- χώρισε το Κοινοβούλιο σε τμήματα και εξαίρεσε αυθαίρετα τη Χρυσή Αυγή από αυτήν εδώ τη διαδικασία, λέγοντας ότι η Χρυσή Αυγή δεν ανήκει εντός του συνταγματικού τόξου».