Φορτσάρει σε δύσκολους για το βιβλίο καιρούς

ianos.jpg

 Ο «Ιανός» 32 χρόνια δίπλα μας

Τα προβλήματα στην αγορά του βιβλίου γιγαντώνονται, οι πρόσφατες δυσάρεστες εξελίξεις έχουν ρίξει βαριά σκιά, το μέλλον μοιάζει όλο και πιο αβέβαιο για όσους επιχειρούν στον χώρο.

Ωστόσο, ο «Ιανός» αποφάσισε πως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την αγορά, την κοινωνία, τη χώρα, όχι μόνο θα επιμείνει στις πολλαπλές του δραστηριότητες αλλά θα εμπλουτίσει το φετινό του πρόγραμμα.

Γιορτάζει, βλέπετε, 32 χρόνια από τη δημιουργία του και 12 χρόνια από τη στιγμή που αποφασίστηκε να κατεβεί στην Αθήνα και καμαρώνει για τα 149.751 μέλη του κλαμπ του, τις 10.121 πολιτιστικές εκδηλώσεις, τους 453 συγγραφείς που φιλοξένησε, τους 328 μουσικούς που έπαιξαν στη σκηνή του, τις 50 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις που φιλοξενήθηκαν στην γκαλερί του, τους 90 ανθρώπους της τέχνης και της διανόησης που έλαβαν μέρος στις «Συναντήσεις στο Cafe», τους 25 «Συγγραφείς του Κόσμου» που ήρθαν τετ α τετ με το ελληνικό κοινό κ.ά.

Στάθης Λιβαθινός Στάθης Λιβαθινός |

«Η συγκυρία με τις ανακοινώσεις των πτωχεύσεων δεν έχει κοπάσει. Δηλώνω τη λύπη μου για όλες τις απώλειες που έκαναν φτωχότερη την αγορά του βιβλίου τα τελευταία χρόνια. Ξεκινήσαμε με το ιστορικό και εμβληματικό βιβλιοπωλείο της Εστίας και φτάσαμε στα πολύ πρόσφατα του Ελευθερουδάκη και του Παπασωτηρίου», είπε μη μπορώντας να αποφύγει την επικαιρότητα ο πρόεδρος του «Ιανού», Νίκος Καρατζάς, παρουσιάζοντας το επετειακό τους πρόγραμμα.

Είναι κρίμα να χάνονται βιβλιοπωλεία με ιστορία 100 και 120 ετών, καθώς είναι μεγάλες οι συνέπειες για όλους. Πάρα πολλοί εκδότες για παράδειγμα είναι οργισμένοι, καθώς το κόστος για εκείνους είναι πολύ υψηλό κι έβαλαν και τους ίδιους σε οικονομικές περιπέτειες

Ο ίδιος, όμως, επανήλθε και στο θέμα της ενιαίας τιμής του βιβλίου. «Η προηγούμενη κυβέρνηση, με μια πράξη βάρβαρη και εγκληματική, στην ουσία ευνούχισε τον νόμο της ενιαίας τιμής βιβλίου, η οποία υπάρχει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ.

Νατάσα Μποφίλιου Νατάσα Μποφίλιου |

Θέλω να κάνω έκκληση στην κυβέρνηση –καθώς ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί όταν ήταν στην αντιπολίτευση– να επαναφέρει τον νόμο περί ενιαίας τιμής. Αλλωστε, πρόκειται για ένα μέτρο που δεν έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος και άρα κανείς δεν θα ενοχληθεί. Αν το βιβλίο γίνει είδος πολυτελείας, δεν θα μπορέσει να σταθεί η εκδοτική αγορά και μετά την κατάρρευση των βιβλιοπωλείων θα ακολουθήσουν οι εκδότες, έπειτα οι συγγραφείς και καταλαβαίνετε τις συνέπειες».

Σε ό,τι αφορά το φετινό πρόγραμμα, στην ανανεωμένη Μουσική Σκηνή θα παίξουν οι Αναστασία Εδεν - Αρης Βλάχος (μουσική παράσταση με την υπογραφή του Μάνου Ελευθερίου 30/9, 1/10), Παναγιώτης Καλατζόπουλος (7, 8/10), Νότης Μαρουδής (14, 15/10), Κώστας Μακεδόνας (21, 22/10), Μανώλης Λιδάκης (4, 5/11), Στέφανος Κορκολής (11, 12/11), Νίκος Ξυδάκης (25, 26/11) κ.ά.

Στις «Συναντήσεις με συγγραφείς» θα μιλήσουν οι Μάνος Κοντολέων (5/10), Γιάννης Ξανθούλης (16/11), Αθηνά Κακούρη (14/12). Στις «Συναντήσεις με μουσικούς» περιμένουμε τους Χρήστο Νικολόπουλο (24/10), Νατάσα Μποφίλιου (21/11).

Ματίας Ενάρ Ματίας Ενάρ |

Στις «Απρόβλεπτες συναντήσεις» τους Παναγή Παναγιωτόπουλο - Βασίλη Βαμβακά (12/10), Δημήτρη Κούρκουλα (9/11). «Στις θεατρικές συναντήσεις» αναμένονται οι Στάθης Λιβαθινός (31/10), Γιώργος Μιχαλακόπουλος (28/11), Γιάννης Μετζικώφ (28/12). Τέλος, πρώτος από τους «Συγγραφείς του κόσμου» καταφθάνει ο Ματίας Ενάρ, περσινός νικητής του Βραβείου Γκονκούρ (30/11).