Γιατί μας διαβάζουν οι πολιτικοί

efsyn1.jpg

Βουλευτές διαβάζουν Εφ. Συν. INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

UPD. Διευκρίνιση της «ΕΦ.ΣΥΝ.»: Οι γραμμές αυτές έχουν γραφτεί πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού και τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο.

Δεν είναι λίγες οι φορές που εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου (βουλευτές, υπουργοί, πρωθυπουργοί) έχουν «συλληφθεί» από τον φωτογραφικό φακό να διαβάζουν την «Εφ.Συν.» στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου και να τη μελετούν στα έδρανα της Βουλής, ακόμη και μέσα στο αεροπλάνο.

Αλέξης Τσίπρας Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ταξίδι του στις Βρυξέλλες | EUROKINISSI/ ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ANDREA BONETTI

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης διάβαζε το άρθρο του Αντώνη Λιάκου για τις μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, ο υπουργός Επικρατείας μελετούσε την «Εφ.Συν.» στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ  και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «ταξίδευε» μαζί μας στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Νίκος Παππάς Νίκος Παππάς και Χαράλαμπος Γολέμης σχολιάζουν τα «σχόλιά» μας | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑ'Ι'ΤΑΣ

Οι «συλληφθέντες επ' αυτοφώρω» (και όχι μόνο) πολιτικοί-αναγνώστες της «Εφ.Συν.» εξηγούν τους λόγους για τους οποίους συνεχίζουν να μας διαβάζουν και για πρώτη φορά μιλούν απλά και μόνο ως αναγνώστες, κάνοντας αυτή τη φορά οι ίδιοι κριτική σε εμάς (και όχι εμείς σ' αυτούς, ως είθισται).

◾  Νίκος Φίλης (υπουργός Παιδείας)

Νίκος Φίλης Ο υπ. Παιδείας, Νίκος Φίλης, διαβάζει «Εφ. Συν.», αφήνοντας τους υπουργούς Π. Σκουρλέτη και Γ. Τσιρώνη να σιγοκουβεντιάζουν | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Η πρώτη ανάγνωση της εφημερίδας είναι η προσευχή του πολίτη, έλεγε ο Χέγκελ. Οι συνθήκες βέβαια, καθώς και οι συνήθειες των ανθρώπων, έχουν αλλάξει, με τον ορυμαγδό της παραπληροφόρησης του ηλεκτρονικού Τύπου να κυριαρχεί. Γι' αυτό ακριβώς και παραμένω “πιστός” της εφημερίδας. Ιδιαίτερα η “Εφημερίδα των Συντακτών”, που σε συνθήκες κρίσης εκδίδεται και μάλιστα ως συνεταιριστικό εγχείρημα, είναι μια ανοιχτή εφημερίδα, που σέβεται τον αναγνώστη-πολίτη, δηλαδή σέβεται πρώτα πρώτα την είδηση. Επιπλέον, είναι μια εφημερίδα προοδευτικών αξιών. Για όλους αυτούς τους λόγους, διαβάζω την “Εφ.Συν.” καθημερινά».

◾  Νικήτας Κακλαμάνης (αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Α' Αθηνών της Ν.Δ.)

«Πριν από 4 χρόνια, όταν ξεκινήσατε το “ταξίδι” σας, μόνο εσείς πιστεύατε ότι το πλοίο σας θα έμπαινε στο λιμάνι. Ρωτάτε αν σας διαβάζω; Ναι, σας διαβάζω. Γιατί; Μα, είναι απλό, γιατί πολλές φορές με “τσαντίζετε” κι αυτό μ’ αρέσει, γιατί δεν κακοποιείτε την ελληνική γλώσσα, γιατί έχετε καλό πολιτιστικό ρεπορτάζ. Καλή τύχη για το μέλλον…».

Γιώργος Κατρούγκαλος

◾  Κώστας Σκανδαλίδης (βουλευτής ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός)

«Τα γενέθλια μιας εφημερίδας αυτήν την εποχή δεν πρέπει να αποτελούν μια τυπική ευχετήρια διαδικασία. Συνδέονται με την ουσία της πολυφωνίας και της δημοκρατίας, που στις συνθήκες της γενικευμένης κρίσης και παρακμής που ζούμε δοκιμάζονται. Ιδιαίτερα όταν το έντυπο απηχεί προοδευτικές ιδέες, γεννήθηκε από δύσκολη πρωτοβουλία των ίδιων των συντακτών του και φιλοδοξεί με τη γνώμη και την παρέμβασή του να συμβάλει στην ανάδειξή τους, η επέτειος γίνεται ακόμη πιο σημαντική. Εύχομαι να συμβάλετε θετικά για να ανοίξουμε όλοι μαζί καινούργιους δρόμους για τη χώρα και το προοδευτικό κίνημα».

◾  Θεανώ Φωτίου (αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

«Το πρώτο που με παρακίνησε να διαβάσω την “Εφ.Συν.”, πριν από τέσσερα χρόνια, ήταν φυσικά ο συνεταιριστικός χαρακτήρας της. Μια εφημερίδα στην οποία οι εργαζόμενοι είναι εταίροι, όσο να 'ναι σε προκαλεί να την πάρεις στα χέρια σου. Στον ελληνικό Τύπο η “Εφ.Συν.” κάλυψε το κενό της αξιόπιστης κριτικής. Αυτό το θεωρώ την καλύτερη στήριξη της προσπάθειάς μας. Κι ύστερα τα αφιερώματα στις εσωτερικές σελίδες: για τον φασισμό, για τα ιδρύματα, για την Εκκλησία, για τα μίντια. Αφιερώματα που αξίζει να φυλάξεις και να επανέρχεσαι σ’ αυτά. Χρόνια πολλά, λοιπόν!».

Τάσος Κουράκης (αντιπρόεδρος της Βουλής) Τάσος Κουράκης (αντιπρόεδρος της Βουλής) |

◾  Φώτης Κουβέλης (επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς)

«Στο πλαίσιο του δημοκρατικού πλουραλισμού που υπηρετεί και αναδεικνύει η “Εφημερίδα των Συντακτών”, εκτιμώ ιδιαίτερα την αρθρογραφία που φιλοξενεί. Αρθρογραφία που μπορεί να ενισχυθεί. Η περαιτέρω διεύρυνση της θεματικής των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων πιστεύω ότι θα αντιστοιχούσε σημαντικά στον χαρακτήρα της εφημερίδας. Και, βέβαια, τα ζητήματα των διεθνών σχέσεων πρέπει να βρουν στις στήλες της εφημερίδας μεγαλύτερη έκταση, σε μια εποχή, άλλωστε, με υπονομευμένα τα δικαιώματα των λαών και την ειρήνη του κόσμου. Η “Εφημερίδα των Συντακτών” είναι μια πολύ καλή, ανεξάρτητη εφημερίδα και στιβαρή έκφραση δημοκρατίας. Καλή πορεία».

◾  Μαριέττα Γιαννάκου (πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώην υπουργός)

«Η “Εφημερίδα των Συντακτών” “βλέπει” τα κοινωνικά και πολιτικά τεκταινόμενα μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ακόμη κι αν κάποιος δεν συμφωνεί με αυτήν την εκτίμηση, η συμβολή της εφημερίδας στην πολυφωνία και το δημοκρατικό γίγνεσθαι είναι ουσιαστική».

Αννα Βαγενά (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) Αννα Βαγενά (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) | Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

◾  Δημήτρης Σεβαστάκης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων)

«Η “Εφημερίδα των Συντακτών” συμπυκνώνει τις πιο ελεύθερες εκδοτικές παραδόσεις της Μεταπολίτευσης. Πυκνά κείμενα, ερευνητική δημοσιογραφία, οξύ σχόλιο, ανεξίθρησκη πολιτική διερώτηση, ισχυρή προσωπικότητα κειμενογράφων, ιδιοτυπία εκφραστικών μέσων. Καταφέρνει έτσι, με το εύρος και το καλοσχεδιασμένα ανοιχτό θεωρησιακό υπόστρωμα, να αφομοιώνει τις πολιτικές αντιφάσεις του τόπου και της κοινωνίας μας, να συνθέτει τα εκφραστικά ημιτόνια των ενεργητικά σκεπτόμενων. Η “Εφημερίδα των Συντακτών” είναι ισόρροπα συνεργατική, ενώ ανακτά με δημοσιογραφική και πολιτική διαίσθηση την ακεραιότητα. Αυτά είναι εξάλλου και τα στοιχεία της προοπτικής της».

◾  Δημήτρης Καρύδης (μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ)

«Είμαι καθημερινός αναγνώστης της “Εφ.Συν.” ακριβώς γιατί είναι ένα αξιόλογο και ενδιαφέρον εγχείρημα στον χώρο του Τύπου, που έχει αναληφθεί εδώ και τέσσερα χρόνια από τους ίδιους τους δημοσιογράφους, με επιτυχημένες κυκλοφοριακές επιδόσεις. Γιατί το στίγμα και η κατεύθυνση της εφημερίδας πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά καλύπτουν τον προοδευτικό χώρο. Ως αναγνώστης θα ήθελα στον νέο κύκλο που ανοίγεται η “Εφημερίδα των Συντακτών” να ενισχύσει την ανεξαρτησία και την πολυφωνία της, εκφράζοντας τον ευρύτερο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς. Σας εύχομαι να τα εκατοστίσετε!».

◾  Ράνια Αντωνοπούλου (αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας)

Ράνια Αντωνοπούλου INTIME NEWS / ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

«Οι συντάκτες της “Εφ.Συν.” διακρίνονται για την έγκυρη και αντικειμενική πληροφόρηση που προσφέρουν στο κοινό. Κάνουν δηλαδή σωστά τη δουλειά τους, κάτι που στις μέρες μας δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πορεία της εφημερίδας, καθώς στο χαρτοφυλάκιό μου περιλαμβάνεται η ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, στη βάση της οποίας βρίσκονται τα συνεταιριστικά και συνεργατικά εγχειρήματα. Η “Εφ.Συν.” αποτελεί απτή απόδειξη ότι μια επιχείρηση μπορεί να λειτουργήσει συνεργατικά, στηριζόμενη στις αρχές της ισοτιμίας και δημοκρατίας. Δίνει ελπίδα σε όλους μας ότι ο συνεργατισμός στη χώρα μας έχει παρόν και μέλλον».

◾  Θοδωρής Δρίτσας (υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής)

Θοδωρής Δρίτσας: μεταξύ «Εφ. Συν.» και συζήτησης Θοδωρής Δρίτσας: μεταξύ «Εφ. Συν.» και συζήτησης | INTIME NEWS/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

«Ποιος αλήθεια πίστευε, πριν από τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα της κρίσης, της συναλλαγής και της απαξίωσης, πως μια εφημερίδα συνεταιριστική και ανεξάρτητη θα αντέξει! Θα αντέξει εμπορικά (αν και βέβαια με τεράστιες θυσίες των συντελεστών της), κυρίως, όμως, θα αντέξει στα σκληρά πεδία της εγκυρότητας, της αναγνωσιμότητας, της ανεξαρτησίας, της ποιότητας, του πλουραλισμού, της δημοκρατικής και κοινωνικής ευαισθησίας. Και, το πιο σημαντικό ίσως, θα παραμείνει συνεταιριστική! Μήπως επιβεβαιώνεται αυτό που κάποιοι λένε -αν και άλλο εννοούν- ότι η κρίση δεν είναι μόνο καταστροφή, αλλά και ευκαιρία; Πολλά πολλά χρόνια εύχομαι και υποδειγματικά…».

◾  Βασίλης Λεβέντης (πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων)

«Διαβάζω την “Εφημερίδα των Συντακτών” για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί δεν “πνίγει” τις απόψεις και τη φωνή των μικρών κομμάτων και δίνει βήμα σε όλους και, δεύτερον, γιατί σέβεται την αντικειμενικότητα και τον πλουραλισμό, ασχέτως από το αν συμφωνείς ή διαφωνείς με την ιδεολογική κατεύθυνση του εντύπου. Συνεχίστε έτσι υπηρετώντας την αλήθεια και την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών και εμείς ως Ενωση Κεντρώων θα στηρίζουμε πάντα την τίμια δημοσιογραφία και τον πλουραλισμό».

◾  Ερμίνα Κυπριανίδου (αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών)

Ερμίνα Κυπριανίδου (αντιπεριφερειάρχης Αττικής, κεντρικού Τομέα Αθηνών) INTIME NEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

«Η “Εφημερίδα των Συντακτών” αποτελεί αναμφίβολα ένα εξαιρετικά πρωτότυπο εγχείρημα στον χώρο του Τύπου σήμερα. Ενα συνεταιριστικό μέσο ενημέρωσης που, με πολύ κόπο, έστησαν και διαχειρίζονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, χωρίς εξαρτήσεις από μεγάλα συμφέροντα. Μια εφημερίδα ανοιχτή και πλουραλιστική, αλλά και με σταθερά κριτική άποψη, στο πλευρό των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, των κοινωνικών συλλογικοτήτων, των ενεργών διανοούμενων. Ευχόμαστε από καρδιάς καλή συνέχεια!».

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας