Φωτιά στο ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ

vagiazit.jpg

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο υπουργείο Πολιτισμού για τη φωτιά που ξέσπασε στο ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ που χτίστηκε το 1420 μ.Χ. από τον σουλτάνο Μεχμέτ Ι, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Διδυμότειχου και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ισλαμικά μνημεία στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο των Βαλκανίων.

Διατηρητέο μνημείο από το 1946, η αποκατάσταση και η ανάδειξή του αποτελούν προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και της τοπικής κοινωνίας, καθώς οι φυσικές φθορές ήταν εκτεταμένες ιδιαίτερα στη μνημειακή ξύλινη οροφή του -μοναδικό δείγμα διεθνώς- η οποία βρισκόταν υπό κατάρρευση αφήνοντας εκτεθειμένο το εσωτερικό του.

Αυτόν τον καιρό ολοκληρωνόταν το προσωρινό στέγαστρο (κόστος σχεδόν 1 εκατ. ευρώ) που θα προφύλασσε το εσωτερικό του από τις καιρικές συνθήκες και θα επέτρεπε τις αναστηλώσεις στην πυραμιδοειδή ξύλινη στέγη του, η οποία ωστόσο κάηκε ολοσχερώς.

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης -ασχέτως της πυρκαγιάς- έχουν δρομολογηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού «εντάσσοντας το έργο σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Μέχρι σήμερα έχουν εκπονηθεί μελέτες αποτύπωσης, έχουν γίνει ανασκαφικές διερευνήσεις και κατασκευή προστατευτικού στεγάστρου. Το έργο της αποκατάστασης ολοκληρώνεται με το νέο ΕΣΠΑ 2013-2020, συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες.

Οπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τρίτης, κι ενώ οι εργάτες εργάζονταν στο προσωρινό στέγαστρο ξέσπασε μικρής έντασης φωτιάς, πιθανόν από ηλεκτροσυγκολλήσεις. Η Πυροσβεστική κλήθηκε, την έσβησε και αποχώρησε, χωρίς να παραμένουν δυνάμεις της για λόγους ασφαλείας.

Γύρω στις 3 τα ξημερώματα, κάτοικοι είδαν καπνούς στο μνημείο. Αν και έσπευσαν αμέσως πυροσβεστικές δυνάμεις από την ευρύτερη περιοχή, το μνημείο τυλίχτηκε στις φλόγες και όταν τελικά τέθηκαν υπό έλεγχο, οι ζημιές και οι απώλειες ήταν μεγάλες.

Οι αρμόδιες αρχές ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς -ποιον βαραίνουν οι ευθύνες αν μιλάμε για αναζωπύρωση;- ενώ ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπήρχε φύλακας κατά τις νυχτερινές ώρες.

Αμεση ήταν η κινητοποίηση του υπουργείου Πολιτισμού. Η γ.γ. Μαρία Βλαζάκη, στελέχη του ΥΠΠΟΑ και επιτελείο ειδικών επιστημόνων βρέθηκαν νωρίς χθες το πρωί στο Διδυμότειχο προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος των ζημιών και να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα και τις σωστικές εργασίες.

«Εχουν ολοκληρωθεί η αποτύπωση και η αρχαιολογική τεκμηρίωση του μνημείου, οπότε υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τη μελέτη αποκατάστασης της στέγης, η οποία έτσι κι αλλιώς επρόκειτο να ξεκινήσει καθώς οι φθορές της ήταν μεγάλες», μας είπε η Μαρία Βλαζάκη. Εκτός από τη στέγη όμως μεγάλες είναι οι ζημιές και στις μοναδικές στο είδος τους τοιχογραφίες, οι οποίες πρέπει να συντηρηθούν.

Τα έργα που θα «τρέξουν» θα χρηματοδοτηθούν και από ειδικά κονδύλια του υπουργείου Πολιτισμού, εκτός από το ΕΣΠΑ. Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει τη θλίψη του για την καταστροφή και εκτός από την άμεση αποκατάσταση των ζημιών ζητά τα αποτελέσματα της έρευνας για την απόδοση των σχετικών ευθυνών.

Προφανώς, καθώς σε αυτές τις δύσκολες εποχές, τέτοια ατυχήματα ή αβλεψίες είναι βούτυρο στο ψωμί ορισμένων. Στοιχεία εμπρησμού σε πρώτη φάση δεν φάνηκαν, αν και η υπόνοια της προβοκάτσιας κυκλοφορούσε χθες στο Διδυμότειχο.