Επικό ταξίδι με τη μουσική των Ελλήνων

takim.jpg

«Τακίμ» Οι «Τακίμ» με λαούτα, κλαρίνα, βιολιά, κρουστά και κανονάκι, η μουσική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά υπόσχεται ανάταση ψυχής, νόστο και εξαιρετικά παραδοσιακά ακούσματα

Την Τρίτη βράδυ οι «Τακίμ» ετοιμάζουν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ένα επικό ταξίδι στον κόσμο της παραδοσιακής μας μουσικής. Το συγκρότημα θα παρουσιάσει μια μουσική παράσταση που έστησαν με τον εθνομουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα, ένα ταξίδι της μουσικής των Ελλήνων μέσα από τις συγκινητικές ιστορίες μεγάλων μουσικών και τραγουδιστών, που σημάδεψαν τόσο την παραδοσιακή και λαϊκή μας μουσική όσο και το ρεμπέτικο τραγούδι.

Οταν μιλάμε για τους «Τακίμ» εννοούμε μια ομάδα από καταξιωμένους μουσικούς που μαθήτευσαν δίπλα σε μεγάλους δασκάλους και ερμηνευτές, όπως για παράδειγμα η Δόμνα Σαμίου και ο Χρόνης Αηδονίδης. «Η αποστολή μας ήταν και είναι να κρατάμε ζωντανή τη φλόγα της παρέας μας και της μουσικής μας, πέρα από ελιτισμούς.

»Συνδεδεμένοι πάντοτε με την πραγματικότητα και κυρίως την ανάγκη του ακροατή να ψυχαγωγηθεί και ταυτόχρονα να διασκεδάσει, αλλά και τη δική μας ανάγκη να βελτιωνόμαστε σαν μουσικοί, τραγουδιστές και γενικότερα ως performers».

Θα ξαναζωντανέψει λοιπόν η «Ελληνική Απόλαυσις» και σταθμοί του ταξιδιού θα είναι τα Γιάννενα, τα Βαλκάνια, η Πόλη, η Σμύρνη, ο Πειραιάς της προσφυγιάς και η Αμερική με τα Καφέ-Αμάν του Κατσαρού και της Μαρίκας στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη. Τελικά η Ελλάδα πού ανήκει, στην Ανατολή ή στη Δύση; «Ευτυχώς δεν ανήκει ούτε στην Ανατολή ούτε και στη Δύση», απαντούν οι «Τακίμ».

«Αντιθέτως έχει διαμορφώσει κι επηρεάσει τόσο τη μουσική της Δύσης όσο και της Ανατολής. Μην ξεχνάμε πως -όσο κλισέ κι αν ακούγεται- η μουσική σαν τέχνη κι επιστήμη κωδικοποιήθηκε πρώτα εδώ και μετά ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

»Είναι συγκλονιστικό να διαπιστώνεις ότι όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες της τζαζ χρησιμοποιούν τους τρόπους της αρχαίας ελληνικής μουσικής και ταυτόχρονα κάνουν το ίδιο και όλοι οι λαοί της Ανατολής χρησιμοποιώντας την εξέλιξη των τρόπων, δηλαδή τους ήχους της βυζαντινής μουσικής ή, όπως τα αποκαλούν, τα μακάμια».

Τι πιστεύουν ότι ενώνει και τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τις παραδοσιακές μουσικές μεταξύ τους; «Η γλώσσα είναι αυτή που διαφοροποιεί τα είδη, αλλά το παράδοξο είναι πως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τη μουσική, που τυγχάνει σε αρκετές περιπτώσεις να συμπίπτει από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, συναντάμε τις ίδιες μελωδίες στην Αλβανία και στην Ηπειρο ή στα Σκόπια και τη Μακεδονία και, βέβαια, στη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και στην Τουρκία.

»Η μουσική στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο λειτουργεί σαν μια σταγόνα που δημιουργεί μια σειρά από ομόκεντρους κύκλους με επίκεντρο πάντοτε την αυτοκρατορική μουσική της Κωνσταντινούπολης. Οσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο τόσο η μουσική “προφορά” ατονεί και υιοθετεί τα τοπικά στοιχεία διατηρώντας έναν απόηχο της καταγωγής της».

Οι «Τακίμ» είναι οι Θωμάς Κωνσταντίνου (ούτι, λαούτο), Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Κώστας Μερετάκης (κρουστά) και Γιάννης Πλαγιαννάκος (μπάσο). Μαζί τους θα βρίσκονται οι τραγουδιστές Γιάννης Νιάρχος και Κατερίνα Τζιβίλογλου και στην αφήγηση η ηθοποιός Δήμητρα Στογιάννη. Η σκηνική επιμέλεια της παράστασης είναι της Σοφίας Σπυράτου. Συμμετέχει η Χορευτική Ομάδα «Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία Εκφρασης & Πολιτισμού».

 Τρίτη 25 Απριλίου. Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32 και Βασιλέως Γεωργίου.
 Εισιτήρια: Α' ζώνη: 22 ευρώ, Β' ζώνη: 18 ευρώ - Γ' ζώνη, φοιτητικά, μαθητικά: 14 ευρώ. Ωρα έναρξης 21.00.