«Η Ελλάδα μπορεί ακόμα και τον Ιούλιο να εκδώσει ένα δεκαετές ομόλογο»

kazarian.jpg

Πολ Καζάριαν EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Πολ Καζάριαν, που ηγείται της Japonica Partners, υπολογίζει πως στο τελευταίο Eurogroup η Ελλάδα πέτυχε ελάφρυνση χρέους πάνω από 14 δισ. ευρώ, κάτι που χαρακτηρίζει «τεράστιο κέρδος» για τη χώρα.

Επισημαίνει πως η Ελλάδα μπορεί να εκδώσει μεγάλο δεκαετές ομόλογο ακόμα και μέσα στον Ιούλιο, ενώ θεωρεί πως οι μηνιαίες εκθέσεις δημοσιονομικών στοιχείων, που δημοσιεύει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, είναι οι «καλύτερες στην Ευρώπη». 

● Αμέσως μετά την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου δηλώσατε πως «η Ελλάδα αξίζει συγχαρητήρια για την τεράστια επιτυχία», καθώς «κέρδισε ελάφρυνση χρέους 14 δισ. ευρώ». Μπορείτε να μας εξηγήσετε αυτό το μέγεθος; 

Η Ελλάδα εξασφάλισε νέους όρους για τον δανεισμό της, βάσει των οποίων προκύπτει ελάφρυνση χρέους, καθώς θα ισχύουν χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες περίοδοι αποπληρωμής.

Κάναμε τους υπολογισμούς και φτάσαμε στο ποσό των περίπου 14 δισ. ευρώ. Μετά τον δικό μας υπολογισμό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εξέδωσε την ετήσια έκθεσή του.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο ESM υπολόγισε το ύψος της ελάφρυνσης χρέους που δόθηκε στην Ελλάδα σε 8,7% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 15 δισ. ευρώ.

Οι δικοί μας ανεξάρτητοι υπολογισμοί συνέπεσαν δηλαδή με το ύψος του ποσού που υπολόγισε ο βασικός δανειστής της Ελλάδας.

Ο ESM χρησιμοποιεί δικές του μεθόδους, αλλά το γεγονός είναι αδιαμφισβήτητο: το κέρδος για την Ελλάδα είναι τεράστιο. 

● Δεν ακούσαμε από αλλού αυτό το ποσό. 

Είναι ενδιαφέρον πως, απ' ό,τι φαίνεται, κάποιοι σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης αποφάσισαν να μην αναλάβουν την επιτυχία.

Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη! Τα 15 δισ. που λέει ο ESM είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία... 

● Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε απολύτως ικανοποιημένη με την απόφαση του Eurogroup. Ωστόσο, άλλοι αναλυτές και πολιτικοί είπαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κέρδισε τίποτα σε αυτή τη μάχη. 

Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω πως αυτή η κατάσταση οφείλεται στο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δημοσιοποίησε έναν αριθμό, το ποσό της ελάφρυνσης δηλαδή.

Είναι σαν να λες ότι κέρδισες κάτι, αλλά να μην λες πόσο είναι αυτό που κέρδισες. Οπότε κατά έναν περίεργο τρόπο εκθέτεις τον εαυτό σου σε αυτό που αποκαλώ «τεχνητή κριτική», επειδή δεν είπες σε κανέναν πόσα χρήματα κέρδισες.

Από την άποψη της επίτευξης των στόχων που τέθηκαν, η Ελλάδα συμμορφώθηκε. Θα έλεγα επίσης ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να βελτιστοποιήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Δεν θα είμαι επικριτικός.

Δίνω τα συγχαρητήριά μου στην Ελλάδα, αλλά επισημαίνω πως θα ήταν πολύ εποικοδομητικό αν η κυβέρνηση δημοσιοποιούσε και αριθμούς.

Οι αναλυτές, οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι, όταν ακούν ότι κέρδισες, θέλουν να μάθουν τι κέρδισες. Σε έναν αγώνα μπάσκετ, όταν ανακοινώνεις ότι νίκησες, συνήθως ρωτούν «Πόσο ήταν το σκορ;». 

● Η συζήτηση περιστρέφεται πια γύρω από το πότε μπορεί η Ελλάδα να κάνει δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές. 

Εδώ στην Ελλάδα έχετε τους κατάλληλους ανθρώπους, μια πάρα πολύ καλή ομάδα στελεχών, που ενδυναμώθηκε πολύ τα τελευταία δύο χρόνια.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος πια να μην μπορείτε να επιστρέψετε στις αγορές.

Μπορείτε ακόμα και τον Ιούλιο να εκδώσετε ένα δεκαετές ομόλογο, όχι πενταετές, να εκδώσετε ομόλογο ύψους 5 δισ. και όχι 3 δισ. ευρώ και να καταφέρετε επιτόκιο 3,9% και όχι 4,9%.

Μπορείτε να αξιοποιήσετε το «μομέντουμ» και να βρείτε μακροχρόνιους επενδυτές που χρειάζεστε. Ο Ιούλιος μπορεί να είναι ένας πραγματικά σημαντικός μήνας. 

● Υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις για μια επιτυχή έξοδο στις αγορές; 

Είναι ζήτημα πολιτικής στρατηγικής απόφασης να θέσετε τον στόχο τού να αναδειχθεί η Ελλάδα σε επιτυχία. Να γίνετε ο ηγέτης.

Αυτή η απόφαση θα αλλάξει τον δημόσιο διάλογο και την αντίληψη που υπάρχει για τη χώρα.

Οι αριθμοί θα βοηθήσουν πολύ σε αυτή την κατεύθυνση, να πείτε πως το χρέος είναι 75% του ΑΕΠ όχι 179% του ΑΕΠ, να δείξετε δηλαδή ότι η Ελλάδα κινείται κάτω από το επιτρεπόμενο όριο και όχι πάνω από αυτό.

Πρέπει να αλλάξει η εικόνα της χώρας-θύμα και να αναλάβει τη θέση του ηγέτη των εξελίξεων. Η αλλαγή των λογιστικών προτύπων που χρησιμοποιούνται θα βοηθήσει πολύ. 

● Επ' αυτού, δώσατε συγχαρητήρια στην Ελλάδα και για τη «σημαντική πρόοδο στη σημαντικότερη κρατική μεταρρύθμιση, που είναι η δημόσια οικονομική διαχείριση». 

Πρέπει να δείτε τις μηνιαίες εκθέσεις δημοσιονομικών στοιχείων, που δημοσιεύει η ελληνική κυβέρνηση. Χωρίς αμφιβολία είναι οι καλύτερες και πιο λεπτομερείς στην Ευρώπη!

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη σημασία της χρήσης της «λογιστικής διπλής εισόδου» («double entry accounting»). Πριν από λίγες ημέρες, στην παρουσίαση του βιβλίου του Τζέικομπ Σολ [«Λογιστική, Πολιτική και Λογοδοσία.

Αναζητώντας τα αίτια της ανόδου και της πτώσης των εθνών»] εδώ στην Αθήνα, εκπρόσωποι όλων των κομμάτων υποστήριξαν την υιοθέτηση αυτού του λογιστικού προτύπου.

Νομίζω πως πρώτη φορά τρία μεγάλα κόμματα της Ελλάδας συμφώνησαν σε μια μεταρρύθμιση για την οικονομία. Νομίζω πως τα μέσα ενημέρωσης δεν έδωσαν σημασία σε αυτό. 

● Υποστηρίζετε την υιοθέτηση του λογιστικού προτύπου IPSAS. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ηγεσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον κανόνα του Συμφώνου Σταθερότητας, που υπολογίζει το χρέος βάσει του ΑΕΠ κάθε χώρας. Γιατί είναι τόσο «στενόμυαλη»; 

Δεν νομίζω ότι είναι στενόμυαλη. Είναι απλά ζήτημα ανταγωνισμού μεταξύ της νομικής οπτικής και της οικονομικής διαχείρισης.

Οι ευρωπαϊκές συνθήκες χρησιμοποιούν την ονομαστική αξία του χρέους και τον κανόνα του 60%. Σχεδόν κάθε χώρα έχει ξεπεράσει αυτό το όριο, οπότε αυτή η συζήτηση δεν έχει πια ιδιαίτερο νόημα.

Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Eνωση ως οργανισμός ξεκίνησε το 2012 να δημοσιεύει τις δικές της οικονομικές εκθέσεις, χρησιμοποιώντας το IPSAS.

Είναι, λοιπόν, έξυπνη η ιδέα να χρησιμοποιεί κάθε χώρα διεθνή λογιστικά πρότυπα σαν αυτό, επειδή μπορεί να επικοινωνήσει καλύτερα με τις αγορές, τους επενδυτές και τους οίκους αξιολόγησης. 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας