Το ελληνικό σινεμά κατακτά το Βερολίνο

mikra agglia

«Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη

Κατά τις τρεις πρώτες ημέρες της πρεμιέρας του πέρυσι τον Ιανουάριο το Hellas Filmbox Berlin, το πρώτο φεστιβάλ ελληνικών ταινιών και ελληνικής θεματολογίας του Βερολίνου, έφερε στις κινηματογραφικές αίθουσες περισσότερους από 4.500 Γερμανούς θεατές.

Προσέλευση αρκετά υψηλή που χαροποίησε τους διοργανωτές και τους έδωσε ώθηση να συνεχίσουν δυναμικά στο μέλλον. Οπως και τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο που ξεπέρασαν τα 200.

Κι ενώ σήμερα ξεκινάει για τους ενδιαφερόμενους σκηνοθέτες και παραγωγούς η κατάθεση των αιτήσεων για την επόμενη διοργάνωση (2ο Hellas Filmbox Berlin, 18-22 Ιανουαρίου 2017), ελληνικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής κατακτούν το Βερολίνο.

Η πρωτότυπη, ζωηρή αφίσα έχει κυκλοφορήσει στην πόλη προσκαλώντας τους θεατές. Δεξιά εικονίζεται η διευθύντρια του φεστιβάλ, η όμορφη Σάντρα φον Ρουφίν (κόρη της Βίκυς Λέανδρος) με bodypainting την ελληνική σημαία και δίπλα της μια άλλη νεαρή γυναίκα τυλιγμένη με τη γερμανική σημαία.

Στο θρυλικό Babylon, έναν από τους ιστορικούς και πιο παλιούς κινηματογράφους του Βερολίνου με τρεις αίθουσες προβολής, ξεκινάει σήμερα και για δέκα ημέρες ο κύκλος προβολών «Hellas Filmbox Revisited» (18-28/8) αποκλειστικά με ελληνικές ταινίες.

Το φεστιβάλ εξάλλου προβάλλει αποκλειστικά ελληνικές παραγωγές ή ταινίες ξένων δημιουργών που έχουν ελληνική θεματολογία. Οι συγκεκριμένες προβολές προέκυψαν από τη γενικότερη φιλοσοφία του φεστιβάλ που είναι να δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στον ελληνικό κινηματογράφο και τους Γερμανούς θεατές, αλλά και τους Ελληνες κινηματογραφιστές με τη μεγάλη παραγωγή του γερμανικού σινεμά.

Το Hellas Film έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, αφού με την πρώτη κιόλας διοργάνωση «κατέκτησε» κοινό και δημιουργούς. Εχει διαγωνιστικό χαρακτήρα με τα δύο προγράμματα, το «Νέο Ελληνικό Σινεμά» με ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους και το «New Vision» με ταινίες Digital Art, Video Art, Art Films και Animation.

------------------------------------

Η κατάθεση των αιτήσεων για το 2ο Hellas Filmbox Berlin (18-22/1/2017) ξεκινάει σήμερα και διαρκεί έως τις 10/10/2016. Εμφαση δίνεται σε παραγωγές που προσεγγίζουν με σύγχρονο τρόπο τα θέματα της ελληνικής πραγματικότητας, ιστορίας και κουλτούρας φωτίζοντας την Ελλάδα που δεν απεικονίζεται στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Οι ταινίες πρέπει να είναι παραγωγής από το 2013 και μετά και για το πρόγραμμα New Vision παραγωγές του 2015-2016.

---------------------------

Η διάκριση που προσφέρει στους βραβευμένους είναι ιδιαίτερη και έξυπνη. Το βραβείο του είναι τo «ταξίδι» των νικητριών ταινιών με το Roadshow σε άλλες γερμανικές πόλεις. «Είναι μια διοργάνωση που γίνεται με φροντίδα και μεγάλη αφοσίωση από πλευράς του Hellas Filmbox Berlin.

Μέχρι στιγμής οι πόλεις που φιλοξένησαν με επιτυχία τις νικήτριες ταινίες ήταν η Δρέσδη και το Αμβούργο, ενώ έχουν ήδη “κλείσει” ημερομηνίες για τις προβολές στο Μόναχο τον Σεπτέμβριο, στην Στουτγάρδη και τη Νυρεμβέργη τον Νοέμβριο και επιπλέον στο Ερλανγκεν, τη Φρανκφούρτη, το Ντίσελντορφ και την Κολονία. Ετσι, το τετραήμερο φεστιβάλ μιας πόλης γίνεται φεστιβάλ σε όλη τη Γερμανία, με συνολικά 91 προβολές σε τριάντα μέρες», γράφουν οι διοργανωτές.

«Το Roadshow είναι μια ιδέα που γεννήθηκε με τη θέσπιση του Hellas Filmbox Berlin από τους εμπνευστές του, Αστέρη Κούτουλα και Ινα Κούτουλα. Πρόκειται για μια μοναδική πρωτοβουλία για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, γιατί δίνει βήμα στις ελληνικές ταινίες και την ελληνική θεματολογία να συναντήσουν το ξένο κοινό πηγαίνοντας από πόλη σε πόλη.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης διοργάνωσης, η δυνατή, πολύ ευχάριστη παρουσία των Ελλήνων δημιουργών κατέστησε σαφή την ανάγκη τους να ανοίξουν διάλογο με το γερμανικό κοινό, να έρθουν σε επαφή με τη γερμανική ματιά, να συζητήσουν, να ερωτηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις», αναφέρουν.

«Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», του Εκτορα Λυγίζου «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», του Εκτορα Λυγίζου |

Τον κύκλο των προβολών στο Βερολίνο ανοίγουν σήμερα οι βραβευμένες ταινίες «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου και «Κατηφόρα» του Στέλιου Καμμίτση, παρουσία των σκηνοθετών. Ακολουθεί την Παρασκευή το ντοκιμαντέρ «Αρκαδία χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή. Πέρα από τις νικήτριες ταινίες, το πρόγραμμα στο Βερολίνο εμπλουτίζεται και με άλλες που συμμετείχαν στην πρώτη διοργάνωση.

Συναντάμε ταινίες βραβευμένες και με κύκλο προβολών σε διεθνή φεστιβάλ, όπως «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη, «Μικρή Αρκτος» της Ελισάβετ Χρονοπούλου κ.ά.

Επίσης συμπεριλαμβάνονται τα ντοκιμαντέρ «Η Νονά» -η κατά κόσμο Ανγκελα Μέρκελ- του Στέλιου Κούλογλου για το πώς η Μέρκελ κατάφερε να επιβάλει τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη, αλλά και «Φιλιά εις τα παιδιά» του Βασίλη Λουλέ, που αφηγείται τις ζωές πέντε μικρών Εβραιόπουλων στην Ελλάδα της γερμανικής Κατοχής.

Εξάλλου στη διοργάνωση του 2017 θα υπάρξει ειδικό αφιέρωμα με ταινίες που εστιάζουν στις ζωές του Εβραίων της Ελλάδας. Ολες οι ταινίες έχουν γερμανικούς υπότιτλους.