Η επόμενη μέρα

Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ψητό αρνί δεν υπάρχει. Οτιδήποτε άλλο αν φάμε την ημέρα του Πάσχα είναι μεν γιορτινό μενού, πασχαλινό όμως, όχι. Οσο κι αν προσπαθώ να θυμηθώ, δεν υπάρχει χρονιά που να μην περίσσεψε κρέας. Η επόμενη μέρα, λοιπόν, μας βρίσκει με μεγάλη ποσότητα «ψητού», που συνήθως είναι ξεπετσιασμένο και μαδημένο.

Τι κάνουμε με τα περισσεύματα; Τα βάζουμε στο ψυγείο και τα καταναλώνουμε μέχρι και το τελευταίο κομματάκι. Το κρύο αρνί σούβλας είναι νόστιμος μεζές. Με μουστάρδα και μια σαλάτα γίνεται νόστιμο γεύμα.

Με λίγα επιπλέον υλικά, μεταμορφώνεται σε ένα μοναδικό και ξεχωριστό πιάτο. Μπορούμε να το φτιάξουμε φρικασέ, με λαχανικά, κρεατόπιτα, ριζότο και πολλά άλλα. Καλό Πάσχα με ειρήνη, υγεία και αγάπη. .

1. Με γλυκόξινη σάλτσα

υλικά

►500 γραμμ. αρνί που περίσσεψε από το Πάσχα, ξεκοκαλισμένο, σε μικρά κομμάτια

►2 ξερά κρεμμύδια

►2 καρότα, 2 κολοκυθάκια

►2 χρωματιστές πιπεριές (κόκκινη, κίτρινη)

►1/3 φλιτζάνι λάδι

►1/2 φλιτζάνι ξίδι

►1/2 φλιτζάνι κέτσαπ

►6 κουταλιές μέλι

►αλάτι, πιπέρι

εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά. Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το κρέας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Βάζουμε το ξίδι, την κέτσαπ και το μέλι σε ένα μπρίκι και τα ζεσταίνουμε λίγο. Τα ρίχνουμε στο κρέας, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε λίγο και το σερβίρουμε με ρύζι.

2. Σαλάτα

υλικά

►2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο, κρύο αρνί

►2 βραστά αυγά

►4 φέτες μπέικον

►1/2 μαρούλι

►3 ντομάτες

►3 φρέσκα κρεμμυδάκια

►1 αβοκάντο

►100 γραμμ. μπλου τσιζ

►6 κουταλιές λάδι

►3 κουταλιές ξίδι

►1 κουταλάκι μουστάρδα

►μαϊντανό ψιλοκομμένο

►αλάτι, πιπέρι

εκτέλεση

Κόβουμε το μαρούλι σε χοντρά κομμάτια και το στρώνουμε σε βαθιά πιατέλα. Κόβουμε τις ντομάτες, τα κρεμμυδάκια και το αβοκάντο σε μέτρια κομμάτια και τα προσθέτουμε. Καθαρίζουμε τα αυγά και τα κόβουμε στα 4. Ψήνουμε το μπέικον σε αντικολλητικό τηγάνι να ροδίσει. Το ψιλοκόβουμε και το προσθέτουμε στη σαλάτα. Βάζουμε το κρέας, τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό. Βάζουμε σε βαθύ πιάτο το τυρί και το θρυμματίζουμε με πιρούνι. Ρίχνουμε το λάδι, το ξίδι και τη μουστάρδα, ανακατεύουμε και περιχύνουμε τη σαλάτα.

3. Κρεατόπιτα

υλικά

►2 έτοιμα φύλλα κουρού

για τη γέμιση:

►1 κιλό αρνί που περίσσεψε από το Πάσχα, ξεκοκαλισμένο, σε μικρά κομμάτια

►250 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό

►250 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη

►1 πιπεριά, κόκκινη γλυκιά, κομμένη σε λωρίδες

►3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

►1/2 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

►1/3 φλιτζάνι λάδι

►αλάτι, πιπέρι

►1 αυγό, για επάλειψη

►αλάτι, πιπέρι

εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κρέας και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τη γραβιέρα, το γιαούρτι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Αλείφουμε ένα παραλληλόγραμμο πυρέξ με λίγο λάδι και απλώνουμε το ένα φύλλο, μέχρι επάνω στα τοιχώματα. Ρίχνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο. Κλείνουμε τη ζύμη γύρω γύρω και αλείφουμε την πίτα με το αυγό χτυπημένο με λίγο νερό. Την χαράσσουμε και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 45-50 λεπτά.

4. Ριγκατόνι με μελιτζάνες

υλικά

►1 πακέτο ριγκατόνι

►500 γραμμ. αρνί που περίσσεψε από το Πάσχα, ξεκοκαλισμένο, σε μικρά κομμάτια

►4 ντομάτες, τριμμένες

►2 μελιτζάνες κομμένες σε μικρούς κύβους

►1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

►2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

►1/3 φλιτζανιού λάδι

►1/2 κουταλάκι ζάχαρη

►θυμάρι, αλάτι, πιπέρι

εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε 2-3 λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το κρέας, ανακατεύουμε και στη συνέχεια τις ντομάτες, το θυμάρι, λίγο αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Βράζουμε τα ριγκατόνι, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση για 1-2 λεπτά και σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ο αναγνώστης...

Τον βλέπω δυο χρόνια τώρα, Σάββατο ή Κυριακή, με την εφημερίδα μας στο χέρι. Πίνει τον καφέ του ξεφυλλίζοντάς την. Πάντα στο ίδιο τραπέζι, στο μικρό καφέ της γειτονιάς μου. Παρουσία σεμνή, διακριτική, ευγενική. Το προηγούμενο Σάββατο, την ώρα που περνούσα δίπλα του, με σταμάτησε και με ρώτησε με ευγένεια για την εφημερίδα (τον είχε πληροφορήσει η φίλη ιδιοκτήτρια).

Μου εξήγησε τους λόγους για τους οποίους τη διαβάζει από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας της και ότι δεν έχει χάσει ούτε ένα φύλλο. Μίλησε με όμορφα λόγια για όσους συμφωνεί και θαυμάζει και πως ξεκινάει την ανάγνωση από αυτούς (μόλις ανοίγει την εφημερίδα), και με λεπτό τρόπο για όσους διαφωνεί, αλλά τους διαβάζει γιατί είναι... «καλές πένες». Μου είπε αρκετά που τα γνωρίζω. Αλλά τι όμορφο που είναι να τα... ακούς! Ενα μεγάλο ευχαριστώ από μένα εκ μέρους όλων όσοι εργαζόμαστε για την καθημερινή σας ενημέρωση.

k.vlahou@efsyn.gr