Εκθεση για τα παιδιά προσφύγων που μετακινούνται στην Ελλάδα

ekthesi_paidia_prosfyges.jpg

Εκθεση για τα παιδια προσφύγων Στιγμιότυπο από την εκδήλωση | EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στα παιδιά της οικονομικής κρίσης έρχονται να προστεθούν και τα παιδιά του πολέμου. Παιδιά που μετακινούνται από τρίτες χώρες, με ή χωρίς τις οικογένειές τους, και παραμένουν αναγκαστικά στην Ελλάδα, μετά τη δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016.

Παιδιά που διαβιούν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, στερημένα από βασικές ανάγκες και με τα δικαιώματά τους να βρίσκονται συνεχώς υπό αμφισβήτηση.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Συνηγόρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού με τη UNICEF, εκπονήθηκε έκθεση που αφορά την περίοδο Ιούλιος-Δεκέμβριος 2016 για την ανάπτυξη του Μηχανισμού Παρακολούθησης της Κατάστασης των Παιδιών που μετακινούνται στην Ελλάδα, τα βασικά σημεία της οποίας παρουσιάστηκαν χθες σε προγραμματισμένη εκδήλωση της UNICEF.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν η Μαρία Γιαννακάκη, γενική γραμματέας Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, και ο Γιώργος Φλωρεντής, ειδικός γραμματέας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Ο Γιώργος Μόσχος, συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αναφέρθηκε εκτενώς στις δομές φιλοξενίας όπου διαμένουν επί μακρόν πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων παιδιά και ευάλωτες ομάδες, σε συνθήκες συνωστισμού και χωρίς πρόσβαση σε βασικές συνθήκες υγιεινής, τονίζοντας ιδιαίτερα την αδυναμία καταγραφής και εντοπισμού των ευάλωτων ομάδων και των παιδιών, καθώς μέχρι σήμερα δεν υφίσταται επίσημο σύστημα συλλογής στοιχείων.

Εκτιμάται ότι από τα περίπου 64.000 ανήλικα άτομα που εισήλθαν στη χώρα το 2016, στα τέλη του Δεκέμβρη, τα παιδιά ανέρχονταν περίπου στα 21.000, από τα οποία 7.500-8.500 φιλοξενούνταν στις 34 επίσημες ανοιχτές δομές, περίπου 1.000 ασυνόδευτα ανήλικα βρίσκονταν σε ειδικούς ξενώνες και πάνω από 6.000 παιδιά σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην πρόσβαση των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση, τονίζοντας την ανάγκη ένταξης των παιδιών στο τυπικό σύστημα εκπαίδευσης.

«Η εκπαίδευση είναι το πιο σημαντικό που μπορεί να δώσει η κοινωνία σε αυτά τα παιδιά. Υπολογίζεται ότι τα παιδιά που θα μείνουν εδώ είναι λιγότερα από το 1% των παιδιών της χώρας. Είναι ανάγκη να ενταχθούν σε τμήματα υποδοχής της πρωινής ζώνης, σε σχολεία όλης της περιφέρειας, προκειμένου να μπορέσουν να συμβάλουν στο μέλλον της Ελλάδας και να μη νιώθουν ξεκομμένοι παρίες», επισήμανε ο συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα, τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης προώθησης του θεσμού της επιτροπείας, με την ταυτόχρονη λήψη μέριμνας για τη θεσμοθέτηση λειτουργικού πλαισίου των δομών φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα, αλλά και την πρόβλεψη για παροχή κατάλληλης υποστήριξης και εποπτείας στους φορείς φιλοξενίας.