Ελεύθεροι οι επτά από τους δέκα παράνομα απελαθέντες Σύρους

syroi_metanastes.jpg

Τα πέντε από τα έξι μέλη της οικογένειας που απελάθηκε παράνομα από τη Λέρο στην Τουρκία Τα πέντε από τα έξι μέλη της οικογένειας που απελάθηκε παράνομα από τη Λέρο στην Τουρκία μόλις αφέθηκαν ελεύθεροι από το τουρκικό κέντρο κράτησης

Ελεύθεροι από το Κέντρο Κράτησης της Τουρκίας έχουν αφεθεί τουλάχιστον οι επτά από τους δέκα Σύρους που, όπως έχουν καταγγείλει η Υπατη Αρμοστεία και η Διεθνής Αμνηστία, απελάθηκαν παράνομα από την Ελλάδα στις 20 Οκτωβρίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι πρόσφυγες βρίσκονται από την Παρασκευή στην πόλη Sanliufra και τους έχει δοθεί καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Οι ίδιοι αγωνιούν για το μέλλον τους και ζητούν να βρεθούν κοντά σε μέλη της οικογένειάς τους στην Ευρώπη.

Οπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» διαψεύδοντας ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ισχυριζόταν ότι δεν είχαν εκδηλώσει επιθυμία οι απελαθέντες να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα, τόσο αυτοί όσο και μια τριμελής οικογένεια που συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο της Κω αλλά επιστράφηκε τελικά στη Λέρο είχαν εκδηλώσει εγγράφως στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής το ενδιαφέρον τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα στις 14 και 15 Οκτωβρίου, πέντε ή έξι μέρες πριν από την επιχείρηση απέλασης.

Η επιχείρηση συνέβη ενώ κορυφωνόταν η πίεση κορυφαίων αξιωματούχων της Ε.Ε. προς την Ελλάδα να επιταχύνει τις απελάσεις Σύρων στην Τουρκία κατ' εφαρμογήν της αμφισβητούμενης ευρω-τουρκικής διακήρυξης για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με ενημέρωση από πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στα τέλη Οκτωβρίου, ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας εξετάζει ενδελεχώς το θέμα.

Ωστόσο μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε υπάρξει επίσημη τοποθέτηση του υπουργού, ενώ παραμένει αναπάντητο το αίτημα της Διεθνούς Αμνηστίας να επιστρέψουν και πάλι στην Ελλάδα οι πρόσφυγες που απελάθηκαν παράνομα.

«Τα στοιχεία που έχουμε δεν μπορεί να αγνοηθούν. Πρέπει καταρχήν να ξεκινήσει άμεσα έρευνα και κατά δεύτερον να εξεταστεί στην Ελλάδα το αίτημά τους για άσυλο.

Για να συμβεί αυτό, πρέπει να βρει η ελληνική κυβέρνηση τον κατάλληλο τρόπο για να έρθουν και πάλι στην Ελλάδα, από όπου απελάθηκαν παρουσία εκπροσώπων της Frontex.

Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να συμμετέχει η Frontex σε παράνομες επιστροφές προσφύγων», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Κοσμόπουλος, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.