Η Κύπρος θυμάται τον «μαύρο» Ιούλη του ’74

kypros.jpg

«Ως ελάχιστη τιμή οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε τον αγώνα μας για να απαλλαγούμε από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής», το μήνυμα του προέδρου Αναστασιάδη | AP Photo/Petros Karadjias

Με ανοιχτές ακόμη τις πληγές της, η Κύπρος αποτίμησε σήμερα την 42η επέτειο από το προδοτικό πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 1974, που άνοιξε την κερκόπορτα στους Τούρκους εισβολείς.

Με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου κόμματα και οργανώσεις καταδίκασαν με ανακοινώσεις και εκδηλώσεις το φασιστικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’.

Σε γραπτή δήλωση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι η σημερινή μαύρη επέτειος στρέφει τη μνήμη στην αποφράδα εκείνη μέρα του προδοτικού πραξικοπήματος κατά της νόμιμης κυβέρνησης του αρχιεπισκόπου Μακαρίου, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και την κατοχή του 37% της πατρίδας, με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που επισώρευσε.

Σήμερα, αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, «τιμούμε όσους έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία, τη νομιμότητα και την ελευθερία».

Ως ελάχιστη τιμή στη μνήμη τους, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθεί ο αγώνας για απαλλαγή από την κατοχή και τα τουρκικά στρατεύματα μέσω της εξεύρεσης μιας συμφωνημένης, δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα αποκαθιστά την ενότητα της πατρίδας, των θεσμών και του λαού, που θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μια πατρίδα της ευημερίας και της προκοπής, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Λαός και ηγεσία οφείλουν να συστρατευτούν ενωμένοι και με σεβασμό στην ιστορική μνήμη, για να γίνει κατορθωτό να απαλλαγούμε από το άγχος της κατοχής», τονίζει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα αναλώσει κάθε ικμάδα των δυνάμεων του ώστε ο στόχος αυτός να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν.