Η Ελβετία κατασκόπευε Γερμανούς εφοριακούς

Σάλο προκαλούν στη Γερμανία οι καταιγιστικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο κατασκοπίας των μυστικών υπηρεσιών της Ελβετίας (FIS) σε βάρος Γερμανών εφοριακών στη Βόρεια Ρηνανία–Βεστφαλία, λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών στο πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο στις 14 Μαΐου.

Τα αρμόδια στελέχη του τοπικού υπουργείου Οικονομικών πρωτοστατούν στις έρευνες υποθέσεων φοροδιαφυγής κι έχουν ήδη τσιμπήσει ουκ ολίγα λαβράκια μέσω διαρροών και εξαγοράς CD με λίστες ονομάτων Γερμανών υπόπτων για φορολογική απάτη, που έχουν παρκάρει πακτωλούς χρημάτων σε ελβετικές τράπεζες.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται την περασμένη Παρασκευή με τη σύλληψη στη Φρανκφούρτη του 54χρονου Ελβετού Ντάνιελ Μ., που κατηγορείται για κατασκοπία. Φέρεται να διέθετε κατάλογο Γερμανών εφοριακών με σκοπό να εντοπίσει -ήδη από το 2012- ποιοι και πώς τους διοχέτευαν τις αμαρτωλές λίστες φοροφυγάδων. Προκειμένου να φέρει σε πέρας την αποστολή του, πιστεύεται πως είχε... φυτέψει «καρφί» μέσα στις φορολογικές υπηρεσίες του κρατιδίου.

Οπως μεταδίδουν γερμανικά ΜΜΕ, το ένταλμα σύλληψης αναφέρει πως ο Ελβετός είχε τηλεφωνικές επαφές με τον επικεφαλής της FIS, η οποία λέγεται ότι πλήρωσε 90.000 ευρώ για να τοποθετήσει εντεταλμένο πληροφοριοδότη στο υπουργείο Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Σύμφωνα με την Bild, το «καρφί» είναι Γερμανός πρώην αστυνομικός, νυν σύμβουλος ασφαλείας και διπλός πράκτορας, ο οποίος στο παρελθόν κατασκόπευε τις ελβετικές αρχές για λογαριασμό της Γερμανίας.

«Οταν πράκτορες έχουν βάλει πληροφοριοδότες εντός του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να κατασκοπεύουν τους πετυχημένους εφοριακούς του κρατιδίου μας, ωφελώντας εκείνους που κάνουν μπίζνες εκατομμυρίων στις πλάτες του κοινωνικού συνόλου, τότε το σκάνδαλο προσλαμβάνει μια νέα διάσταση. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένα τέτοιο κατασκοπευτικό θρίλερ εκτυλίχθηκε όχι στις οθόνες μας, αλλά στην αυλή του σπιτιού μας» δήλωσε εξοργισμένος ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ - Μπόργιανς, γνωστός στη χώρα μας λόγω της παροχής τεχνογνωσίας και της χορήγησης στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ελβετικής λίστας χιλιάδων Ελλήνων υπόπτων για φοροδιαφυγή. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας έχει ήδη ζητήσει εξηγήσεις από την Ελβετία.

Στις πληροφορίες που συλλέχτηκαν από την κατασκοπευτική δραστηριότητα φαίνεται πως έχει βασιστεί η έκδοση από την ελβετική Δικαιοσύνη πληθώρας ενταλμάτων σύλληψης Γερμανών εφοριακών, με την κατηγορία της οικονομικής κατασκοπίας και της παραβίασης του τραπεζικού απορρήτου.

Ο επικεφαλής της FIS αρκέστηκε να σχολιάσει πως η υπηρεσία του δραστηριοποιείται εντός κι εκτός συνόρων και στη δράση της συμπεριλαμβάνεται η αντικατασκοπία.