Η Πινακοθήκη Βιάννου «Σάββας Πετράκης» στον Άγιο Νικόλαο

8_saridakis_dimitrios_to_rantisma_tis_elias_ladi_se_moysama_50x65_ek.jpg

saridakis_dimitrios_to_rantisma_tis_elias_ladi_se_moysama Σαριδάκης Δημήτριος «Το ράντισμα της ελιάς», Λάδι σε μουσαμά, 50x65 εκ.

Έναν σπουδαίο και κρυμμένο θησαυρό της Κρήτης παρουσιάζουν ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου. 

Πρόκειται για την Πινακοθήκη Βιάννου «Σάββας Πετράκης», η οποία παρουσιάζεται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κερατόκαμπου «Η Βίγλα» και τον Σύλλογο Φίλων της Πινακοθήκης «Σάββας Πετράκης».

Η έκθεση με τίτλο «Μια παρήγορη ιδέα», διοργανώνεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου, με επιλεγμένα έργα της Πινακοθήκης και σε επιμέλεια του Θεόφιλου Τραμπούλη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 20:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου ενώ το πρόγραμμα των διαλέξεων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από 25 Νοεμβρίου 2017 έως 7 Ιανουαρίου 2018 ενώ το ωράριο λειτουργίας θα είναι: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 09:00 -15:00, Τετάρτη & Κυριακή: 09:00 - 15:00 & 18:00 - 20:00.

1 Αδαμάκης Γιάννης, «Φοίνικες στο λιμάνι», Ακρυλικό σε μουσαμά, 50x70 εκ. |

Η Πινακοθήκη «Σάββας Πετράκης» έχει έδρα της τον Κερατόκαμπο του Δήμου Βιάννου, έναν παράλιο οικισμό σε ένα από τα νοτιότερα σημεία της Κρήτης. Στη συλλογή της ανήκουν πάνω από 200 έργα σημαντικών σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως η Νίκη Καναγκίνη, ο Νίκος Κεσσανλής, ο Γιάννης Μόραλης, ο Δημήτρης Μυταράς, η Μαρία Ξενάκη, ο Αλέκος Φασιανός κ.ά. 

Ψυχή της ήταν ο αφοσιωμένος οραματιστής Σάββας Πετράκης που συνέλαβε και πραγματοποίησε την τολμηρή ιδέα να ζητήσει αρχικά από κρητικούς καλλιτέχνες και στη συνέχεια από καλλιτέχνες όλης της Ελλάδας, άγνωστούς του ως επί το πλείστο, να του προσφέρουν από ένα έργο, αποκλειστικά για τη χαρά της προσφοράς σε έναν μικρό τόπο. 

2 Bαλαβανίδης Γιάννης «Πρόσωπο», Τέμπερα σε χαρτί, 43x58 εκ. |

Μέσα από τη διπλή αυτή προσφορά, των καλλιτεχνών στον Σάββα Πετράκη, του Σάββα Πετράκη στην Πινακοθήκη, φτιάχτηκε μια μοναδική συλλογή που αξίζει να γίνει σημείο αναφοράς, όχι μόνον για τα έργα της αλλά και για τον τρόπο που συγκροτήθηκε και το όραμα που υπηρετεί. 

Εκεί όπου «το Φαράγγι διασχίζει την τελευταίαν προς την θάλασσαν βουνοσειράν και το άνοιγμά του ομοιάζει με γελαστόν στόμα», όπως έγραφε ο περίφημος Βιαννίτης συγγραφέας του 19 ου αι. Ιωάννης Κονδυλάκης, η Πινακοθήκη «Σάββας Πετράκης» είναι ένα ξάφνισμα για τον επισκέπτη, η είσοδός του σε έναν αναπάντεχο κόσμο τέχνης, σε μια φαντασιακή κοινότητα που πηγαίνει πέρα από τον Κερατόκαμπο: περιλαμβάνει τους κατοίκους της περιοχής, όλους εκείνους που έχουν αγκαλιάσει το μοναδικό εγχείρημα του Σάββα Πετράκη, αλλά και τους καλλιτέχνες της έκθεσης και τους επισκέπτες της και τα πρόσωπα που εικονίζονται στα έργα, ζώντα και τεθνεώτα, και στο κέντρο της τον ίδιο τον Σάββα Πετράκη που έδωσε ζωή σε αυτήν την παρήγορη ιδέα.

3 Kανά Eιρήνη, «Μαΐστρος», Λάδι σε μουσαμά, 40x50 εκ. |

Με την έκθεση «Μια παρήγορη ιδέα», ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου τιμά τη μνήμη του Σάββα Πετράκη και συνεχίζει την πολύ επιτυχημένη συνεργασία του με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου σε αυτό το πρόγραμμα κοινών εκθέσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείου Αγίου Νικολάου. 

Δύο αρχεία τα οποία συνεργάζονται, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου και η Πινακοθήκη «Σάββας Πετράκης», αρχαιολογίες του παρελθόντος και αρχαιολογίες του παρόντος σε έναν δημιουργικό και επίμονο διάλογο μεταξύ τους.

4 Kεσσανλής Nίκος, «Ευαισθητοποιημένο πανί», 80x100 εκ. |

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διοργανωθούν διαλέξεις, συναυλίες και προβολές με θέματα από την ιστορία της ελληνικής τέχνης και λογοτεχνίας, τη λειτουργία της συλλογής και του συλλέγειν, την ιδιαίτερη μουσική παράδοση της περιοχής και της ανατολικής Κρήτης που θα φωτίσουν όψεις όχι μόνον αυτής της τόσο ιδιαίτερης συλλογής αλλά και της φαντασιακής κοινότητας την οποία συγκρότησε το μειλίχιο πάθος του Σάββα Πετράκη.

5 Kαναγκίνη Nίκη, «Ήλιος που δύει στην Ύδρα», Ψηφιακή φωτογραφία από έργο του 1974. Eκτύπωση υψηλής ανάλυσης. Έκδοση 1/5, 83 x170 εκ. |

Λίστα Καλλιτεχνών
Γιάννης Αδαμάκης- Στάθης Ανδρουτσάκης - Άγγελος Αντωνόπουλος - Κλεοπάτρα Απέργη Βερβεροπούλου - Καλλιόπη Ασπαργιωτάκη - Μαργαρίτα Βασιλάκου - Αλέξης Βερούκας - Αριστείδης Βλάσσης - Γιώργος Γκολφίνος - Βούλα Γουνελά - Παναγιώτης Γράββαλος - Γιώργος Γυπαράκης - Πέτρος Ζουμπουλάκης  - Όπυ Ζούνη - Δημήτρης Ζουρούδης  - Χρήστος Θεοφίλης - Ειρήνη Κανά - Νίκη Καναγκίνη - Ηλίας Κασάπης - Κυριάκος Κατζουράκης - Νίκος Κεσσανλής - Δημοσθένης Κοκκινίδης - Γιάννης Λασιθιωτάκης - Λίλλιαν Λυκιαρδοπούλου - Μιχάλης Μανουσάκης - Γιάννης Μόραλης - Νίκος Μόσχος - Χρήστος Μποκόρος - Χρόνης Μπότσογλου - Δημήτρης Μυταράς - Nelly’s - Μαριάννα Ξενάκη - Πέτρος Ξενάκης - Pino Pandolfini - Μαρία Παπαχαραλάμπους - Ελένη Παρμακέλη - Γιάννης Παρμακέλης - Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης - Γιώργος Πάτσας - Κωνσταντίνος Περάκης - Σοφία Πορταλάκη - Βαγγέλης Ρήνας - ΚυριάκοςΡόκος - Παύλος Σάμιος - Ρουμπίνα Σαρελάκου - Δημήτρης Σαριδάκης - Γρηγόρης Σεμιτέκολο - Βέρα Σιατερλή - Δήμητρα Σιατερλή - Δήμος Σκουλάκης - Βασίλης Σολιδάκης - ΕυγένιοςΣπαθάρης - Γιάννης Στεφανάκις - Βαγγέλης Τζερμιάς - Γιάννης Τζερμιάς - Αλέκος Φασιανός - Μανώλης Χάρος.

Έργα από την έκθεση

6 Mποκόρος Xρήστος, «Xωρίς τίτλο», Λάδι σε παλαιό ξύλο Βιαννίτικης μαυρομουρνιάς, 77x132 εκ. |

7 Mπότσογλου Xρόνης, «Σπουδή στον Γ. Μπουζιάννη», Λάδι σε μουσαμά, 70x40 εκ. |

9 Σεμιτέκολο Γρηγόρης, «Χωρίς τίτλο», Λάδι σε μουσαμά, 80x120 εκ. |

10 Γυπαράκης Γιώργος, «Σφυρί Σίδερο - Σύρμα και Ξύλο», 100x45 εκ. |

11 Bερούκας Aλέξης, «Ποτέ πιά και από κανένα ... », Λάδι σε μουσαμά, 160x40 εκ. |

12 Σκουλάκης Δήμος, «Πορτραίτο Σ. Mάστορα», Λάδι σε μουσαμά, 100x80 εκ. |

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας