Η επένδυση στο Ελληνικό δεν βλάπτει τα διατηρητέα

elliniko.jpg

Ελληνικό ...«κόλλησε» όμως στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο | EUROKINISSI

Σε μια «ομαλή» συνεδρίαση που κράτησε τρεις ώρες, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) ενέκρινε χθες ομόφωνα το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επένδυση στο Ελληνικό, καθώς αυτή δεν προκαλεί βλάβη στα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί νεότερα μνημεία.

Ωστόσο η εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων, που έγινε δεκτή, θέτει όρους προστασίας για τις τρεις κτιριακές ενότητες των διατηρητέων μνημείων. Στο κτίριο του πρώην ανατολικού αεροδρομίου Αθηνών, έργο του αρχιτέκτονα Εερο Σάαρινεν θα παραμείνει αδόμητος ο χώρος σε απόσταση 100 μέτρων, ενώ θα χρησιμοποιηθεί ως ανοιχτός εκθεσιακός χώρος.

Τα τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας, πρότυπα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της ιστορίας της Ελληνικής Αεροπορίας, θα στεγάσουν το Ιστορικό Μουσείο της Αεροπορίας. Και τέλος η Παγόδα, που δεν υπάρχει αντίστοιχο κτίσμα στην Ελλάδα, θα χωροθετηθεί εντός αυτόνομου ελεύθερου οικοδομικού χώρου.

Τα μέλη του ΚΣΝΜ απασχόλησε, επίσης, η πρόταση των έξι υψηλών κτιρίων έως 200 μέτρων. Εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ και της Ελληνικό Α.Ε. ανέφεραν ότι θα εξυπηρετούν μια άλλη λογική δόμησης, ώστε να μένει αρκετός ελεύθερος χώρος. Ωστόσο, η καθηγήτρια του ΕΜΠ, Ελένη Πορτάλιου, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού, είπε ότι το ΣΟΑ εισάγει «βίαιο σχέδιο χαρακτηριστικών αντίθετων με το αττικό τοπίο, καθώς η Αθήνα έχει κρατήσει χαμηλά ύψη».

Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το προηγούμενο βράδυ, η ίδια είχε επισημάνει ότι «το Αττικό τοπίο συμβολιζόταν με την Ακρόπολη. Τώρα θα συμβολίζεται με τους πύργους». Επίσης ζήτησε την αναβολή του θέματος μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αλλά και να συζητηθούν οι προσφυγές της Επιτροπής Κατοίκων στο Δασαρχείο και στο ΣτΕ (4/10/17).

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και η Νάντια Βαλαβάνη, ως εκπρόσωπος των κατοίκων που προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας τον χαρακτηρισμό και άλλων κτιρίων ως νεοτέρων μνημείων.

Με στόχο να λυθούν ζητήματα, ώστε αφ' ενός να προχωρήσει η επένδυση αφ' ετέρου να προστατευτούν τόσο οι ορατές όσο και οι άδηλες αρχαιότητες (εκείνες που μπορεί να έρθουν στο φως κατά τις εργασίες στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού) συνεδρίασε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο από τις 6.30 το απόγευμα της Τρίτης έως τις 2.20 τα ξημερώματα της Τετάρτης (6/9).

Η συνεδρίαση που εξέτασε συνολικά την πρόταση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού - Αγ. Κοσμά, τελικά διακόπηκε λόγω του πέρατος της ώρας αλλά και γιατί διαπιστώθηκαν ζητήματα που χρήζουν μεγαλύτερης διερεύνησης, παρά τις εξαιρετικές εισηγήσεις των διευθύνσεων του υπουργείου Πολιτισμού (προτείνουν ζώνες προστασίας πρασίνου γύρω από τις ορατές αρχαιότητες) που πήραν τα εύσημα των συναδέλφων τους, καθώς επιχειρούν να βρουν τη «χρυσή τομή».

Στο ευρύτερο πλαίσιο του ΣΟΑ συζητήθηκε και σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον η κήρυξη ή η προσωρινή οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου που έτσι κι αλλιώς έχει ζητηθεί από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και νήσων το 2012, το 2014 και το 2016.

Στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου -βρίσκεται ανάμεσα στους τρεις αρχαίους δήμους Ευωνύμου, Αλιμούντος, Αιξωνής- έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία είναι γνωστά όχι μόνον στους αρχαιολόγους (οικιστικά κατάλοιπα, μνημειώδης ταφικός περίβολος, νεκροταφείο κ.ά.) αλλά και στους επενδυτές (την ιδιωτική εταιρεία Lamda Development) που καθώς φαίνεται κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει υποχρεώσεις που προκύπτουν από τον Αρχαιολογικό Νόμο.

Ετσι ζητάει το φιλέτο της περιοχής, αλλά αρνείται να αναγνωρίσει την αρχαιολογική της διάσταση. Μάλιστα, εκπρόσωπος της Ελληνικό Α.Ε. υποτήριξε ότι σε μια περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος η γραφειοκρατία αυξάνεται και η Αρχαιολογική Υπηρεσία προκαλεί καθυστερήσεις.

Το θέμα της κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου αποτέλεσε σημείο αιχμής μεταξύ της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, Ελένης Κόρκα, και της προεδρεύουσας γ.γ. του ΥΠΠΟ Μαρίας Βλαζάκη. Η Ελένη Κόρκα επαίνεσε τις εισηγήτριες και αναφερόμενη στην κήρυξη είπε: «Το 2016 έγινε σύσκεψη, όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι απόψεις της Εφορείας, προσδιορίστηκαν τα όρια και η Γενική Διεύθυνση έστειλε στους δήμους και τις υπηρεσίες το θέμα για να τοποθετηθούν. Τα πράγματα ήταν ώριμα για να συζητηθούν αλλά το θέμα δεν εισήχθη».

Από την πλευρά της η Μαρία Βλαζάκη θύμισε ότι η κήρυξη εισήχθη στην ημερήσια διάταξη τον Νοέμβριο του 2016, αλλά αποσύρθηκε, και απευθυνόμενη στην Ελένη Κόρκα είπε: «Αν κρίνατε ότι έπρεπε να γίνει προσωρινή οριοθέτηση, θα έπρεπε να την είχατε προχωρήσει». Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πάντως, η κήρυξη αποσύρθηκε με παρέμβαση του ίδιου του τότε υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος τελικά αποχώρησε τρεις-τέσσερις ημέρες αργότερα από την Μπουμπουλίνας, με τον ανασχηματισμό.

Ωστόσο το ΚΑΣ δεν μπορεί να ζητήσει την αρχαιολογική κήρυξη περιοχής, καθώς πρόκειται για αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού Πολιτισμού. Κάτι που ούτε η Λυδία Κονιόρδου έπραξε. Αντιθέτως υπέγραψε (24/8/17) το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης που προβλέπει τους όρους συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μέρη, ενώ δεν το κατέθεσε όπως όφειλε προς γνωμοδότηση στο ΚΑΣ.

Ετσι είναι απολύτως δικαιολογημένες απόψεις των μελών που ακούστηκαν: «Είμαστε η κολυμπήθρα του Σιλωάμ» ή «καλούμαστε να βγάζουμε τα κάστανα από τη φωτιά». Οπως γράφαμε και χθες, η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου αφορά το μισό τμήμα της επένδυσης και το υπόλοιπο εκτείνεται προς τα έξω, εκεί όπου οριοθετούνται οι αρχαίοι δήμοι Ευωνύμου και Αλιμούντος.

Το θέμα πάντως της προστασίας των αρχαιοτήτων και της εφαρμογής του Αρχαιολογικού Νόμου συνυπογράφουν τόσο η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, η Επιτροπή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αττικής και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) που παρευρέθηκαν διά των εκπροσώπων τους στη συνεδρίαση.

Ο ΣΕΑ ζήτησε την απόσυρση του θέματος ώστε να προηγηθεί η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου. Οπως είπε η πρόεδρος Σταματία Μαρκέτου, «είναι ιστορική αυτή η ημέρα. Το Ελληνικό θα χρησιμοποιείται στο διηνεκές σαν ένα καλό ή κακό παράδειγμα. Θα αφήσει το θεσμικό του αποτύπωμα».

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας