Ευχές για επιτυχίες για τα πέντε χρόνια της «Εφ.Συν.»

Διακόσιες λέξεις για να χωρέσουν όλη τη χαρά, τη ζεστασιά και την περηφάνια είναι λίγες - αλλά τόσες μόνο έχουμε στη διάθεσή μας για να περιγράψουμε τη γιορτή που έκανε η εφημερίδα μας την προηγούμενη Παρασκευή για τα 5 χρόνια της στο Gazarte.

Ηταν η δεύτερη συνάντησή μας - η πρώτη ήταν λίγες μέρες νωρίτερα στην Τεχνόπολη και οσονούπω έρχεται η τρίτη, σε έναν χώρο-έκπληξη, φίλοι αναγνώστες, όπου εσείς κι εμείς (ελπίζουμε ότι) θα χορέψουμε μέχρι πρωίας.

Χορός πολύς έπεσε και την Παρασκευή. Η συνάντησή μας -που μεγάλες επιχειρήσεις αποκαλούν «εταιρική εκδήλωση», ακριβώς επειδή «Η Εφημερίδα των Συντακτών» είναι ένας συνεταιρισμός, ένας ζωντανός οργανισμός- εξελίχθηκε σε μια βραδιά γεμάτη ειδήσεις, πολιτικές συζητήσεις και πολλά αστεία - ακόμα και ανάμεσα σε εκείνους που μπορεί να ξιφουλκούν μέσα από τις σελίδες μας.

Ηταν εκατοντάδες οι καλοί φίλοι που μας τίμησαν σ' αυτή τη βραδιά και, κυριότατα, από όλο το πολιτικό φάσμα, από όλα τα ρεπορτάζ που καλύπτουμε και από όλες τις θεματικές που παρακολουθούμε. Κι ήταν ακόμα πιο όμορφο το γεγονός ότι -εκτός από τις αναρίθμητες ευχές τους- ακούσαμε οξυδερκέστατες παρατηρήσεις, καλοπροαίρετη κριτική, ευφυείς ιδέες.

Θα ήταν αδύνατο να ευχαριστήσουμε τον καθένα από τους καλεσμένους μας που ήρθαν κι έτσι αφήνουμε τον χώρο στον φωτογραφικό φακό του δικού μας Βασίλη Μαθιουδάκη και του καλού μας φίλου Αγγελου Καλοδούκα, ώστε να σας μεταφέρουν νοερά σ' αυτή τη βραδιά - και να σας ανοίξουν την όρεξη για τη μεγάλη γιορτή που έρχεται με καλεσμένους αυτή τη φορά τους μοναδικούς εργοδότες, όλους κι όλες εσάς.

Πέντε χρόνια έκλεισε η εφημερίδα σας, φίλοι αναγνώστες, κι αν υπάρχει ένας θεός που να πιστεύει, αυτός είναι ο θεός που χορεύει.

«Χρειάζονται γενναία μέτρα για την ενίσχυση του Τύπου, όπως εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης»

Ο Νικόλας Βουλέλης, διευθυντής της εφημερίδας Ο Νικόλας Βουλέλης, διευθυντής της εφημερίδας |

Ο διευθυντής της «Εφημερίδας των Συντακτών» Νικόλας Βουλέλης στον σύντομο χαιρετισμό του είπε:

«Σας καλωσορίζω εκ μέρους της «Εφημερίδας των Συντακτών» στη γιορτή μας για τα 5 χρόνια της εφημερίδας μας. Το μικρό θαύμα έγινε.

Η εφημερίδα δοκιμάστηκε, άντεξε και συνεχίζει την πορεία της. Το εγχείρημα για μια συνεταιριστική, ελεύθερη και πραγματικά ανεξάρτητη εφημερίδα, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2012, πέτυχε. Ενα μοναδικό εγχείρημα για τα δεδομένα της ελληνικής δημοσιογραφίας. Ενα μοναδικό επίτευγμα στη δημόσια σφαίρα.

Και για όλα αυτά είμαστε ευγνώμονες πρώτα και κύρια στους αναγνώστες μας, που μας εμπιστεύτηκαν και μας στήριξαν από την πρώτη στιγμή.

Εχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, γιατί από τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας μας άρχισε ο πόλεμος εναντίον μας με την έκδοση δύο άλλων εφημερίδων. Δεν είναι κακό, βέβαια, να βγαίνουν νέες εφημερίδες, κάθε άλλο! Και σήμερα βγαίνουν νέες εφημερίδες και είναι καλοδεχούμενες. Ομως τότε ο στόχος τους ήταν να κοροϊδέψουν τους αναγνώστες, ακόμα και με τίτλους-«μαϊμού», να μας εξουθενώσουν οικονομικά, να μας αλώσουν, να μας εξαγοράσουν. Απέτυχαν πανηγυρικά!

Ολα αυτά είναι πλέον πίσω μας, αλλά ο πόλεμος -φανερός ή κρυφός- συνεχίζεται με άλλες μορφές, με άλλα μέσα. Τώρα είναι συγκροτήματα ολόκληρα, μηχανισμοί ελέγχου και παραπληροφόρησης, ένα καθημερινό σφυροκόπημα μίσους και φθόνου ενάντια στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς και ενάντια στην «Εφημερίδα των Συντακτών», γιατί παραμένει συνεπής σε όσα διακήρυξε από την πρώτη μέρα: να εκφράσει το προοδευτικό φάσμα της κοινωνίας, να ανοίξει νέους ορίζοντες για ολόκληρη την Αριστερά, να συμβάλει εποικοδομητικά στον διάλογο για την ανασυγκρότηση του χώρου ανάμεσα στην Αριστερά και το Κέντρο, ώς και τις παρυφές της δημοκρατικής και φιλελεύθερης Δεξιάς.

Ο δρόμος δεν ήταν εύκολος. Ούτε και τώρα είναι. Ετοιμες οδηγίες και συνταγές δεν υπήρχαν. Χρειάστηκε να τα μάθουμε όλα, να τα κάνουμε όλα.

Οπως λέει ο μεγάλος Ματσάδο «τον δρόμο τον φτιάχνεις περπατώντας»! Κι εμείς ανοίγουμε τον δύσκολο δρόμο μας, χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο.

Δεν είμαστε αψεγάδιαστοι! Αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, τις ελλείψεις μας. Τα διορθώνουμε. Γινόμαστε σοφότεροι. Ακονίζουμε τα όπλα της κριτικής και νιώθουμε ικανοποίηση όταν φίλοι ή αντίπαλοι αναγνωρίζουν ότι πυξίδα μας είναι αρχές και αξίες, η αναζήτηση της αλήθειας, της αθέατης πλευράς της πραγματικότητας.

Τηρούμε τις δημοκρατικές και συλλογικές λειτουργίες και νιώθουμε ευτυχείς που δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αλλάζουμε γραμμή με ένα νεύμα του εκάστοτε ιδιοκτήτη!

Πάνω απ' όλα όμως νιώθουμε υπερήφανοι γιατί η εφημερίδα είναι πρωτοπόρα. Γιατί τόλμησε και τολμά να ανοίγει μέτωπα και να θίγει ζητήματα που άλλοι δεν αγγίζουν.

Κι ακόμη γιατί στις σελίδες της φιλοξενούνται τα καλύτερα από τα φωτεινά μυαλά της εποχής μας, συμβάλλοντας στον διάλογο για τα μεγάλα εσωτερικά και διεθνή θέματα. Αρκετοί από αυτούς είναι εδώ σήμερα μαζί μας.

Προσκαλέσαμε, λοιπόν, σήμερα, τους φίλους της εφημερίδας μας και όσους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βοηθούν στην κυκλοφορία της, στην προβολή της, στην ανάπτυξή της.

Ο κατάλογος είναι μεγάλος, αλλά ενδεικτικά θέλω να αναφέρω ιδιαίτερα τους συνεργάτες μας που αφιλοκερδώς γράφουν και στηρίζουν με κάθε τρόπο την εφημερίδα μας και την ιστοσελίδα της. Οσους καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημιουργούς, δημοσιογράφους μάς πρόσφεραν έργα τους, βιβλία, δίσκους, ταινίες για να τα εντάξουμε στις εκδόσεις του Σαββατοκύριακου. Επίσης τις επιχειρήσεις που μας στηρίζουν διαφημιστικά, τις διαφημιστικές εταιρείες, όσους συμβάλουν στην κυκλοφορία και διανομή της εφημερίδας. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και είναι μαζί μας εδώ, σήμερα.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να επισημάνω ιδιαίτερα στους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι υπέρτατη ανάγκη για ολόκληρο τον Τύπο να εφαρμοστεί όσο γίνεται πιο γρήγορα και συνολικά η νομοθεσία για τον γραμμωτό κώδικα -τον barcode- στις εφημερίδες για να υπάρξει επιτέλους η πραγματική αποτύπωση για τις κυκλοφορίες των εφημερίδων.

Κάνουμε επίσης έκκληση σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα να υπερψηφίσουν γενναία μέτρα για την ενίσχυση του Τύπου, όπως υποσχέθηκε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς και όπως εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Μέτρα ενίσχυσης πρέπει ακόμη να θεσμοθετηθούν για τα συνεταιριστικά εγχειρήματα που εντάσσονται στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και είναι μια ελπιδοφόρα προοπτική για ολόκληρη την οικονομία. Η περίπτωση της «Εφημερίδας των Συντακτών» είναι ένα ζωντανό τέτοιο παράδειγμα.

Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω θερμά για τη συνεισφορά τους στην εφημερίδα όσους πραγματικά την αγάπησαν και αγωνίστηκαν γι' αυτήν, αλλά για δικούς τους λόγους δεν συνέχισαν μαζί μας.

Δεν μπορούμε να μη θυμηθούμε αυτούς που χάσαμε για πάντα. Είμαι βέβαιος ότι, από εκεί ψηλά που βρίσκονται, ο Γιάννης Καλαϊτζής και ο Λάκης Μπέλλος μάς κλείνουν το μάτι και μας εύχονται με τον δικό τους τρόπο.

Η ωραία περιπέτεια της «Εφημερίδας των Συντακτών» μπήκε αισίως και ολοταχώς στον 6ο χρόνο και χρειάζεται ακόμη περισσότερο την αγάπη και τη στήριξη των φίλων μας, των συνεργατών μας, των πιστών αναγνωστών της εφημερίδας και της ιστοσελίδας. Μην ξεχνάτε ότι τα μοναδικά έσοδά μας είναι η πώληση των εφημερίδων και οι διαφημίσεις.

Οι καιροί δεν είναι εύκολοι, η προσπάθεια δεν λιγοστεύει. Εχουμε ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσουμε -σε δύσκολες συνθήκες- και θέλουμε ακόμη περισσότερους συνοδοιπόρους.

Αυτοί, όπως και πολλοί αναγνώστες μας, μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα μαζί μας, αλλά μας εκτιμούν και μας αγοράζουν γιατί μας εμπιστεύονται εφόσον διαπιστώνουν καθημερινά ότι είμαστε πραγματικά ανεξάρτητοι».

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας