Επεισοδιακή συνάντηση Φίλη και εκπαιδευτικών

pame_ekpaidefsi_filisi.jpg

Μέλη του ΠΑΜΕ διαμαρτύρονται κατά την επίσκεψη του υπουργού Παιδείας στην ΟΛΜΕ και την ΔΟΕ Ενταση δημιούργησαν μέλη του ΠΑΜΕ και των Παρεμβάσεων κατά την επίσκεψη του υπουργού Παιδείας στα γραφεία της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ | EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η πρώτη συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους εκπαιδευτικούς ήταν επεισοδιακή. Μια παράσταση διαμαρτυρίας από μέλη του ΠΑΜΕ και των Παρεμβάσεων περίμενε τον Νίκο Φίλη κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες το πρωί στα γραφεία της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, θέλοντας να σηματοδοτήσει την επικοινωνία με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες εν όψει του εθνικού διαλόγου.

Η ματαίωση της συζήτησης με τα μέλη της ΟΛΜΕ, η τυπική συζήτηση στη ΔΟΕ -παρουσία των διαμαρτυρομένων- και ο διχασμός των μελών των Ομοσπονδιών όχι μόνο για τον τρόπο υποδοχής του υπουργού αλλά κυρίως για τον τρόπο διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους καταμετρώνται στον απολογισμό της ημέρας.

Οσο περνούσε η ώρα τόσο πιο εκρηκτικό γινόταν το κλίμα στο εσωτερικό των Ομοσπονδιών, με αποκορύφωση την αντιπαράθεση μέσω σκληρών ανακοινώσεων ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ και τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που πραγματοποίησαν τη διαμαρτυρία και προγραμματίζουν να την επαναλάβουν σήμερα το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Ανάλογο ήταν το σκηνικό και στη ΔΟΕ, αν και δεν υπήρξε σχετική ανακοίνωση από το Δ.Σ. Μοναδική προσπάθεια να κρατηθούν οι τόνοι χαμηλά ήταν από τον υπουργό Παιδείας, που έφτασε -το βράδυ- να κάνει έκκληση «να μην ισοπεδώσει κανείς την κατάσταση στα σχολεία».

«Δεν ήρθα να εξαγγείλω διορισμούς σαν εκπρόσωπος του παλαιοκομματικού συστήματος, αλλά να ζητήσω να συμμετέχουν όλοι στον εθνικό εκπαιδευτικό διάλογο» δήλωσε ο κ. Φίλης για να επισημάνει ότι: «Κάποιοι έδειξαν με τη στάση τους ότι δεν θέλουν διάλογο. Κάνουμε έκκληση να μην ισοπεδώσει κανείς την κατάσταση στην παιδεία γιατί έτσι απαξιώνεται το δημόσιο σχολείο. Τα προβλήματα στα σχολεία είναι γνωστά και τα αντιμετωπίζουμε».

Πόλεμος ανακοινώσεων

Σε πολύ σκληρό ύφος το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα ανέφερε ότι «Ομάδα εκπαιδευτικών με παρέμβασή τους διέκοψαν τη συζήτηση με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν απαντήσεις σε προβλήματα» και κατηγόρησε τους διαμαρτυρόμενους για «εκμετάλλευση των εκρηκτικών προβλημάτων της εκπαίδευσης με στόχο τη στείρα επικοινωνιακή αντιπολίτευση» αλλά και για «απαξίωση και ακύρωση των θεσμικών συνδικαλιστικών οργάνων, πλήττοντας την αξιοπιστία τους στη συνείδηση συναδέλφων και τον ίδιο τον συνδικαλισμό».

Το ΠΑΜΕ δήλωσε: «Και η κοροϊδία έχει και τα όριά της. Ας το πάρουν χαμπάρι εκεί στην κυβέρνηση, ντεκόρ στις κυβερνητικές φιέστες το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να γίνει. Οσο πιο γρήγορα απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που βάζουν πλάτη όχι μόνο στις κυβερνητικές πολιτικές αλλά και στους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς της τόσο καλύτερα για τους εργαζόμενους, τα συμφέροντά τους και τους λαϊκούς αγώνες».

Αναλόγως και οι Παρεμβάσεις: «Διάλογος με μνημόνια και παραδοτέα δεν γίνεται. Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ οφείλει να αναμετρηθεί με αυτό το καθήκον και να εκφράσει τα πραγματικά συμφέροντα του λαού, της νεολαίας και των εκπαιδευτικών».

Η παραμονή στον χώρο της συνάντησης με πανό, συνθήματα και αντεγκλήσεις ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους και τον υπουργό - με ένταση από τη μια πλευρά, με ψυχραιμία από την άλλη- κράτησε αρκετή ώρα, για να ακυρωθεί η συζήτηση στην ΟΛΜΕ και να περιοριστεί στην επίδοση ενός μακροσκελούς υπομνήματος από τη ΔΟΕ στη δεύτερη συνάντηση.