Το ΕΣΡ έχει επιβάλει 52 εκατ. σε πρόστιμα

esr.jpg

ΕΣΡ ΕUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Από αυτά έχουν εισπραχθεί τα 33.951.000 ευρώ. Η Αρχή προσανατολίζεται να καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τις άδειες όλων των τηλεοπτικών μέσων και όχι μόνο για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας

Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, όπως φαίνεται, θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης σχετικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Η ανεξάρτητη αρχή προσανατολίζεται να καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τις άδειες όλων των τηλεοπτικών μέσων και όχι μόνο για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας γενικής στόχευσης ενημερωτικού χαρακτήρα. Δηλαδή, η... σύμφωνη γνώμη της θα περιλαμβάνει και θεματικούς εθνικής εμβέλειας και περιφερειακής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ολα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση να μην προκύψουν νέα προβλήματα με τη σύνθεση του ΕΣΡ, καθώς, όπως γράφαμε χθες, υπάρχουν... ζητήματα με τους συνταξιούχους που μετέχουν στο Συμβούλιο και λόγω νόμου Κατρούγκαλου αναστέλλεται πλήρως η σύνταξή τους (και όχι κατά 60% όπως προβλέπεται σε άλλες περιπτώσεις), με αποτέλεσμα ορισμένοι να λαμβάνουν ίδια ή και λιγότερα χρήματα και να είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν και ασφαλιστικές εισφορές. Αναζητείται λύση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανόν να αρχίσουν οι αποχωρήσεις που θα αφήσουν και πάλι στον «αέρα» το ΕΣΡ...

Η ανεξάρτητη αρχή είναι ίσως από τους πιο... αποδοτικούς οργανισμούς, καθώς από το 2002 μέχρι και τώρα έχει επιβάλει σε κανάλια και ραδιόφωνα συνολικά πρόστιμα ύψους 52.093.600 ευρώ. Από αυτά μάλιστα έχουν εισπραχθεί τα 33.951.000 ευρώ ενώ άλλα 8.093.000 έχουν διαγραφεί με σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτό σημαίνει ότι μένουν ανείσπρακτα 10.409.600 ευρώ, για το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είτε έχει κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ είτε βρίσκεται σε διακανονισμό.

Από το σύνολο των προστίμων, τα 28.450.000 ευρώ το ΕΣΡ τα έχει επιβάλει σε κανάλια εθνικής εμβέλειας, τα οποία έχουν ήδη αποπληρώσει τα 22.320.000 ευρώ. Επειτα από προσφυγές και σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ έχουν διαγραφεί 4.665.000 ευρώ. Δηλαδή δεν έχει εισπραχθεί από το 2002 μέχρι σήμερα 1.465.000 ευρώ από τα κανάλια, μέρος των οποίων επίσης είτε έχει διακανονιστεί είτε έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ και αναμένονται αποφάσεις.