Εκεχειρία με το... δάχτυλο στη σκανδάλη

siria-ekexeiria-.jpg

Κατάπαυση πυρός στη Συρία σε θολό τοπίο | AP Photo/Hassan Ammar

Εξαιρετικά λεπτές είναι οι ισορροπίες στη Συρία, καθώς, η χώρα μπαίνει σε περίοδο εκεχειρίας, η οποία, όμως, είναι αρκετά αμφίβολο εάν μπορεί να τηρηθεί από όλες τις πλευρές. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ΗΠΑ και Ρωσία έχουν «προνόμια» βομβαρδισμών και, εν γένει, όλοι οι «παίκτες» στην περιοχή εμμένουν στις δικές τους επιδιώξεις.

Η ρωσοαμερικανική συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, εφόσον εφαρμοστεί, θα ισχύσει τελικά για μια πολύ μικρή περιοχή δεδομένου ότι οι τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νόσρα και του Ισλαμικού Κράτους, των δύο τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν αποκλειστεί από την εφαρμογή της, ελέγχουν πάνω από το μισό συριακό έδαφος.

Ο «χάρτης» της εκεχειρίας

Οι περιοχές όπου θα εφαρμοστεί η εκεχειρία είναι, σύμφωνα με μια πηγή του συριακού καθεστώτος και με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα περισσότερα από τα προάστια της Δαμασκού, η επαρχία Ντεράα στα νότια, το βόρειο τμήμα της κεντρικής επαρχίας Χομς, το Χαλέπι και ορισμένοι τομείς στα δυτικά αυτής της μεγάλης πόλης του βορρά. Ο γεωγράφος Φαμπρίς Μπαλάνς εκτιμά ότι η εκεχειρία θα εφαρμοστεί περίπου στο 10% της Συρίας.

Στην επαρχία της Δαμασκού τα όπλα θα σιγήσουν στην ανατολική Γούτα, όπου βρίσκονται οι πόλεις Ντούμα και Ερμπίν. Ωστόσο, το καθεστώς και η αντιπολίτευση ερίζουν ακόμη για την πόλη Νταράγια, ένα προπύργιο των ανταρτών στα νότια της πρωτεύουσας: οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας υποστηρίζουν ότι η εκεχειρία δεν ισχύει για την Νταράγια γιατί εκεί δρουν άνδρες του Μετώπου Αλ Νόσρα, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η αντιπολίτευση.

Στην επαρχία Χομς, η εκεχειρία αφορά τις βόρεις περιοχές της όπου βρίσκονται οι πόλεις Ραστάν, Ταλμπισέ και Χουσέ, οι οποίες είχαν εξεγερθεί από την αρχή, τον Μάρτιο του 2011, εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Το ανατολικό τμήμα της επαρχίας όμως και κυρίως η αρχαία πόλη της Παλμύρας, βρίσκεται ακόμη στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.

Στην επαρχία Χάμα μόνο σε μια χούφτα κοινότητες θα ισχύσει η εκεχειρία, όπως στη Λατάμνε, στα βόρεια, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες.

Οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν επίσης στην πόλη του Χαλεπιού η οποία από το 2012 είναι «μοιρασμένη» ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντάρτες της αντιπολίτευσης. Στην επαρχία του Χαλεπιού, οι ζώνες όπου κυριαρχούν οι αντάρτες είναι κυρίως στα δυτικά της ομώνυμης πόλης, όπως στις κοινότητες Αταρέμπ και Ντάρετ Έζα. Στα βόρεια η κατάσταση περιπλέκεται αφού το Μέτωπο Αλ Νόσρα δρα εκεί, μαζί με τους αντάρτες, σε πόλεις όπως οι Καφαρχάμρα και Χρεϊτάνε.

Πιο ξεκάθαρη είναι η κατάσταση στην επαρχία της Ντεράα, στα νότια, στα σύνορα με την Ιορδανία. Η εκεχειρία θα ισχύσει στο μεγαλύτερο μέρος της εκτός από ορισμένες κοινότητες που ελέγχονται από τους άνδρες του Μετώπου Αλ Νόσρα. Να σημειωθεί ότι η Ντεράα θεωρείται "λίκνο" της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Άσαντ.

Στην επαρχία του Χαλεπιού, οι μάχες και οι βομβαρδισμοί αναμένεται ότι θα συνεχιστούν στις πόλεις που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, όπως είναι οι Μινμπέζ και η Αλ Μπαμπ. Το ίδιο ισχύει για τις επαρχίες Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά) και Ράκα (βόρεια), όπου κυριαρχεί το ΙΚ, στο Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) που ελέγχεται κυρίως από το Μέτωπο Αλ Νόσρα και στην επαρχία της Λαττάκειας που ελέγχεται από το καθεστώς.

Η συμφωνία δεν προβλέπει επίσης εκεχειρία στην επαρχία Κουνέιτρα, που συνορεύει με τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν, καθώς εκεί έχει βάσεις το Μέτωπο Αλ Νόσρα.

«Δεν υπάρχει επιλογή μόνο η δύσκολη ειρήνη»

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε το απόγευμα πως η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία θα είναι δύσκολη, αλλά δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές.

«Αντιλαμβανόμαστε και συνειδητοποιούμε πλήρως ότι θα είναι μια δύσκολη διαδικασία ίσως ακόμη και αντιφατική, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Πούτιν.

Θα τηρήσουμε την κατάπαυση του πυρός, αλλά...

Η συριακή αντιπολίτευση έχει διαμηνύσει πως θα τηρήσει την κατάπαυση του πυργός, ωστόσο, διεμήνυσε πως η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της δεν πρέπει να εξαπολύσουν επιθέσεις με το πρόσχημα ότι πολεμούν την τρομοκρατία.

Η «τεράστια πλειονότητα» των ένοπλων οργανώσεων που αναμενόταν να συμμετάσχουν στην παύση των εχθροπραξιών στη Συρία έχουν διαμηνύσει ότι θα το κάνουν, δήλωσε πηγή που πρόσκειται στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Δεν είναι σαφές αν κάποιες οργανώσεις έχουν αρνηθεί να τηρήσουν την εκεχειρία. Βάσει των όρων της συμφωνίας, οι ένοπλες οργανώσεις έπρεπε να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους [στην εκεχειρία] στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Ρωσία όχι αργότερα από τις 12:00 ώρα Δαμασκού (και ώρα Ελλάδας).

Με το βλέμμα στη Μόσχα οι ΗΠΑ

Η Μόσχα έχει δεσμευτεί να μην εξαπολύσει αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον των οργανώσεων της Συρίας που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ανήκουν στη μετριοπαθή αντιπολίτευση, γνωστοποίησε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ώρες πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Έχει έρθει για τη Ρωσία ο «καιρός που είτε θα συμβάλλει στην τήρηση των συμφωνηθέντων είτε απλά θα τα αποδεχθεί σιωπώντας» είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια μιας τακτικής ενημέρωσης ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ επισημαίνοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση θα αποδείξει τώρα εάν πραγματικά αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την διακοπή των εχθροπραξιών.

Σοβαρές ανησυχίες από την Άγκυρα

Την ίδια στιγμή η Τουρκία διατυπώνει σοβαρές ανησυχίες για την κατάπαυση του πυρός στη Συρία. «Κατ'αρχήν υποστηρίζουμε την εκεχειρία. Η Τουρκία έπαιξε ενεργό ρόλο στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης», σημείωσεο Ιμπραχίμ Καλίν, σύμβουλος και εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτού ωστόσο εκφράσει την απαισιοδοξία του για τη βιωσιμότητά της εξαιτίας «των γεγονότων του παρελθόντος».

«Ανησυχούμε σοβαρά για το μέλλον αυτής της κατάπαυσης του πυρός λόγω της συνέχισης των ρωσικών βομβαρδισμών και των επιθέσεων στο πεδίο των δυνάμεων του Άσαντ», υπογράμμισε.

Εξάλλου ο Καλίν σημείωσε ότι η Τουρκία θα απαντήσει σε οποιαδήποτε περιστατικά απειλήσoυν την εθνική της ασφάλεια βάσει των κανόνων εμπλοκής που έχει.

Η κρίση με τους πρόσφυγες θα μεγαλώσει, υπογράμμισε επίσης ο Καλίν στη συνέντευξη αυτή Τύπου που παραχώρησε από την Άγκυρα, αν, όπως πρόσθεσε, δεν δοθεί ένα τέλος στις επιθέσεις που πραγματοποιούνται από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου σημείωσε ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία και ότι θα εργαστεί ευθυγραμμιζόμενη με τον διεθνή συνασπισμό δυνάμεων.

«Έχουμε πει επανειλημμένως ότι θα ενεργήσουμε ευθυγραμμιζόμενοι με τον συνασπισμό. Επομένως αποκλείονται οποιεσδήποτε προετοιμασίες για (μια χερσαία εισβολή στη Συρία), μονομερώς ή με τη Σαουδική Αραβία ή άλλες χώρες», κατέληξε.

Τι θα κάνουν Σαουδική Αραβία και Ιράν

Ωστόσο, εκτός από την Τουρκία, που είναι ένας από τους βασικούς παίκτες στην ευρύτερη περιοχή, πολλά θα κριθούν και από τη στάση που θα κρατήσουν τόσο η σουνιτική Σαουδική Αραβία όσο και το σιιτικό Ιράν.

Το Ριάντ αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, εξαιτίας και της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, και έχει εκφράσει και στο παρελθόν την... ετοιμότητα να μπει δυναμικά στο στρατιωτικό παιχνίδι, ενώ η Τεχεράνη μπαίνει σε νέα περίοδο έπειτα και από τις εκλογές που διεξάγονται στη χώρα οι οποίες και θα επανακαθορίσουν τις ισορροπίες στο εσωτερικό της χώρας.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας