Γελαστά, πολύχρωμα παιδικά πρόσωπα στη σκηνή παίζουν Αριστοφάνη

prosfygopoyla_theatro_1.jpg

Θεατρικές παραστάσεις με παιδιά μεταναστών, προσφύγων και ελληνόπουλα ΦΩΤ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Παιδιά που μετά βίας γνωρίζουν λίγες βασικές λέξεις στα ελληνικά παίζουν Αριστοφάνη και μεταδίδουν τα διαχρονικά μηνύματα των έργων του αρχαίου κωμωδού, καταφέρνοντας να ξεπεράσουν τα γλωσσικά και πολιτιστικά εμπόδια και με συνεργασία να δημιουργήσουν ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Θεατρικές παραστάσεις με παιδιά μεταναστών, προσφύγων και ελληνόπουλα ΦΩΤ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Πέμπτη μεσημέρι και οι φωνές και τα τραγούδια που ακούγονται από την είσοδο του 51ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας, στην πλατεία Βάθης, μας οδηγούν στην αίθουσα εκδηλώσεων, όπου τα παιδιά της Γ' τάξης κάνουν εκείνη την ώρα πρόβα.

Παίζουν «Ορνιθες». «Οποιος πετάει στα σύννεφα και χτίζει στον αέρα να ξέρει πως μια μέρα θα γκρεμοτσακιστεί. Εκτός αν είν' πουλί, εκτός φτερά αν έχει, ψηλά να κρατηθεί» τραγουδούν πάνω στη σκηνή καμιά τριανταριά παιδιά την ώρα που κάποια άλλα πιτσιρίκια με τις δασκάλες τους ετοιμάζουν τα κοστούμια για την παράσταση της Παρασκευής.

27 εθνικότητες

Θεατρικές παραστάσεις με παιδιά μεταναστών, προσφύγων και ελληνόπουλα ΦΩΤ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Εκατόν εξήντα μαθητές από 27 χώρες παρουσίασαν το έργο «Αριστοφάνης Junior» («Ορνιθες», «Πλούτος» και «Αχαρνής»), σε διασκευή-διδασκαλία της θεατροπαιδαγωγού Μαρίας Σκούπα και μουσική Νίκου Χατζηελευθερίου, στο πλαίσιο του μαθήματος της θεατρικής αγωγής.

Η προσπάθεια των παιδιών έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία αν σκεφτεί κανείς ότι στην πλειονότητά τους είναι μεταναστάκια και προσφυγάκια που δεν γνωρίζουν καλά την ελληνική γλώσσα.

«Μοιάζαν χαμένα στο διάστημα στην αρχή. Με θεατρικές ασκήσεις που δεν στηρίζονται στον λόγο, καλλιεργώντας κλίμα αγάπης και εμπιστοσύνης, σιγά σιγά αισθάνθηκαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Τότε άρχισα να τους λέω τα κομμάτια που έπρεπε να παίξουν.

»Ξεκίνησαν λοιπόν να μιλούν και να παίζουν ρόλους, απέκτησαν αυτοπεποίθηση και βελτιώθηκαν γρήγορα και στα υπόλοιπα μαθήματα» μας λέει η εκπαιδευτικός Μαρία Σκούπα, υποστηρίζοντας ότι το θέατρο αποτελεί σημαντικό εργαλείο μάθησης, που τονώνει το ηθικό των παιδιών και τα βοηθά να βελτιώσουν τις ικανότητές τους, διευκολύνοντας παράλληλα την ένταξή τους στην κοινωνία.

Ο διευθυντής

Θεατρικές παραστάσεις με παιδιά μεταναστών, προσφύγων και ελληνόπουλα ΦΩΤ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Ο Δημήτρης Κρητικός, που διευθύνει το σχολείο, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα συμπεριληπτικό και φιλόξενο περιβάλλον για τα παιδιά που φοιτούν σε αυτό.

«Είμαστε από τα πρώτα σχολεία που δέχθηκαν ξένα παιδιά και άρα γνωρίζουμε πώς να τους συμπεριφερθούμε και πώς να τα διδάξουμε. Οι γονείς μάς εμπιστεύονται κι αυτό γιατί δεν κοιτάμε εθνικότητες και οικονομική κατάσταση. Για εμάς, όλα είναι παιδιά που έχουν ανάγκη από ένα σχολείο» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κρητικός, το σχολείο του οποίου συμμετέχει και στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Ανοιχτά Σχολεία», με αθλητικές, θεατρικές, περιβαλλοντικές και άλλες ομάδες.

Θεατρικές παραστάσεις με παιδιά μεταναστών, προσφύγων και ελληνόπουλα ΦΩΤ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Και ενώ τα θετικά εκπαιδευτικά αποτελέσματα της διδασκαλίας αντικειμένων όπως η Μουσική, η Θεατρική Αγωγή και τα Εικαστικά είναι γνωστά, η υπουργική απόφαση για το Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Σχολείο, που υπογράφηκε πριν από έναν χρόνο, έχει περικόψει ώρες από μαθήματα των Αγγλικών, της Πληροφορικής, της Μουσικής και της Φυσικής Αγωγής, ενώ η Θεατρική Αγωγή απουσιάζει πλήρως από τις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού.

Η Υ.Α. δίνει παράλληλα τη δυνατότητα διδασκαλίας αυτών των μαθημάτων σε μη εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς, ως β' ανάθεση, γεγονός το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι τις ώρες αυτών των μαθημάτων είτε τα παιδιά διδάσκονται άλλα μαθήματα (Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία) είτε αφήνονται ελεύθερα στο προαύλιο να παίζουν.

Θεατρικές παραστάσεις με παιδιά μεταναστών, προσφύγων και ελληνόπουλα ΦΩΤ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Πριν από περίπου μία βδομάδα, ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας μεταξύ άλλων την αποκλειστικότητα και την κατοχύρωση της διδασκαλίας όλων των μαθημάτων ειδικοτήτων από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς και την επαναφορά του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στην Ε' και στην ΣΤ' τάξη του Δημοτικού, τη διάχυσή του σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης και τη δημιουργία οργανικών θέσεων για τη διδασκαλία του.

Μάλιστα, αρκετές εκατοντάδες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων προσέφυγαν στο ΣτΕ για την ακύρωση της εν λόγω υπουργικής απόφασης, δίκη η οποία διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή ενώπιον του Γ' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αυτοοργάνωση

Θεατρικές παραστάσεις με παιδιά μεταναστών, προσφύγων και ελληνόπουλα ΦΩΤ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Το κενό της διδασκαλίας του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής στις δύο τελευταίες τάξεις αποφάσισαν να καλύψουν αυτοοργανωμένα στο 91ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας.

Υστερα από αίτημα των γονέων και του διευθυντή του σχολείου, η θεατροπαιδαγωγός Μαρία Σκούπα κάνει ανιδιοτελώς μαθήματα στα παιδιά κάθε Σαββατοκύριακο.

«Δουλεύουμε σκληρά αλλά το διασκεδάζουμε πολύ. Συνεχώς προσπαθούμε να βελτιώσουμε το αποτέλεσμα που θα παρουσιάσουμε στους θεατές και αυτό το καταφέρνουμε όλοι μαζί, χωρίς διακρίσεις, με συνεργασία», μας λέει ο Ανδρέας, μαθητής της ΣΤ' Δημοτικού, από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού, μέλος της θεατρικής ομάδας του Παγκρατίου, στην οποία συμμετέχουν παιδιά από πολλές περιοχές της Αθήνας (πλατεία Βάθης, Δάφνη, Νέος Κόσμος, Ελληνικό, Μαρούσι).

Θεατρικές παραστάσεις με παιδιά μεταναστών, προσφύγων και ελληνόπουλα ΦΩΤ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

Αύριο, στις 20.30, στην πλατεία Αγίου Αρτεμίου στο Παγκράτι, 42 παιδιά ηλικίας από τεσσάρων έως δεκατεσσάρων ετών θα ανεβάσουν το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Ουίλιαμ Σέξπιρ, με κοινωνικό εισιτήριο (συλλογή τροφίμων που θα διανεμηθούν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη).

«Ο αόρατος θίασος φεύγει μακριά. Θα δώσει αλλού παράσταση τούτη τη φορά. Στ' αδέλφια σας να πείτε, που σκίζεται η καρδιά τους, πως παίρνω μαζί μου τα παράπονά τους. Ας πούμε τώρα γεια χαρά κι ο Πουκ υπόσχεται πως θα ξανάρθει. Αλλη φορά...» λέει ένας μικρός μαθητής στο φινάλε του έργου, προτρέποντας τους θεατές να ξεσκονίσουν τα όνειρά τους, που -ποιος ξέρει;- μπορεί να γίνουν πραγματικότητα κάποια... άλλη φορά.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας