Η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία!

kostakos.jpg

Ο πρώην αναπληρωτής αθλητικός δικαστής και πρώην πρόεδρος της ΟΠΑΠ Α.Ε., Σωτήρης Κωστάκος

Λέγεται ότι η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης, αρκεί κάποιος να θέλει να μάθει. Και επειδή διαχρονικά οι «ταγοί» των ποδοσφαιρικών μας (κατά κύριο λόγο) πραγμάτων ουδέποτε θέλησαν να... μάθουν, κάποιος θα έπρεπε να τους υποχρεώσει. Φαίνεται πως τη φορά αυτή η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία! Αρκεί η εκπεφρασμένη πολιτική βούληση να μην κάνει πίσω...

Ο γράφων είχε την ψευδαίσθηση ότι ο χώρος όφειλε να αυτοκαθαρθεί, ότι δηλαδή θα αρκούσε η «αθλητική» βούληση, πλην επλανάτο πλάνην οικτράν...

Εχουν περάσει περισσότερο από είκοσι (20) χρόνια όταν -αναλαμβάνοντας, τότε, τα καθήκοντα του αναπληρωτή του Μονομελούς Δικαιοδοτικού Οργάνου («Αθλητικού Δικαστή»)- σημειώναμε με δημόσια δήλωσή μας ότι οι πρόεδροι των «μεγάλων», ιδίως, ΠΑΕ «δεν ευθύνονται κατ’ ανάγκη για το κακό που κάνουν αλλά για ό,τι καλό, ενώ το μπορούν, δεν το κάνουν».

Με απλά λόγια, ότι το ζήτημα δεν εξαντλείται σε άστοχες ενέργειες ή δηλώσεις, αλλά στη διαπίστωση ότι παρέμενε αναξιοποίητη και ανεκμετάλλευτη η μεγάλη τους δύναμη να «κινητροδοτήσουν» τις χιλιάδες των φιλάθλων που ακολουθούν τις ομάδες τους προς την κοινά επιθυμητή κατεύθυνση.

Το μπορούσαν, αλλά δεν το έκαναν...

Τω... καιρώ, πάντα, εκείνω -και έχοντας ήδη θρηνήσει τον πρώτο νεκρό στη Λάρισα- ο γράφων, με την τότε ιδιότητά του και ύστερα από ιδιαίτερα σοβαρά επεισόδια, πρότεινε στη διοργανώτρια των πρωταθλημάτων την αναβολή των αγώνων για μία αγωνιστική ημέρα (ουσιαστικά για 15 ημέρες, αφού κατά το οικείο πρόγραμμα δεν θα ετελούντο αγώνες την αμέσως επόμενη Κυριακή) επισημαίνοντας ότι δεν θα επρόκειτο για ένδειξη αδυναμίας, αλλά αντίθετα για στάση περισυλλογής, δημόσιας αυτοκριτικής και προεχόντως ανάληψης και εκδήλωσης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δράσεων από το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων. Ως εκ του περισσού η υποσημείωση ότι η πρόταση απορρίφθηκε «μετά πολλών επαίνων».

Το μπορούσαν, αλλά δεν το έκαναν...

Μεταγενέστερα, μόλις πριν από... δέκα (10) χρόνια, η ΟΠΑΠ Α.Ε. -στο Δ.Σ. της οποίας ο γράφων είχε την εξαιρετική τιμή να συμμετάσχει με την ιδιότητα του προέδρου- ανέλαβε την πρωτοβουλία να προσπαθήσει να συμβάλει στη διαμόρφωση πρόσφορων και κατάλληλων συνθηκών για τα πρωταθλήματα που επρόκειτο να αρχίσουν, σε συνεργασία με την ΕΠΟ, τη (νεοσύστατη, τότε) Σούπερ Λιγκ, την (υφιστάμενη ακόμη) ΕΠΑΕ, την ΟΔΠΕ, τον ΠΣΑΠ και τον ΠΣΑΤ, φορείς που προσκλήθηκαν σε σχετική ημερίδα που διοργανώθηκε από την ΟΠΑΠ Α.Ε.

Ανταποκρίθηκαν -πλην της ΕΠΟ- και παρευρέθησαν όλοι με τους προέδρους τους, υπογράφτηκε μάλιστα και σχετικό «συνυποσχετικό» για τις παραπέρα οφειλόμενες δράσεις. Το μπορούσαν (το μπορούσαμε, πλην η ΟΠΑΠ Α.Ε.... «αναρμοδίως» είχε παρέμβει, για να προστατέψει το «προϊόν» της) αλλά δεν το έκαναν...

Τα περί «αυτοκάθαρσης», κατά συνέπεια... μύθος!

Οι πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις των κ. Πανούση και Κοντονή κινούνται, πάντα κατά τη γνώμη μας, στη σωστή κατεύθυνση.

«Δεν μπορεί να έχουμε νεκρό και να λέμε άσε να τελειώσει το πρωτάθλημα και μετά θα δούμε», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης (σχολιάζοντας τη νοοτροπία που επικρατεί στις διοργανώτριες των πρωταθλημάτων).

«Η αναβολή της μίας αγωνιστικής δεν είναι μέτρο», σημείωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού (και σωστά αφού προσφέρεται για τη δρομολόγηση αναγκαίων μέτρων).

Καλούνται κατά συνέπεια όσοι, σε συλλογικό ή και σε προσωπικό επίπεδο, μπορούν και θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια που έχει αναληφθεί. Προσπάθεια όχι εύκολη, αλλά που μακάρι να μετεξελιχθεί στην ευκαιρία που η ίδια η κρίση αναδεικνύει.

Ευκαιρία που αλίμονο αν περάσει, κι αυτή, αναξιοποίητη και ανεκμετάλλευτη.

 

* Πρώην αναπληρωτής αθλητικός δικαστής, πρώην πρόεδρος της ΟΠΑΠ Α.Ε.