Εξεταστική για το πάρτι στην Υγεία

tsipras

Αλέξης Τσίπρας Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου «το μαύρο χρήμα πήγαινε με τη μορφή διαφημίσεων σε κολλητούς και ημετέρους», στην υπόθεση της Novartis αλλά και στο «Ερρίκος Ντυνάν» | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στο μικροσκόπιο της Βουλής τοποθετεί η κυβέρνηση το «μεγάλο πάρτι» που διοργανώθηκε και στον χώρο της Υγείας επί κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, με τον Αλ. Τσίπρα να προαναγγέλλει χθες κατά την Ωρα του Πρωθυπουργού στην Ολομέλεια τη συγκρότηση εξεταστικής για εξόφθαλμες υποθέσεις, όπως του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Novartis και του «Ερρίκος Ντυνάν».

«Η κυβέρνηση δεν θα αφήσει ούτε καρφίτσα να πέσει κάτω. Το “πάρτι” θα έρθει στην επιφάνεια μέχρι το τελευταίο δεκαδικό ψηφίο και οι ευθύνες, όπου υπάρχουν, πολιτικές ή ποινικές, θα αποδοθούν.

«Να αποδοθεί δικαιοσύνη»

Δεν μας ενδιαφέρουν τα περί διαγραφής -είναι ένας άθλιος νόμος που πρέπει να αλλάξει-, μας ενδιαφέρει να αποδοθεί δικαιοσύνη» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα σύννεφα στον χώρο της Υγείας, το ένα σκάνδαλο πίσω από το άλλο προκαλούν το κοινό αίσθημα» συνέχισε, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση για την Υγεία του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου «το μαύρο χρήμα πήγαινε με τη μορφή διαφημίσεων σε κολλητούς και ημετέρους», στην υπόθεση της Novartis, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μεγαλύτερο σκάνδαλο και από της Siemens ως προς τη ζημιά που προκάλεσε στο Δημόσιο, αλλά και στο «Ερρίκος Ντυνάν», επικαλούμενος τη δικογραφία που σχηματίζεται με κατεύθυνση τη Βουλή, αφού φέρεται να προσκρούει σε πολιτικά πρόσωπα.

Με αφορμή την επικείμενη συγκρότηση της προανακριτικής για τις εξοπλιστικές συμβάσεις της περιόδου Παπαντωνίου, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε καυστικό σχόλιο προς την κατεύθυνση του Κ. Σημίτη λέγοντας:

«Εμείς τις δικογραφίες δεν τις βάζουμε στο συρτάρι, όπως για τον Παπαντωνίου – μόνο ο Τσοχατζόπουλος έκανε ό,τι έκανε; Εγώ αν ήμουν πρωθυπουργός και οι υπουργοί μου περνούν ο ένας μετά τον άλλο από τον εισαγγελέα, δεν θα πήγαινα στους Δελφούς να κάνω χρησμούς και να δίνω συμβουλές…».

«Θα κοπούν χαμόγελα και μαγκιές»

Καταλήγοντας στο θέμα, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε πως η πρόταση για τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής που θα διαμορφωθεί από τις Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή (ενδέχεται και μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας). «Για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και να κοπούν τα χαμογελάκια και οι μαγκιές στα τηλεπαράθυρα» είπε. Τη συμφωνία τους με τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής εκδήλωσαν Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, KKE, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων.

Σημειώνεται πως, αναφερόμενος στα ζητήματα της αξιολόγησης και των αντιμέτρων, ο πρωθυπουργός έκανε σχόλιο και για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα λέγοντας «να τον ρίξουμε μία μονάδα, τι θα βγει; Τα σούπερ μάρκετ θα ωφεληθούν μόνο», ενώ σε άλλη αποστροφή του επανέλαβε πως «εκλογές θα γίνουν σε 2,5 χρόνια».

Τέλος, επέλεξε να μην απαντήσει στον Β. Λεβέντη που του ζήτησε να υποχωρήσει η κυβέρνηση στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, καθώς κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές, δύο ημέρες πριν από το Eurogroup της Δευτέρας.