Φυλές του Πάρκου: «Θα περάσετε από πάνω μας...»

parkogeorgiadi4.jpg

parkogeorgiadi4 Από τη φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου Πάρκου Γεωργιάδη

Σε απειλητικό ύφος οι «Φυλές του Πάρκου» ισχυρίζονται πως θα εμποδίσουν τη διενέργεια εργασιών στο Πάρκο Γεωργιάδη, παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, μετά και τις τροποποιήσεις που προτάθηκαν στον αρχικό σχεδιασμό από την Επιστημονική Επιτροπή φορέων της πόλης. 

Το έργο θα γίνει «μόνο εάν περάσετε από πάνω μας και αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο...» αναφέρουν ενώ θεωρούν πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στην αρχική μελέτη,  

Σύμφωνα με τις Φυλές, πρόκειται για ένα αντιπεριβαλλοντικό και αντικοινωνικό έργο, κάνοντας λόγο για «στάχτη στα μάτια», όσον αφορά τη δημόσια διαβούλευση, καθώς η διαδικασία αυτή δεν αφορούσε το έργο καθαυτό, αλλά τη Διαχειριστική Μελέτη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Μαΐου εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου η πρόταση της Επιστημονικής Επιτροπής για συγκεκριμένες αλλαγές και επί της αρχικής μελέτης ανάπλασης του Πάρκου Γεωργιάδη.  Οι Φυλές του Πάρκου επικαλούνται πρόσφατη επιστολή του ΤΕΕ (Τμήμα ανατολικής Κρήτης) προς τον δήμαρχο με την οποία του επισημαίνουν πως αυτές οι αλλαγές είναι δύσκολο να γίνουν σε έργο που ήδη έχει εγκριθεί. 

Με αφορμή αυτή την επισήμανση του ΤΕΕ (σ.σ. που μέχρι πρότινος για τις Φυλές ήταν μεταξύ των «προθύμων να προσφέρουν την "αυθεντία" τους για να εξυπηρετήσουν τις πολιτικές σκοπιμότητες των τοπικών αρχόντων») τα μέλη της συλλογικότητας αναφέρουν πως έγινε «μια δημόσια διαβούλευση χωρίς κανένα νόημα». 

Αναλυτικά η ανάρτηση των «Φυλών του Πάρκου»:

Μερικές ερωταπαντήσεις για να ξέρουμε τι λέμε...

Τι αποφασίστηκε για το πάρκο Γεωργιάδη;

Στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε τη Δευτέρα 21-5-18 κατατέθηκε η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής για την αξιολόγηση των προτάσεων της δημόσιας διαβούλευσης για τη Διαχειριστική Μελέτη του πάρκου Γεωργιάδη και υπερψηφίστηκε ομόφωνα.

Τι σημαίνει αυτό;

Όλες οι δημοτικές παρατάξεις συμφωνούν με τις παρατηρήσεις της επιτροπής και δέχονται να ενσωματωθούν στη Διαχειριστική Μελέτη.

Τι είναι η Διαχειριστική Μελέτη;

Είναι η μελέτη που περιγράφει το πώς θα διαχειρίζεται ο δήμος το πάρκο για 10 χρόνια μετά την "αναβάθμιση" του.

Η Διαχειριστική Μελέτη έχει σχέση με το έργο που ο δήμος θέλει να εκτελέσει στο πάρκο;

Απολύτως καμία. Η δημοπράτηση του έργου έχει γίνει με βάση τη Μελέτη Εφαρμογής.

Τι είναι η Μελέτη Εφαρμογής;

Είναι η μελέτη που εκπόνησε και κατέθεσε ο δήμος ώστε να εξασφαλίσει χρήματα για το έργο "αναβάθμισης" του πάρκου από το ΕΣΠΑ. Η χρηματοδότηση δόθηκε βάσει της Μελέτης Εφαρμογής και αυτή είναι υποχρεωμένος τόσο ο δήμος όσο και ο εργολάβος να εφαρμόσει.

Η γνωμοδότηση που υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο θα ενσωματωθεί και στη Μελέτη Εφαρμογής;

Οι μελέτες που εγκρίνονται από το ΕΣΠΑ είναι δεσμευτικές και έχουν πολύ μικρό περιθώριο τροποποιήσεων. Άλλωστε από πλευράς δήμου δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση που να λέει ότι η Μελέτη Εφαρμογής θα αλλάξει, ο όλος διάλογος διεξάγεται γύρω από τη Διαχειριστική Μελέτη.

Είχε νόημα λοιπόν η δημόσια διαβούλευση που έγινε;

Η λογική λέει ότι αν μια τοπική αρχή ενδιαφέρεται για τη γνώμη των πολιτών, τους καλεί σε διάλογο πριν την εκπόνηση της Μελέτης Εφαρμογής ενός έργου που τους αφορά. Ο δήμος Ηρακλείου αφού αποφάσισε μόνος του πώς θα "αναβαθμιστεί" το πάρκο Γεωργιάδη, διοργάνωσε εκ των υστέρων δημόσια διαβούλευση και ζήτησε τη γνώμη πολιτών και φορέων για το πώς θα διαχειριστεί το πάρκο στο μέλλον.

Τα παραπάνω πάνω-κάτω επισημαίνει και το τμήμα ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) σε επιστολή του προς τον δήμαρχο. Το ΤΕΕ είναι ο μόνος φορέας που ενώ καλέστηκε και συμμετείχε στη διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης, ξεκαθαρίζει το αυτονόητο, ότι δηλαδή η διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης δεν αφορά το έργο καθαυτό.

Αυτό λέμε και εμείς 4 μήνες τώρα: ο δήμος Ηρακλείου προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου διοργανώνοντας μια δημόσια διαβούλευση χωρίς κανένα νόημα, αφήνοντας το πάρκο να ρημάξει για να μας πείσει ότι η "αναβάθμιση" που προτείνει είναι απαραίτητη και επιδεικνύοντας βίντεο και φωτορεαλιστικές απεικονίσεις ενός πάρκου που δεν θα είχε καμία σχέση με αυτό που θα αντικρίζαμε αν επιτρέπαμε την εκτέλεση του έργου.

Οι Φυλές του Πάρκου δεν έχουν κάτι να χάσουν ή να κερδίσουν, δεν χρωστάνε τίποτα σε κανέναν και διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι όποιος σκοπεύει να μετατρέψει το πάρκο Γεωργιάδη σε εργοτάξιο στη βάση της υφιστάμενης Μελέτης Εφαρμογής, θα πρέπει να αναλογιστεί καλά το ηθικό και πολιτικό που συνεπάγεται αυτή η επιλογή.

Να ξέρετε κύριε δήμαρχε και κύριε εργολάβε ότι το αντιπεριβαλλοντικό και αντικοινωνικό σας έργο σας θα υλοποιηθεί μόνο εάν περάσετε από πάνω μας και αυτό -πιστέψτε μας- δεν θα είναι καθόλου εύκολο...

ΤΕΕ: «Δεν λέμε όχι στο έργο»

Πάντως,  όπως διευκρινίζει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Ειρήνη Βρέντζου, η παρέμβαση του Επιμελητηρίου δεν έγινε στην κατεύθυνση «ακύρωσης» των εργασιών. «Είναι ευθύνη του Δήμου Ηρακλείου να βρει τρόπο να εντάξει στο έργο τις επισημάνσεις της Επιστημονικής Επιτροπής και να μην υλοποιηθεί κάτι που θα είναι μη αναστρέψιμο σε σχέση με όσα προτάθηκαν στο πόρισμα της Επιτροπής» αναφέρει η ίδια και τονίζει: «αυτός είναι και ο λόγος που ζητήσαμε να συσταθεί επιτροπή παρακολούθησης του έργου, που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά προς το έργο της Επίβλεψης ώστε να ενταχθούν όλες οι προτεινόμενες αλλαγές».  

Χαρακτηριστικά στις τελευταίες δύο παραγράφους της επιστολής του ΤΕΕ/ΤΑΚ, που επικαλούνται οι Φυλές του Πάρκου, αναφέρεται: 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι, από τον Δήμο, θα εκτιμηθεί η συμβολή όλων των μερών που μετείχαν στην Επιστημονική Επιτροπή και ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα που παρέχονται, έτσι ώστε να εφαρμοστούν όσα αναφέρονται στο κείμενο των συμπερασμάτων της, όσο το δυνατό ταχύτερα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει ο Νόμος για ανάλογα έργα, ακόμη και κατά την διάρκεια της εκτέλεσης των προγραμματισμένων εργασιών.

Τέλος, προτείνεται να συσταθεί Επιτροπή Παρακολούθησης, από το Δήμο, η οποία θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στο έργο της Επίβλεψης και της Παρακολούθησης, με σκοπό την εφαρμογή των συμπερασμάτων της Επιστημονικής Επιτροπής, τα οποία αφορούν την παρούσα φάση του έργου, αλλά και τις μελλοντικές φάσεις του, στο χρονικό ορίζοντα της δεκαετίας που καλύπτει η Διαχειριστική Μελέτη.

Τί αλλάζει (και τί όχι) σε σχέση με την αρχική μελέτη

Συνοπτικά οι αλλαγές επί των προβλεπόμενων εργασιών που προτάθηκαν από την Επιστημονική Επιτροπή προβλέπουν: 

- Καμία κλάδευση για αραίωση, καμία εκτέλεση επικόρυφης κοπής ή κορμοκλαδεύσεων.
- Απομάκρυνση μόνο ξερών δέντρων μετά από σήμανση, πιστοποίηση και έγκριση από τη Δασική Υπηρεσία.
- Προστασία δέντρων και της πλούσιας κώμης τους, προστασία δασογενούς χαρακτήρα του πάρκου. 
- Περιορισμός φυτεύσεων λουλουδιών (σ.σ. Δεν δόθηκε διευκρίνηση από τον Δήμο πόσο θα περιοριστούν από τα 17.000 που προέβλεπε αρχικά η μελέτη). 
- Κατάργηση φυτεύσεων στα δύο μεγάλα παρτέρια Π9 και Π10 και ενοποίησή τους για περισσότερο ελεύθερο προσβάσιμο χώρο.
- Πρόταση για κατάργηση μικρών διαδρόμων με ενοποίηση παρτεριών (Π3,Π4, Π5, Π6, Π7) για ακόμα περισσότερο ωφέλιμο χώρο πρασίνου.
- Απαγόρευση εισόδου τροχοφόρων με χαμηλά εμπόδια (και όχι με μπαριέρες όπως προβλεπόταν αρχικά). 
- Επιβολή (στον εργολάβο) εργασιών με χειρωνακτικά μέσα και όχι με μηχανήματα βαρέος τύπου με σκοπό την προστασία των ριζών.
- Στα σημεία υπέργειων ριζών να φτιαχτεί ειδική κατασκευή κάλυψής τους για την προστασία τους (πρόταση που διατυπώθηκε από μέλη των Φυλών του Πάρκου και υιοθετήθηκε).
- Πρόταση για αποκλειστική άρδευση του πάρκου από το παρακείμενο πηγάδι.
- Απαλοιφή αναφορών για "μη συμβατές χρήσεις" του πάρκου.  
- πρόταση για σύναψη σύμβασης με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για την προστασία της ορνιθοπανίδας του πάρκου. 
- Σαφής σύσταση για μελλοντική μεταφορά της παιδικής χαράς - πρόβλεψη για αντίστοιχο χώρο.  
- Επαναπροσέγγιση της ειδική φωτοτεχνικής μελέτης για τον ορθό φωτισμό του πάρκου στο τρίπτυχο: (ασφάλεια χρηστών, φωτοϋγεία βλάστησης, διατήρηση ορνιθοπανίδας). 
- Σύσταση για ήπια λειτουργία του αναψυκτηρίου (σ.σ. που σήμερα ενώ τυπικά είναι κλειστό αλλά κατά περιόδους λειτουργεί αυθαίρετα).
- Γενική συνεπίβλεψη του έργου από τη Δασική Υπηρεσία. 

Επιπλέον, παρά την ομόφωνη υπερψήφιση, κατατέθηκαν οι εξής προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο από την αντιπολίτευση:
- Να λειτουργήσει συμβουλευτικά - εποπτικά η επιστημονική επιτροπή καθ' όλη τη διάρκεια του έργου .(πρόταση Ενεργών Πολιτών) 
- Να έρθει αναμορφωμένος ο προϋπολογισμός του έργου μετά τις αλλαγές που υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο. (πρόταση Ενεργών Πολιτών)
- Να γίνει ξεχωριστή συζήτηση όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση του πάρκου για το πολύ σημαντικό θέμα του κανονισμού λειτουργίας (πρόταση Λαϊκής Συσπείρωσης)

Αναγκαίες διευκρινήσεις που ΔΕΝ δόθηκαν:
- Πόσα (αντί για 17.000) θα είναι τελικά τα λουλούδια που θα φυτευτούν;
- Παράδοξη επιμονή (σ.σ. κατά πλειοψηφία) στην κατασκευή ηλιακού ρολογιού που θα πιάνει πολύτιμο χώρο 
- Έλλειψη μιας σαφούς έστω "δήλωσης προθέσεων" από την Επιστημονική Επιτροπή και κυρίως από τον Δήμο για την ενοποίηση του πάρκου με διπλανούς χώρους όπως το Ηρώο στα ανατολικά και η Τάφρος της Χαριλάου Τρικούπη στα δυτικά. 

 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας