Ερχεται ο δράκος... ορεξάτος

tsipras

 «Μια ζώνη, ένας δρόμος» στο Πεκίνο Ο κ. Τσίπρας δήλωσε τη στήριξη της Αθήνας στην κινεζική πρωτοβουλία, που μπορεί να οδηγήσει σε «ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας, καθώς και στην ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας» | EUROKINISSI/ADREA BONETTI

«Η Ελλάδα, μετά από χρόνια έντονων κρίσεων, επιστρέφει σε τροχιά ανάπτυξης, η οποία προσφέρει σημαντικές εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες», επισήμανε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο φόρουμ «Μια ζώνη, ένας δρόμος» στο Πεκίνο. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα προωθεί ενεργά φιλόδοξες διπλωματικές πρωτοβουλίες συνεργασίας και διαλόγου, στη βάση του διεθνούς δικαίου, με όλες τις χώρες στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε τη στήριξη της Αθήνας στην κινεζική πρωτοβουλία, που μπορεί να οδηγήσει σε «ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας, καθώς και στην ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας».

Στο περιθώριο του φόρουμ ο Ελληνας πρωθυπουργός και οι υπουργοί που τον συνόδευσαν είχαν συναντήσεις με ηγέτες και κορυφαίους αξιωματούχους, με επίκεντρο -στις περισσότερες περιπτώσεις- τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την προσπάθεια για την επίτευξη ανάπτυξης.

Με ιδιαίτερα θερμά λόγια μίλησε ο Κινέζος πρόεδρος για τον πρωθυπουργό και την Ελλάδα απηχώντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Κίνας για επενδύσεις στη χώρα μας. Ο Σι Τσινπίνγκ χαρακτήρισε την Ελλάδα «στρατηγικό και έναν από τους πιο έμπιστους εταίρους της Κίνας» και απέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Σημείωσε δε πως οι δύο ηγέτες πρέπει να εντείνουν τις μεταξύ τους επισκέψεις, ενώ εκτεταμένες ήταν οι αναφορές του στο λιμάνι του Πειραιά και τις δυνατότητες περαιτέρω επενδύσεων στον τομέα, αλλά και στα πεδία του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών και των χρηματοπιστωτικών.

Υπογράμμισε τέλος πως η Ε.Ε., ως βασικός εταίρος της Κίνας, πρέπει να παραμείνει «ευημερούσα, σταθερή και ανοιχτή».

Τα... όνειρα για τον Πειραιά

«Μοιραζόμαστε τον στόχο να αναδειχθεί το λιμάνι του Πειραιά το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Μεσογείου», είπε στον Κινέζο πρόεδρο ο κ. Τσίπρας και τον ευχαρίστησε για τη «σταθερή στήριξη προς την Ελλάδα».

»Ανέδειξε τις προοπτικές της οικονομίας μετά τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς «η Ελλάδα βλέπει πλέον καθαρά την έξοδο από την κρίση και παράλληλα προετοιμάζεται για να επιστρέψει στην κανονικότητα της χρηματοδότησης από τις αγορές».

Στάθηκε στην ανάγκη να αυξηθεί η τουριστική ροή από την Κίνα και αναφέρθηκε στον ρόλο του εγγυητή της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, που επιβεβαιώνεται από τις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Υπενθύμισε τη δυναμική των πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας και Κίνας, αλλά και το γεγονός ότι η ασιατική χώρα θα αποτελεί τιμώμενη χώρα στην προσεχή ΔΕΘ.

Νέα σύνοδος μικτής διυπουργικής επιτροπής μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας βρίσκεται στα σκαριά, καθώς Αλέξης Τσίπρας και Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν ότι οι βελτιωμένες σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω.

Στη συνάντηση που είχαν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Ρωσίας συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι τρόποι που θα ενισχύουν τις διμερείς σχέσεις στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού, με τον Αλέξη Τσίπρα να παρατηρεί αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και της άφιξης Ρώσων τουριστών στη χώρα μας.

Ο Ρώσος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ίδιος και η ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και συζήτησαν για ρωσικές επενδύσεις σε ενέργεια, σιδηροδρόμους και λιμάνια.

Πού εστιάζεται το ενδιαφέρον

Κρίνοντας από τις επαφές του πρωθυπουργού στο Πεκίνο με κινεζικούς οικονομικούς κολοσσούς, η Ελλάδα αποτελεί τον βασικό στόχο για την επέκταση των επενδυτικών δραστηριοτήτων της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε μεταξύ άλλων με αξιωματούχους από:

■ Τη βιομηχανική και εμπορική τράπεζα της Κίνας (ICBC). Η τράπεζα, με 500 εκατομμύρια πελάτες, εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για επενδύσεις σε ελληνικές τράπεζες.

■ Κεντρικό και ανατολικό ευρωπαϊκό fund. Αποτελεί τμήμα της ICBC και ήδη εκτελεί σχέδιο επενδύσεων σε 16 χώρες. Η ελληνική ηγεσία εξετάζει τη συμμετοχή της χώρας μας στο σχέδιο με επίκεντρο τις υποδομές, τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια.

■ Την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και υποδομών. Η Ελλάδα έγινε με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα το νεότερο -77ο- μέλος της τράπεζας. Προτίθεται να διαθέσει κεφάλαια για επενδύσεις στην Ελλάδα.

■ Το State Grid. Αποτελεί στρατηγικό επενδυτή του ΑΔΜΗΕ και επιθυμεί να επενδύσει στην Ελλάδα στους τομείς των ΑΠΕ, των δικτύων και της διασύνδεσης των νησιών. Δείχνει επίσης ενδιαφέρον για το σχέδιο της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ.

■ Παρουσία του πρωθυπουργού υπογράφηκε η συμφωνία της ελληνικής Forthnet με τον τεχνολογικό κολοσσό ZTE. Η κινεζική εταιρεία θα επενδύσει συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική αγορά, με τα 350 εκατομμύρια να επενδύονται τα επόμενα τρία χρόνια.