Ερντογάν στα ελληνικά

Για πρώτη φορά κυκλοφορεί στα ελληνικά ένα βιβλίο της Ασλί Ερντογάν (ώς τώρα είχαμε κείμενά της σε συλλογές διηγημάτων). Γραμμένα το 1996, τέσσερα χρόνια πριν από το πρώτο της μυθιστόρημα, τα πρωτόλεια κείμενα που συνθέτουν τις ιστορίες του «Θαυμαστού Μανδαρίνου» (εκδ. Ποταμός), εισάγουν τον αναγνώστη στο ταμπεραμέντο, τις αναζητήσεις, τον κόσμο της Τουρκάλας συγγραφέα.

Μαχητική ακτιβίστρια η βραβευμένη Ερντογάν φυλακίστηκε με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, αποφυλακίστηκε πρόσφατα κι όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει: «Είμαι συγγραφέας και ο λόγος που υπάρχω είναι για να μιλάω».

M.K.

Η κίνηση στα μουσεία

Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι ετοιμάζονται για την καλοκαιρινή σεζόν, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ δίνει στοιχεία για την κίνηση του 2016. Αύξηση 32,1% καταγράφηκε στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία μας τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ οι επισκέπτες ελεύθερης εισόδου αυξήθηκαν κατά 23,2% και οι εισπράξεις 31,3%.

Τον ίδιο μήνα στους αρχαιολογικούς χώρους σημειώθηκε επίσης αύξηση στους επισκέπτες κατά 28,7%, στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου κατά 12% και στις εισπράξεις 59,9%. Στο σύνολο του 2016, καταγράφηκε μείωση των επισκεπτών κατά 7,3% και αντίθετα αύξηση 21,9% των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου και αύξηση 67% των εισπράξεων.

ΠΑ.Σ.

Οι τσάντες του Τζεφ Κουνς

Louis Vuitton του Τζεφ Κουνς Louis Vuitton του Τζεφ Κουνς |

Να δώσουμε 4.000 δολάρια για τσάντα δεν είχαμε, δεν έχουμε, δεν θα έχουμε. Αλλα αυτό δεν μας εμποδίζει να παραδεχτούμε ότι η νέα σειρά αξεσουάρ (τσάντες, σάκοι κ.λπ.) , που ανέλαβε να σχεδιάσει για λογαριασμό της Louis Vuitton ο Τζεφ Κουνς, είναι χάρμα οφθαλμών και πολύ αρτιστίκ.

Εχει άλλωστε η μάρκα φιλότεχνο και μαικήνα ιδιοκτήτη, τον Μπερνάρ Αρνό, που χάρισε και στο Παρίσι ένα νέο ωραίο μουσείο, σχεδιασμένο από τον Φρανκ Γκέρι. Ο Κουνς, που είναι ποπ αλλά μπορεί να είναι και σοβαρός, διάλεξε αγαπημένα του έργα των Ντα Βίντσι, Ρούμπενς, Φραγκονάρ, Βαν Γκογκ και Τιτσιάνο.

Β.Γεωργ.