Ελάφρυναν τα... σίδερα

fylakes_theatro.jpg

Θεατρική παράσταση του ΕΚΠΑ για τους κρατούμενους του νοσοκομείου Κορυδαλλού Οι φιγούρες, τα σκηνικά, ο κόσμος και τα ασυγκράτητα γέλια των κρατουμένων «μαλάκωσαν» κάπως τα κάγκελα και τις σιδερένιες πόρτες

Την ψυχαγωγική αλλά και επιμορφωτική δράση που διοργάνωσε η ομάδα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημιού Αθηνών, «Οθόνιον», παρακολούθησαν το βράδυ της Τρίτης οι κρατούμενοι του Νοσοκομείου Φυλακών του Κορυδαλλού.

Οι φιγούρες, τα σκηνικά, ο κόσμος και τα ασυγκράτητα γέλια των κρατουμένων «μαλάκωσαν» κάπως τα κάγκελα και τις σιδερένιες πόρτες.

«Ωραίο δεν είναι; Ναι, ρε φίλε, ξεχνιέσαι από τη φυλακή», «Η μουσική είναι ζωντανή; Μετά θέλω να βγάλω μια φωτογραφία με τα μουσικά όργανα, θα μου το θυμίσεις;». Υπήρχαν ωστόσο και εκείνοι που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την παράσταση εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν.

«Ηταν μεγάλη η ικανοποίηση που πήραμε, καθώς το Πανεπιστήμιο, μέσω του θεάτρου, είναι κοντά στην κοινότητα και σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι συγγενείς μας. Οι φοιτητές επέδειξαν μεγάλη ευαισθησία στο θέμα των φυλακών», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο υπεύθυνος καθηγητής, Ιωσήφ Βιβιλάκης, ο οποίος υποστηρίζει ότι η συνεργασία με το Δίκτυο για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση στις φυλακές «Γεώργιος Ζουγανέλης» θα συνεχιστεί και στο μέλλον. «Ο πολιτισμός πρέπει να εισχωρεί σε τέτοιους χώρους με κάθε τρόπο», τονίζει.

Θεατρική παράσταση φοιτητών του ΕΚΠΑ για τους κρατούμενους του νοσοκομείου Κορυδαλλού

Η κοινωνική λειτουργός των φυλακών Κορυδαλλού, Θεοδοσία Κατσαλούλη, μας λέει ότι οι κρατούμενοι ενθουσιάζονται κυρίως με τις μουσικές ομάδες:

«Αυτό που αγκαλιάζουν πολύ είναι η λαϊκή μουσική και τα τραγούδια που αναφέρονται στη ζωή μέσα στη φυλακή. Μια φορά που διοργανώσαμε μουσική εκδήλωση οι κρατούμενοι ξετρελάθηκαν. Οι επιλογές των τραγουδιών ήταν εξ ολοκλήρου δικές τους και στο τέλος από το πολύ κέφι χορέψαμε και εμείς μαζί τους ζεϊμπέκικα».

Γίνεται προσπάθεια αναζήτησης νέων εκπαιδευτικών ευκαιριών οι οποίες θα ενθαρρύνουν τους εγκλείστους να κρατήσουν την επικοινωνία τους με τον κόσμο που βρίσκεται εκτός κελιών, να νιώσουν ότι επεκτείνονται οι ορίζοντές τους, να ανακαλύψουν μια πόρτα διεξόδου από τη σκληρή πραγματικότητα.

Η συνεργασία των κοινωνικών φορέων με τη διοίκηση των φυλακών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανένταξη των κρατουμένων.

● Την παράσταση πλαισίωσαν μαζί με παραδοσιακή ορχήστρα οι παίκτες και φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, ο καθηγητής τους, Ιωσήφ Βιβιλάκης, και ο καραγκιοζοπαίκτης Αθως Δανέλλης.

Στο χώρο εκτός από τους κρατούμενους και τους σωφρονιστικούς αρμόδιους, παρευρέθηκαν πολλοί φίλοι και συγγενείς της ομάδας αλλά και δημοδιογράφοι.

Με την παρουσία τους τίμησαν την βραδιά οι  κ.Μαρία Αναγνωστάκη και Σοφία Γιοβάνογλου, σύμβουλοι στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχη Φυτράκη. Το δίκτυο για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση στις φυλακές «Γεώργιος Ζουγανέλης» εκπροσώπησε η κ. Ελένη Λιντζαροπούλου και η κ. Ιωάννα Χαραλαμποπούλου, που ήρθαν σε επικοινωνία με την Διευθύντρια των φυλακών, Μαρία Στέφη, για την υλοποίηση της διοργάνωσης.