Η ατιμωρησία της «Ιερής Αγελάδας»

Ας μην παίζουμε με τις λέξεις. Οι τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο ουσιαστικά δεν ξαφνιάζουν κανέναν.

Το πρωτάθλημα όπως οργανώνεται αντανακλά δεκάδες μορφές βίας και παραβιάζει γραμμένους και άγραφους νόμους, ταΐζοντας την «Ιερή Αγελάδα» του ελληνικού ποδοσφαίρου… Με μεροληπτικές διαιτησίες που υποτιμούν τη νοημοσύνη των φιλάθλων. Με παράγοντες υπόδικους που προεδρεύουν στα όργανα του ποδοσφαίρου. Με διαιτητές κατηγορούμενους για συμμετοχή στην «εγκληματική οργάνωση» που ακόμα σφυρίζουν! Με non paper στους δημοσιογράφους που, αν δεν παπαγαλίσουν τη γραμμή της «Ιερής Αγελάδας», δέχονται ωμή βία στο Καραϊσκάκη και αλλού. Με παρατηρητές αγώνων που δεν καταγράφουν τα προφανή. Με πρόστιμα και αφαίρεση βαθμών που αποφασίζονται ανάλογα με ποιον θέλει «να φάει» η «Ιερή Αγελάδα». Με υποθέσεις διαφθοράς που καθυστερούν να εκδικαστούν σαν η Δικαιοσύνη να έχει πέσει σε… χειμερία νάρκη. Αυτά όλα σπέρνουν την ανομία, αμαυρώνουν και κακοποιούν το άθλημα και τους φιλάθλους του. Αυτά όλα για εμένα είναι μορφές βίας.

Οπως μορφή βίας είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο να οργανώνεται ύπουλα μέσω πακιστανικών και κινέζικων τηλεφώνων! Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί τα γήπεδα είναι άδεια, αλλά και γιατί όταν γεμίζουν δημιουργούνται έκτροπα… Μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την οργή του κόσμου όταν τον προκαλείς επιδεικτικά; Οταν, χρόνια τώρα, του κλέβεις την μπάλα, το πάθος, τα χρήματα και τις Κυριακές του; Οταν πρώτος «σηκώνεις χέρι», αλλά δηλώνεις ότι «διδάσκεις ήθος»; Είναι τυχαίο ότι σε κάθε καταγγελία που κάνει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν παίρνουμε απάντηση επί της ουσίας; Η διοίκηση του Ολυμπιακού δεν απαντά ποτέ για την ταμπακέρα, παρά μόνο με άνευ ουσίας και χυδαίο υβρεολόγιο... Και αυτό βία είναι. Ευτυχώς όμως, ο κόσμος ξέρει… Το ψάρι βρομάει απ’ το κεφάλι.

Είναι επιτακτική ανάγκη, όλοι μαζί να σταματήσουμε το τέρας που τρώει τις σάρκες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Χρόνια τώρα δεν ωφελεί κανέναν και δεν οδηγεί πουθενά. Η «Ιερή Αγελάδα» είναι ανεπιθύμητη και δέχεται την περιφρόνηση ολόκληρης της φίλαθλης Ελλάδας. Δεν αναγνωρίζεται πουθενά, σε κανένα γήπεδο. Αλλά και στην έδρα της κάθε χρόνο κάνει τον γύρο του θριάμβου σε όλο και πιο άδειο Καραϊσκάκη. Εγώ που προέρχομαι και από άλλες ποδοσφαιρικές εποχές, λυπάμαι πραγματικά που έχει βρει τρόπο μαζί με κάποιους μπράβους και γραφικούς τύπους, ν’ αλλοιώνουν την ιστορία ενός σημαντικού συλλόγου. Η ανθρωπιά όμως, το ήθος, η ντομπροσύνη και η ποδοσφαιρική αξία δεν κληρονομούνται βίαια, αλλά κατακτούνται! Και αυτό ας το αναλογιστούν οι αληθινοί Ολυμπιακοί.

Εμείς σαν Παναθηναϊκός συνεχίζουμε να δίνουμε καθημερινές μάχες προς όλες τις κατευθύνσεις. Με αξιοπρέπεια και μαχητική ψυχή, αντιστεκόμαστε σε ένα σύστημα που δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο. Αυτό το σύστημα καταγγέλλουμε ως γενεσιουργό αιτία βίαιων αντιδράσεων. Συνεχίζουμε με πείσμα να καταδεικνύουμε τη διαφθορά του, γιατί αυτό κάνει τη διαφορά μας. Τη διαφορά ήθους και στόχων. Διαφορά που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη ιστορία μας και καταγράφεται στη συνείδηση των φιλάθλων που αγαπούν το ποδόσφαιρο και που αντέχουν την αλήθεια. Αν ο πρόεδρος του Ολυμπιακού -όπως δηλώνει-, ζητά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, εμείς ζητάμε καθαρό Ολυμπιακό και την μπάλα κάτω. Ποδόσφαιρο στα ίσια. Ποδόσφαιρο στο χορτάρι, το αντέχει; Δεν νομίζω…

* αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός