Με «φορτωμένη» ατζέντα ο Αλ. Τσίπρας στις ΗΠΑ

tsipras

Ο Αλέξης Τσίπρας Για την κυβέρνηση, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζεται υψηλού ενδιαφέροντος

Γεμάτη θα είναι η ατζέντα των συζητήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ενώ ξεχωρίζει η συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Από τις επαφές του πρωθυπουργού δεν θα λείψουν και οι συναντήσεις με επενδυτές και επιχειρηματίες.

Για την κυβέρνηση, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, κατόπιν της πρόσκλησης του Αμερικανού προέδρου, που χαρακτηρίζεται υψηλού ενδιαφέροντος τόσο για τα συμφέροντα της χώρας όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν οι υπουργοί Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.

Το πρόγραμμα, οι συναντήσεις και οι ομιλίες του πρωθυπουργού

Στο Σικάγο, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διαρκείς συναντήσεις και επαφές όλο το Σαββατοκύριακο, τόσο με τους φορείς και τις οργανώσεις της ομογένειας, καθώς επίσης και με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει, ακόμα, τη δυνατότητα να συνομιλήσει με εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου που εδρεύουν στο Σικάγο.

Τη Δευτέρα, θα συναντήσει τις Αρχές της πόλης και της πολιτείας: Τον δήμαρχο του Σικάγου Rahm Emmanuel και τον κυβερνήτη του Ιλινόι Bruce Rauner. Επιπλέον, το πρωί της ίδιας ημέρας, θα απευθύνει ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs, με αντικείμενο -όπως αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος του Συμβουλίου- την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί το απόγευμα της Δευτέρας στην Ουάσιγκτον, όπου και θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ο βασικός λόγος της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ είναι η συνάντηση με τον πρόεδρο Τράμπ, στον Λευκό Οίκο, την Τρίτη (17/10), ενώ θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού και με τον αντιπρόεδρο Πενς την επόμενη μέρα το πρωί, Τετάρτη, πριν την αναχώρησή του το βράδυ με προορισμό τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής (19 και 20 Οκτωβρίου).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται τα θέματα:

- Της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.

- Της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.

- Των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. Απόδειξη αυτού ιδιαίτερα οι τριμερείς (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα - Σερβία - Βουλγαρία - Ρουμανία) διασκέψεις.

- Της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.

Κατά την παραμονή του στην Ουάσινγκτον ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με επενδυτές και επιχειρηματίες, τους φορείς και τους εκπροσώπους της ομογένειας, ενώ, τέλος, το μεσημέρι της Τετάρτης, θα απευθύνει ομιλία στο Ινστιτούτο Brookings.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της επίσκεψης Τσίπρα:

[Ώρα Ελλάδας - Ώρα τοπική]

Σάββατο, 14 Οκτωβρίου - Σικάγο

 • 18:30 - 10:30, Συνάντηση με επιχειρηματίες
 • 23:00 - 15:00, Ξενάγηση στο Σικάγο από τον Πρύτανη του Illinois University, κ. Μιχάλη Αμοιρίδη
 • 03:00 - 19:00,  Δείπνο εργασίας με επιχειρηματίες και επενδυτές

Κυριακή, 15 Οκτωβρίου - Σικάγο

 • 17:00 - 09:00, Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Γερουσιαστή, κ. Dick Durbin, και στη συνέχεια πρωινό εργασίας με τον Γερουσιαστή και στελέχη της Ομογένειας
 • 19:15 - 11:15, Επίσκεψη στα Cinespace Studios και συνάντηση με τον Πρόεδρο τους, κ.Alex Pissios
 • 01:30 - 17:30, Δεξίωση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σικάγο προς τιμήν του πρωθυπουργού στο National Hellenic Museum και χαιρετισμός του πρωθυπουργού
 • 03:30 - 19:30, Δείπνο εργασίας με Ομοσπονδιακούς και Πολιτειακούς Βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, και ομογενειακές οργανώσεις

Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου - Σικάγο και Ουάσιγκτον

 • 16:30 - 08:30, Ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs
 • 18:00 - 10:00, Επίσκεψη στο 1871 Chicago's Technology and EntrepreneurshipCenter και ξενάγηση από τον CEO, κ. Howard Tullman
 • 19:00 - 11:00, Συνάντηση με τον Δήμαρχο του Σικάγο, κ. Rahm Emmanuel, και επίσκεψη στον χώρο αστικής ανάπλασης Riverwalk.
 • 20:15 - 12:15, Συνάντηση με τον Κυβερνήτη της Πολιτείας του Illinois, κ.BruceRauner
 • 23:40 - 16:40, Άφιξη του Πρωθυπουργού και της επίσημης αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον
 • 00:30 17:30 Συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
 • 03:00 20:00 Δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού παρατιθέμενο από τις οργανώσεις ΑΗI και AHEPA.

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου - Ουάσιγκτον

 • 19:00 12:00 Υποδοχή του πρωθυπουργού από τον Πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Υπογραφή βιβλίου επισκεπτών από πρωθυπουργό
 • 19:10 12:10 Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ και στη συνέχεια γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση
 • 20:30 13:30 Κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Προέδρου των ΗΠΑ προς τα ΜΜΕ
 • 22:30 15:30 Συνάντηση με Γερουσιαστές.
 • 02:30 19:30 Συνάντηση με επιχειρηματίες.

Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου - Ουάσιγκτον

 • 16:30 - 09:30, Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο Πενς.
 • 19:00 - 12:00, Γεύμα εργασίας με επιχειρηματίες παρατιθέμενο από το Business Council for International Understanding.
 • 21:30 - 14:30, Ομιλία στο Brookings Institution.

Ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Αμερική, ο Αλέξης Τσίπρας, ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης. Στη διυπουργική που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχαν οι: Τζανακόπουλος, Λιάκος, Κοντονής, Σταθάκης, Γαβρόγλου, Φωτίου, Γεροβασίλη, Ξανθός, Πολάκης, ο διευθυντής του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Σπ. Παπακωνσταντίνου και ο γ.γ. Συντονισμού, Δ. Παπαγιαννάκος. 

Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα

Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός προετοιμάζει το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων το 2018, με συνέντευξή του στο real.gr.

Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «κατ' επάγγελμα καταστροφολόγους μιας μερίδας των ελληνικών ΜΜΕ, αλλά και της αντιπολίτευσης που δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι βγαίνουμε οριστικά από τη μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018».

Ο υπουργός Επικράτειας υπογράμμισε πως η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάκαμψη.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ισχυρίστηκε ότι δεν έχει νόημα να συζητάμε για κάλπες. «Αυτές (οι εκλογές) θα γίνουν το 2019 με την Ελλάδα οικονομικά και πολιτικά αυτοδύναμη», ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο ζήτημα της δεδηλωμένης, όπως το φέρνει στη δημόσια συζήτηση η αξιωματική αντιπολίτευση, είπε: «Πραγματικά δυσκολεύομαι πολύ να παρακολουθήσω το σκεπτικό της Νέας Δημοκρατίας και σε αυτό το ζήτημα».

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας