Χαμηλές προσδοκίες για το χρέος

dragasakis

«Οι διαδικασίες μπορεί να είναι μακροχρόνιες, δεν είναι βέβαιο ότι θα τελειώσει γρήγορα το θέμα του χρέους», είπε ο Γ. Δραγασάκης, παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Φρένο» στις προσδοκίες για γρήγορη επίλυση του ζητήματος με το ελληνικό δημόσιο χρέος έβαλε χθες από τη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κάνοντας λόγο για μακροχρόνιες διαδικασίες που θα διαρκέσουν και μετά το 2018.

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ το βράδυ του περασμένου Σαββάτου έθεσε το ζήτημα του χρέους ως ένα από τα πέντε βήματα για την ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ στη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή προανήγγειλε ότι η λύση στο πρόβλημα αυτό είναι «πιο κοντά από ποτέ».

Στην πρώτη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας υποεπιτροπής της Βουλής που εξετάζει την «απομείωση του δημόσιου χρέους» επικράτησε κλίμα συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ παραδόξως τους υψηλότερους τόνους χρησιμοποίησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στις δυνατότητες που υπάρχουν, ο Γ. Δραγασάκης δήλωσε ξεκάθαρα ότι «οι διαδικασίες μπορεί να είναι μακροχρόνιες, δηλαδή δεν είναι βέβαιο ότι θα τελειώσει γρήγορα το θέμα του χρέους.

Ακόμα και να έρθουν πολύ ευνοϊκά τα πράγματα, μιλάμε για μια διαδικασία που εξ ορισμού πάει και πέρα από το 2018».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρότεινε μάλιστα να μπει ειδική διάταξη στο Σύνταγμα που να θέτει όριο στο δημόσιο χρέος, εν όψει της επικείμενης αναθεώρησης, και πρόσθεσε ότι το έχει συζητήσει με αξιωματούχους του Εκουαδόρ που έχουν κάνει κάτι αντίστοιχο.

Απαντώντας στις επικρίσεις για παλαιότερες δηλώσεις του περί κουρέματος του χρέους, σημείωσε ότι δεν έχει αλλάξει άποψη. «Οι πιστωτές μας (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) είναι και αυτοί υπερδανεισμένοι.

Δεν θεωρώ εύκολο να πετύχουμε μεγάλη απομείωση του χρέους μόνο για την Ελλάδα χωρίς να απομειωθεί και το δικό τους χρέος», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή λύση για το ζήτημα.

Σε πιο… αντιμνημονιακό κλίμα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας (πρόεδρος της υποεπιτροπής) και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ζήτησαν να αξιοποιηθεί το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους που είχε συστήσει η τέως πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο Χρήστος Μπγιάλας τάχθηκε υπέρ του κουρέματος του χρέους και ο Χρήστος Αντωνίου τάχθηκε υπέρ του λογιστικού ελέγχου.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικά η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, δήλωσαν πρόθυμα να συμμετάσχουν στην προσπάθεια, αλλά ζήτησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τη στάση του. «Αν πρόκειται να κουβεντιάσουμε πάλι με μύθους, τότε θα δώσει τη λύση ο Αρτέμης Σώρρας, άρα μην παιδευόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ).

Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου σε περίπου δύο εβδομάδες με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.