Η Χαμάς προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα

xamas.jpg

Χαμάς AP PHOTO / KHALIL HAMPRA

Ιστορική μεταστροφή ή «πυροτέχνημα»; Οι γνώμες διίστανται για την απόφαση της Χαμάς να τροποποιήσει για πρώτη φορά στην 30ετή ιστορία της το πολιτικό πρόγραμμά της -και δη παραμονές της σημερινής, πρώτης συνάντησης του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, με τον Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο-, με το οποίο πλέον:

(α) Αποδέχεται την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους «εντός των συνόρων του 1967», ως «φόρμουλα εθνικής συναίνεσης», εν μέσω νέας όξυνσης των εύθραυστων σχέσεων με τη Φάταχ (εδώ και ημέρες ο Αμπάς απειλεί με αναστολή των πληρωμών και της οικονομικής βοήθειας στην -αποκλεισμένη από το Ισραήλ- Γάζα).

(β) Αναγνωρίζει την «Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (PLO) ως το «εθνικό πλαίσιο» των Παλαιστινίων.

(γ) Παίρνει αποστάσεις από τη -χαρακτηρισμένη από το Κάιρο και το Ριάντ «τρομοκρατική οργάνωση»- Μουσουλμανική Αδελφότητα (οι στενοί δεσμοί με την οποία αναφέρονται ρητά στο ιδρυτικό καταστατικό του 1988), κλείνοντας έτσι το μάτι στην Αίγυπτο του αλ Σίσι, κομβικό παίκτη στον ενδο-παλαιστινιακό διάλογο και στις προσπάθειες επίλυσης της ισραηλο-παλαιστινιακής διένεξης.

(δ) Προτάσσει τον πολιτικό χαρακτήρα της σύγκρουσης με τις κατοχικές δυνάμεις του Ισραήλ, στην καταστροφή του οποίου απέφυγε, αυτή τη φορά, κάθε αναφορά...

Στο πεντασέλιδο πάντως κείμενο -αποτέλεσμα τετραετών διαβουλεύσεων ανάμεσα στις φράξιες της- η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση (που από το 2007 ελέγχει πλήρως τη Λωρίδα της Γάζας) επαναβεβαιώνει ότι «δεν θα υπάρξει αναγνώριση της νομιμότητας του σιωνιστή εχθρού».

Δεν αποκηρύσσει τη βία στη μάχη κατά της ισραηλινής κατοχής. Ούτε δεσμεύεται να αναγνωρίσει τις ενδιάμεσες ειρηνευτικές συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής.

Το νέο μανιφέστο αντικατοπτρίζει «μία λογική Χαμάς, που είναι σοβαρή στη διαχείριση της πραγματικότητας και του περιφερειακού και διεθνούς περιβάλλοντος, ενόσω αντιπροσωπεύει τον αγώνα του λαού της», δήλωσε ο εξόριστος (και απερχόμενος) ηγέτης της, Χαλέντ Μεσάαλ, από το Κατάρ, όπου παρουσίασε το τροποποιημένο πολιτικό πρόγραμμα αργά το βράδυ της Δευτέρας.

«Η Χαμάς μάς οφείλει μία συγγνώμη για τα 30 χρόνια των κατηγοριών της εναντίον μας για προδοσία», σχολίασε εκπρόσωπος της Φάταχ. Το Ισραήλ -που από το 2008 έχει εξαπολύσει τρεις πολέμους κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας- αντέδρασε μάλλον νευρικά στην αλλαγή των δεδομένων. «Η Χαμάς προσπαθεί να κοροϊδέψει τον κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, «αλλά δεν θα το πετύχει».

Οχι τυχαία, η προσπάθεια της Χαμάς να αποτινάξει από πάνω της τη «σφραγίδα» της τρομοκρατικής οργάνωσης και να βγει από τη διεθνή απομόνωση -εν μέσω μάλιστα σαρωτικών και δυνητικά εξισορροπητικών αλλαγών στην ηγετική ομάδα της- συντελείται ενώ όλα συγκλίνουν ότι στο παλαιστινιακό ζήτημα η ρόδα ξαναγυρίζει.

Εν μέσω ενός οργίου φημών, ότι το Ισραήλ θα είναι η πρώτη ξένη χώρα που θα επισκεφθεί ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ (πληροφορίες κάνουν λόγο για τις 22 Μαΐου), ο Τραμπ υποδέχεται σήμερα τον Αμπάς στην Ουάσινγκτον με φιλόπνοα σχέδια για την επίλυση της ισραηλο-παλαιστινιακής διένεξης, πλην όμως κραδαίνοντας «μαστίγιο και καρότο» στην ηγεσία της Ραμάλα.

Πληροφορίες αναφέρουν, για παράδειγμα, ότι -προς τέρψη της δεξιάς κυβέρνησης του Τελ Αβίβ- ο Τραμπ θα θέσει θέμα αναστολής των πληρωμών της Παλαιστινιακής Αρχής σε οικογένειες Παλαιστίνιων κρατουμένων στο Ισραήλ για «τρομοκρατική δράση».

Κίνηση που μεταφράζεται από πολλούς αναλυτές ως κάλεσμα του 82χρονου -γαντζωμένου από το 2005 στην παλαιστινιακή προεδρία και σήμερα όχι και τόσο δημοφιλούς στη Δυτική Οχθη- Αμπάς σε πολιτικό χαρακίρι.

Ειδικά τώρα, δε, που βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη απεργία πείνας Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, με επικεφαλής το αντίπαλο δέος του στη Φάταχ: τον δημοφιλή πρωτεργάτη της δεύτερης Ιντιφάντα, Μαρουάν Μπαργούτι.