Χαμένη στη… μετάφραση!

siemens.jpg

ΕΡΑ

Ακούγεται σαν ανέκδοτο! Η Ν.Δ. και ο πρόεδρός της να εγκαλούν την κυβέρνηση για την επ’ αόριστον αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης Siemens. Μια πολύ βρόμικη και σκοτεινή υπόθεση που επισκιάζει και απειλεί την πολιτική ζωή του τόπου τα τελευταία δέκα χρόνια!

Η τελική λίστα των εμπλεκόμενων κατηγορούμενων εμπεριέχει 64 ονόματα Ελλήνων και ξένων. Ολες οι κυβερνήσεις από το 2006 και μετά που διαχειρίστηκαν την υπόθεση φέρουν τεράστια πολιτική ευθύνη για την έκβαση του αποτελέσματος της ολιγωρίας τους, που είναι τώρα η επαπειλούμενη διαγραφή της!

Η ολιγωρία, βέβαια, είναι το λιγότερο που μπορεί να καταλογίσει κανείς στις κυβερνήσεις αυτές και σε όλα τα πολιτικά κόμματα εκείνης της περιόδου, που οφείλουν να ασκούν απρόσκοπτα τον κοινοβουλευτικό έλεγχό τους!

Αυτή όμως η ίδια η επιδιωκόμενη οικονομική διαπλοκή που κατάφερε να δημιουργήσει η γερμανική εταιρεία με συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα και πρόσωπα, σε ιδιαίτερα ύποπτες εποχές, ενοχοποιεί την ίδια αλλά κυρίως τη σχέση της με την εξουσία στη συνείδηση των πολιτών!

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση αφορούν τα αδικήματα «της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου», «της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα», «της ηθικής αυτουργίας και άμεσης συνέργειας σε δωροδοκία», ενώ έπειτα από αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής, ασκήθηκε ποινική δίωξη και για το αδίκημα της «συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης».

Μεγάλη όμως είναι και η ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης για το «φιάσκο με τη μετάφραση» που δημιουργήθηκε!

Μου είναι εντελώς αδιάφορο, ως πολίτη, αν η ευθύνη βαραίνει την Α ή τη Β υπηρεσία του Γ υπουργείου για την τροπή που πήρε το θέμα!

Εχει όμως τεράστιο ενδιαφέρον για μένα, ιδιαίτερα στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, αν και αυτή η υπόθεση, που έχει χαρακτηριστεί ως το υπ' αριθμόν ένα σκάνδαλο διαφθοράς παγκοσμίως, που αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο πολιτικής διαφθοράς στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, συγκαλυφθεί τελικά και διαγραφεί δικαστικά.

Το ενδιαφέρον γίνεται ακόμα μεγαλύτερο αν αυτό γίνει επί των ημερών μιας κυβέρνησης που θέλει να αυτοπροσδιορίζεται «αριστερή»! Το αποτέλεσμα όμως δυστυχώς θα είναι ουσιαστικά το ίδιο, είτε ως καρπός συγκάλυψης είτε ως προϊόν βλακείας!

Δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ για κάποια πράγματα που κάποτε μονοπώλησαν το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αλλά και να αποκαλύψω συνάμα τους φόβους μου για το μέλλον! Αλήθεια, πού βρίσκεται σήμερα ο Χριστοφοράκος;

Πόσο καλά και πού κρύβουν τον Καραβέλα; Ποια θα είναι άραγε η επόμενη λίστα ελεγχόμενης πιθανής διαφθοράς που περιμένει τη σειρά της διαγραφής της; Μήπως εκείνη της Λαγκάρντ; Μήπως η λίστα Μπόργιανς ή μήπως η λίστα των Panama Papers;

Δεν με καθησυχάζουν οι διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι δεν θα παραγραφεί η υπόθεση της Siemens. Δεν με συγκινούν τα «κροκοδείλια δάκρυα» της «ενοχικής» μείζονος αντιπολίτευσης, που νομίζει ότι εκμεταλλεύεται πολιτικά την υπόθεση. Δεν με εκπλήττει το γεγονός ότι οι Γερμανοί εταίροι μας δεν προθυμοποιούνται να μας βοηθήσουν στην αποκάλυψη της αλήθειας!

Θα είμαι όμως εδώ και θα περιμένω να κρίνω όλους από το αποτέλεσμα. Είναι μια τόσο σημαντική υπόθεση, με ισχυρό συμβολισμό για το παρελθόν και το μέλλον του τόπου μας, που δεν θα πρέπει με τίποτα να χαθεί!

Ούτε στην ουσία της, αλλά ούτε φυσικά και στη… μετάφραση!

*εκπαιδευτικός