Επιστολή οκτώ ανθρωπιστικών οργανώσεων στον Γιάννη Μουζάλα

giannis_moyzalas.jpg

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας | EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, περιέγραφε σε αδρές γραμμές στην τηλεόραση του Σκάι το σχέδιο για τη δημιουργία μονιμότερων δομών φιλοξενίας που έχει υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οκτώ διεθνείς και ελληνικές ανθρωπιστικές οργανώσεις τού έστελναν επιστολή, ζητώντας συνάντηση με θέμα τα αυξανόμενα προβλήματα ασφάλειας στους υπάρχοντες καταυλισμούς.

Η επιστολή εγείρει το ερώτημα γιατί δεν έχουν υπάρξει παρόμοιες συναντήσεις μεταξύ οργανώσεων και των συναρμόδιων υπουργείων, καθώς το θέμα της ασφάλειας των κέντρων είναι κομβικό για τη φιλοξενία προσφύγων, και γιατί έπρεπε να καταφύγουν οι οργανώσεις σε δημόσια επιστολή, προκειμένου να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό.

Πηγές του υπουργείου σημειώνουν πως είναι σχεδόν καθημερινή η συνεργασία του υπουργείου με την κάθε οργάνωση, πως οι παρατηρήσεις είναι ευπρόσδεκτες και πως θα ικανοποιηθεί το αίτημα για κοινή συνάντηση για το θέμα της ασφάλειας.

«Συχνά η έλλειψη άμεσης, κατάλληλης και αναλογικής ανταπόκρισης από την αστυνομία σε καταστάσεις έντασης ή η κατάλληλη παρακολούθηση των εξελίξεων και η καταβολή προσπαθειών συμφιλίωσης καταδεικνύουν ανεπαρκή κατάρτιση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται ο μετριασμός των συγκρούσεων, και αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο για περαιτέρω βία» σημειώνουν οι οργανώσεις (Danish Refugee Council, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ερυθρός Σταυρός, RESCUE, Norwegian Refugee Council, Oxfam, Save the Children, Solidarity Now).

Eπισημαίνουν ότι τον Ιούλιο σημειώθηκαν πολλά περιστατικά που δείχνουν σοβαρό κενό ασφάλειας στους καταυλισμούς, μεταξύ των οποίων η εξέγερση στη Λέρο και ο θανάσιμος τραυματισμός πρόσφυγα με μαχαίρι στο Ελληνικό, αλλά και άλλοι θανατηφόροι τραυματισμοί, όπως επίσης σεξουαλική και έμφυλη βία, βίαιοι διαπληκτισμοί και προπηλακισμοί.

Οι οργανώσεις αποδίδουν τα φαινόμενα αυτά σε μεγάλο βαθμό στην «έλλειψη έγκαιρων και κατανοητών πληροφοριών και σε μια ατμόσφαιρα αβεβαιότητας και απελπισίας» και εντοπίζουν ζητήματα πρωτοκόλλου, καθώς υπάρχει ασάφεια αρμοδιοτήτων μεταξύ της αστυνομίας και του στρατού.

Πάντως, ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται η κατάργηση περίπου των μισών από τις υπάρχουσες δομές που κρίνονται ακατάλληλες, η βελτίωση των υπόλοιπων και η δημιουργία άλλων, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Αίσθηση προκαλεί το ότι, παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των κέντρων φιλοξενίας από τη Γενική Γραμματεία Υποδοχής, η οποία σχεδιάζει να διατηρηθούν και να βελτιωθούν 29 από τους υπάρχοντες καταυλισμούς, στους οποίους θα προστεθούν αυτοί που ετοιμάζει ήδη ο στρατός, ο αναπληρωτής υπουργός παρέλειψε να αναφερθεί στο έργο και τα σχέδια της γενικής γραμματείας, ενώ ακόμα εκκρεμεί η υπογραφή του προκειμένου να αποκτήσει τυπικά αρμοδιότητες ο γενικός γραμματέας Οδυσσέας Βουδούρης.