Η πολιτική πορεία του Στέργιου Πιτσιόρλα

pitsiorlas

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας Ο Στέργιος Πιτσιόρλας | EUROKINISSI

Το επαγγελματικό βιογραφικό του Στέργιου Πιτσιόρλα μοιάζει εξαιρετικά πλούσιο, αφού έχει ασχοληθεί με τη δικηγορία, με Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, τουριστικές επενδύσεις, τη διαφημιστική αγορά, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και με κατασκευαστικές εταιρείες.

Εξίσου «πλούσιο» είναι όμως και το πολιτικό του βιογραφικό. Στο ΚΚΕ εσ. οι φωτογράφοι της εποχής τον βρίσκουν να έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ του «Ρήγα» δίπλα στον Λεωνίδα Κύρκο. Στην ΕΑΡ, εξελέγη στην Κεντρική Πολιτική της Επιτροπή, ενώ κατά τον σχηματισμό του «ενιαίου» Συνασπισμού αναδείχτηκε μέλος της οκταμελούς Γραμματείας του. Στον ΣΥΝ ανέλαβε, μεταξύ άλλων, διευθυντής του γραφείου του Νίκου Κωνσταντόπουλου.

Η πορεία του στον ΣΥΝ είναι ωστόσο αντιφατική, κρίνοντας από τις κατά καιρούς πολιτικές θέσεις του. Από επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του 1996, όταν ο ΣΥΝ κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή, βρέθηκε το 1997 να ασκεί κριτική στον Νίκο Κωνσταντόπουλο για την επίσκεψη του στα μπλόκα των αγροτών. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε από τον ΣΥΝ στην επιτροπή για την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη στο Δήμο Αθηναίων, που στηρίχθηκε και από το ΠΑΣΟΚ.

Μετά το 2000 ο Στέργιος Πιτσιόρλας θεωρείτο ο άνθρωπος των ισορροπιών ανάμεσα στην «ανανεωτική» μειοψηφία και το ενισχυμένο «Αριστερό Ρεύμα». Το 2002, όμως, ο Στέργιος Πιτσιόρλας δήλωνε στο ΒΗΜΑ ότι «αν υπάρχει κάποια επιτακτική ανάγκη, αυτή είναι η συγκρότηση του αντίπαλου πόλου στον νεοφιλελευθερισμό [...] Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιλέξει και στην πράξη να αποδείξει αν έχει τη δύναμη να βγει έξω από το πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας».

Σε αυτό το πνεύμα, εκπροσώπησε τον ΣΥΝ το 2001 στη δημιουργία του «Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς», που το 2004 κατέληξε στη δημιουργία του συμμαχικού ΣΥΡΙΖΑ. Λίγους μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2004, προέκρινε την υποψηφιότητα Κωνσταντόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Οι πολιτικές του παρεμβάσεις λιγόστεψαν όταν ανέλαβε την προεδρία ο Αλέξης Τσίπρας. Διαμήνυε ωστόσο ότι στήριζε τον νεαρό πρόεδρο του ΣΥΝ και μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ...