«Ελευθερία» όπως «ΒΗΜΑ»

Πόσο δεοντολογικό είναι να βγαίνει μία καινούργια εφημερίδα, η «Ελευθερία του Τύπου», αντιγράφοντας πιστά στον σχεδιασμό μία άλλη εφημερίδα, και συγκεκριμένα το «Βήμα της Κυριακής»;

Τις Κυριακές αντιγράφει το «Βήμα» και τις καθημερινές τα «Νέα». Προφανώς στην «Ελευθερία του Τύπου» ήθελαν να εκμεταλλευτούν το ενδεχόμενο λουκέτο στις εφημερίδες του ΔΟΛ κι έσπευσαν να επωφεληθούν. Ελα όμως που οι εφημερίδες του Συγκροτήματος παραμένουν ζωντανές, οπότε η αντιγραφή τους είναι όχι μόνο ανοίκεια αλλά και νομικώς ελεγχόμενη. Εκδότης και διευθυντής της νέας εφημερίδας είναι ο Χρήστος Μουλίνος.

Αναρωτιόμουν αν όσοι συνάδελφοι της νέας εφημερίδας προέρχονται από τον ΔΟΛ θα έπρεπε να έχουν κάποιο ηθικό πρόβλημα με την «κλοπή» (ακόμα και οι γραμματοσειρές είναι ίδιες!). Η απάντηση είναι φυσικά όχι. Εργαζόμενοι είναι, και μάλιστα ταλαιπωρημένοι το τελευταίο διάστημα, δεν είναι θέμα που τους αφορά. Ακόμα και αυτοί που πρωτοστατούσαν υπέρ του Σταύρου Ψυχάρη κατακρίνοντας τις απεργίες στον ΔΟΛ όταν γίνονταν απολύσεις ενώ οι συλλογικές συμβάσεις μετατρέπονταν σε ατομικές.

Τότε έσπαγαν τις συμβολικές περικυκλώσεις του κτιρίου με... τσαμπουκά. Ως εξαπτέρυγα του Ψυχάρη άλλωστε, πρόσφατα στα άρθρα τους θεωρούσαν πως υπεύθυνος για τα δεινά του ΔΟΛ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εμποδίζοντας να εκφραστεί οποιοσδήποτε είχε άλλη άποψη. Εγκατέλειψαν όμως το καράβι. Και ξέρετε ποια είναι αυτά που εγκαταλείπουν πρώτα τα καράβια...

■ Να προλάβω τους καλοθελητές: Προφανώς θύμιζε λίγο την «Ελευθεροτυπία» η «Εφ.Συν.» όταν κυκλοφόρησε διότι τη βγάλαμε εμείς οι απλήρωτοι απολυμένοι της. Η εκ των υστέρων «Ελευθεροτυπία» του Χάρη Οικονομόπουλου εκδόθηκε δύο μήνες αργότερα.