Ενας πολιτικός χώρος σε αναβρασμό

antarsya laiki enotita

Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά με τις μηχανές φουλ μέσα στο καλοκαίρι | EUROKINISSI

Και ενώ το καλοκαίρι συνεχίζει την πορεία του με καύσωνες αλλά και μπουρίνια, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Η ΛΑ.Ε. εναντιώνεται με σκληρά λόγια σε κάθε κίνηση τoυ πρωθυπουργού ή κυβερνητική απόφαση, το ΝΑΡ ετοιμάζει το 4ο συνέδριό του, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάνει έκκληση σε κάθε αντιιμπεριαλιστική, αντιμνημονιακή πρωτοβουλία ενάντια σε ΣΥΡΙΖΑ και Ε.Ε. για κοινή κινηματική δράση, το ΕΕΚ διοργανώνει δράσεις και προβολές στην Αθήνα, με το βλέμμα στραμμένο στο διεθνές γίγνεσθαι, η ΟΚΔΕ κατασκηνώνει στο 15ο Αντικαπιταλιστικό Camping στην Πρέβεζα.

Οσο για τον ευρύτερο αναρχικό χώρο, οι κύριες κινητοποιήσεις τους είναι γύρω από την «εργοδοτική τρομοκρατία» για την αργία της Κυριακής και φυσικά για την άμεση απελευθέρωση της Ηριάννας.

Η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε.) σε χθεσινή της ανακοίνωση φαίνεται να βρήκε νέα πεδία διαπλοκής, συγκεκριμένα «τη διαπλοκή Ιβάν Σαββίδη», όπως χαρακτηρίζει την αγορά εντύπων της «Πήγασος» («Εθνος», «Εθνος της Κυριακής» και «Ημερησία») από τον γνωστό επιχειρηματία.

Για το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη πάντως, αυτή η αγορά μόνο καλή δεν είναι, καθώς «η νομοθεσία προβλέπει ότι το εκπλειστηρίασμα θα κατευθυνθεί πρώτα στις τράπεζες, οι οποίες μάλλον θα καρπωθούν όλο το ποσό, ενώ από τη νέα διαπλεκόμενη ιδιοκτησία του Ιβάν Σαββίδη δεν δόθηκε η παραμικρή υπόσχεση για επαναπρόσληψη των ήδη εργαζομένων».

Η ΛΑ.Ε., διά του Δ. Στρατούλη, διαφωνούσε στο να προχωρήσει ο πλειστηριασμός, ζητώντας να διασφαλιστεί ότι τα λεφτά του εκπλειστηριάσματος θα κατευθυνθούν για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι των εταιρειών και ότι θα προσληφθούν κατά προτεραιότητα οι ήδη εργαζόμενοι. «Στη συνέχεια θα δούμε τις συνέπειες. Πάντως, φυτεύτηκε άλλος ένας μεγαλοεπιχειρηματίας στο συστημικό πολιτικό παιχνίδι του τόπου!» σημειώνουν. Την προηγούμενη μέρα, κάποιες άλλες «αγορές» ήταν στο στόχαστρο του κόμματος. Ως «δώρο στα κοράκια» είδε την έξοδο στις αγορές ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που «σε μια περίοδο εκχυλίζουσας ρευστότητας και κατάρρευσης των επιτοκίων διεθνώς, το κελεπούρι του ελληνικού πενταετούς ομολόγου θα τους εξασφαλίσει αποδόσεις που στους σημερινούς καιρούς δεν έχουν δει ούτε στον ύπνο τους».

Οσο για τις «αποκαλύψεις Βαρουφάκη», κατηγορούν τον πρώην υπουργό (παρόλο που τους συνδέει η πλήρης και σκληρή στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά) πως «παίζοντας ανοιχτά το παιχνίδι της Ν.Δ., βγάζει “λάδι” και “αθωώνει” τους Σαμαρά και Στουρνάρα».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τη σειρά της, φαίνεται να βρίσκεται σε μια περίοδο επανεκκίνησης.

Ανοιχτή πρόσκληση

Μετά το ανοιχτό κάλεσμα που είχε κάνει πριν από λίγο καιρό προς όλους τους κομματικούς αλλά και κοινωνικούς σχηματισμούς με βάση την αντιμνημονιακή, αντιευρωπαϊκή και αντικαπιταλιστική δράση (το οποίο ισχύει ακόμη, όχι σε επίπεδο κομματικής συμφωνίας, αλλά κοινών αγώνων σε σύνδεση με την κοινωνία και το εργατικό κίνημα), όσο οδεύουμε προς το 4ο συνέδριο του ΝΑΡ, διαφαίνεται και πως είναι έτοιμοι να επανεφεύρουν νέες αφετηρίες προς μια σύγχρονη Κομμουνιστική Απελευθέρωση, «μακριά από λογικές ΚΚΕ, αλλά και ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά με στόχο να ανατραπεί η σύγχρονη βαρβαρότητα».

Με επίγνωση των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών και του ότι «ο πρώτος γύρος του μεγάλου κοινωνικού πολέμου ενάντια στη βάρβαρη μνημονιακή επίθεση για την αντιδραστική αναδιάρθρωση του ελληνικού καπιταλισμού βρήκε το λαϊκό στρατόπεδο ηττημένο», δηλώνουν πως προχωρούν δυναμικά «καθώς δεν υπάρχει ευρεία συναίνεση σε αυτή την πολιτική ούτε συντριβή του κινήματος και των πρωτοποριών».

Και πως «η σημερινή φάση μπορεί να αποδειχτεί πολύ κρίσιμη, κυρίως για την ανασύνταξη, την ανασυγκρότηση και τον μάχιμο πολιτικό, προγραμματικό και θεωρητικό επανεξοπλισμό των δυνάμεων της πρωτοπορίας και του κινήματος», όπως είπε συγκεκριμένα ο Αγγελος Χάγιος, μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ στην παρουσίαση των θέσεων για το 4ο συνέδριό τους.

Την ίδια στιγμή, για τους νεολαίους του κόμματος, συνεχίζεται για 11η χρονιά η διοργάνωση του κάμπινγκ «Αναιρέσεις» (στο Δρέπανο Αργολίδας) ως «πομπός ενός διαφορετικού πολιτικού-πολιτιστικού αντιπροτάγματος, που κόντρα στους καιρούς μας, που προσαρμόζουν την ανάγκη για ξεκούραση και διασκέδαση σε εμπορευματοποιημένα πλαίσια για το κέρδος του κεφαλαίου, καθιστώντας τις διακοπές πολυτέλεια για λίγους και εκλεκτούς, στοχεύει στη διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που επιτρέπουν τη συλλογική και ουσιαστική διασκέδαση με λίγα χρήματα, αυτοργάνωση και συλλογικές μορφές δράσης».

Το 15ο Αντικαπιταλιστικό Camping διοργανώνει όμως και η ΟΚΔΕ (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος), στο Μονολίθι Πρέβεζας. Την ίδια στιγμή, η έξοδος της χώρας στις αγορές προκάλεσε την αντίδραση του κόμματος, που τη βρήκε χειρότερη από αυτήν επί Σαμαρά: «Οι πανηγυρισμοί για την επιτυχία της “εξόδου στις αγορές” δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και πολύ περισσότερο με τα δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και φτωχά λαϊκά στρώματα.

»Πρόκειται για μια νέα εκδοχή του “success story”, ακόμα χειρότερη από το διαβόητο του Σαμαρά, με την οποία έχουν συνταχτεί σύσσωμοι όλοι οι μνημονιακοί, νέοι και παλιοί, για να αποπροσανατολίσουν, εξαπατήσουν και καθυποτάξουν τον ελληνικό λαό».

Με διεθνή... ματιά

Οσο για το ΕΕΚ (Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα), πάντα με το βλέμμα στραμμένο και στη διεθνή πραγματικότητα, αναλύει και συσχετίζει όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό με τον αγώνα που καταθέτει στο εσωτερικό. Καταδίκασε τη βίαιη αστυνομική καταστολή κατά χιλιάδων Παλαιστίνιων διαδηλωτών στην Iερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη, που «μόνο την προηγούμενη Παρασκευή κόστισε τη ζωή σε 3 Παλαιστίνιους διαδηλωτές (οι δύο νέοι 17 και 18 χρόνων) και τον τραυματισμό πάνω από 195».

Συνακόλουθα, καλούν σε δράσεις απέναντι σε «αντι- απεργιακά μέτρα» αλλά και στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την ανώτατη εκπαίδευση, που σύμφωνα με τους ίδιους, «χαρακτηρίζεται από στροφή στην επιχειρηματική λειτουργία, ως απάντηση στη διαρκή κατάρρευση των ελληνικών ΑΕΙ-ΤΕΙ, με στόχο την αναδιαμόρφωση του χάρτη της εκπαίδευσης υπέρ του ιδιωτικού τομέα και της εναρμόνισής του με το καθεστώς της ελαστικής εργασίας και της μαζικής ανεργίας».

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας