«Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση»

Στο μυαλό των χρυσαυγιτών επιχειρεί να μπει η δημοσιογράφος Ανζελίκ Κουρούνις μέσα από το ντοκιμαντέρ της «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση», σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει το φαινόμενο της εισόδου της ναζιστικής οργάνωσης στο Κοινοβούλιο.

H ταινία, η οποία είναι μια παραγωγή του Omnia TV σε συμπαραγωγή με το ARTE και τη Yemaya Productions, έχει αποτελέσει επίσημη επιλογή στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για το έτος 2016 καθώς επίσης και άλλων φεστιβάλ ανά τον κόσμο (Λιόν, Βαρκελώνη, Λος Αντζελες, Λονδίνο, Οντάριο) και μετά την πρεμιέρα στις 21 Απριλίου στην Αθήνα, έχει πραγματοποιηθεί σειρά προβολών σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, με την επόμενη προβολή να έχει προγραμματιστεί στις 25 Μαΐου στον Ανοιχτό Κοινωνικό Χώρο «Δον Κιχώτης» στο Αργος.

Στην προσπάθειά της να μπει στο μυαλό των χρυσαυγιτών, η Ανζελίκ Κουρούνις συνομιλεί όχι μόνο με ψηφοφόρους, αλλά και με στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης και μέλη των ταγμάτων εφόδου που επιχειρούν να παραπλανήσουν σχετικά με τη ναζιστική τους συγκρότηση και να εμφανιστούν μπροστά στην κάμερα ως απλοί καθημερινοί πολίτες, χύνοντας παράλληλα το δηλητήριο του μίσους.

Το ανέλπιστο δώρο

Η καλύτερη στιγμή της ταινίας είναι το ανέλπιστο δώρο που κάνει στη δημοσιογράφο ο Χάρης Μέξας, μέλος του πενταμελούς του Πυρήνα Νοτίων Προαστίων.

Το ηγετικό στέλεχος του τοπικού Πυρήνα της Χρυσής Αυγής ξεχνά ότι φορά στο πέτο το μικρόφωνο-ψείρα και άθελα του ομολογεί αυτήν ακριβώς τη μεθοδευμένη επιχείρηση παραπλάνησης της κοινωνίας και βέβαια της Δικαιοσύνης εκ μέρους της ναζιστικής οργάνωσης.

Ανάμεσα στους χρυσαυγίτες που μιλούν στην κάμερα ξεχωρίζει και ο Χρήστος Ζέρβας, τον οποίο τον προηγούμενο μήνα τον ξαναείδαμε να συμμετέχει, φορώντας κουκούλα, στην επίθεση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής εναντίον της αντιφασιστικής συγκέντρωσης στον Πειραιά.

Ενδιαφέρον έχουν και τα πλάνα από τα επεισόδια που προκάλεσε η Χρυσή Αυγή στον Μελιγαλά τον Σεπτέμβριο του 2013, λίγο πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπου καταγράφεται και ο δραστήριος ρόλος του Ρουπακιά στην οργάνωση.

Φυσικά δεν ήταν δυνατόν ένα παρόμοιο ντοκιμαντέρ να εμβαθύνει τόσο στην ιεραρχική δομή της ναζιστικής οργάνωσης, ούτε στην εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου που έφτασε στο απόγειό της πριν από τρία χρόνια, παρ’ όλο που υπενθυμίζει την εμβληματική απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Δημήτρη Κουσουρή το 1998.

Και βέβαια δεν έχει προλάβει να συμπεριλάβει τη δίκη και την επίδραση που αυτή έχει στον δραστικό περιορισμό των εγκληματικών επιθέσεων της Χρυσής Αυγής.