Είστε παράδειγμα προς μίμηση...

Από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας, οι άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων δεν παύουν να στηρίζουν, να κεντρίζουν με τις ιδέες τους, να εμπλουτίζουν και να αξιολογούν την «Εφημερίδα των Συντακτών» και τις πλούσιες πολιτιστικές σελίδες της

Κώστας Γαβράς

Ο Γαβράς με Αλγερινές στο Μπέη Χαμάμ EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» ανήκει σε μια οικογένεια έντυπων ΜΜΕ που αρχίζουν πλέον να σπανίζουν στην Ευρώπη, όμως δεν πιστεύω πως θα εκλείψουν.

Είναι μια εφημερίδα βασισμένη στην ουσιαστική, διασταυρωμένη και έγκυρη πληροφορία, που δίνει έμφαση στην ενημέρωση του κοινού σε βάθος.

Μόνο τον «Γκάρντιαν» σκέφτομαι να κινείται στην ίδια κατεύθυνση, αλλά δυστυχώς όχι πια τις δύο μεγάλες γαλλικές εφημερίδες.

Οσο για την τηλεοπτική ενημέρωση, αυτή είναι πάντα επιφανειακή και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την έντυπη ενημέρωση, κι ας έχει «ζωντανές εικόνες».

Εκτιμώ επίσης το ότι η «Εφ.Συν.» δεν υποκύπτει στο παιχνίδι του εντυπωσιασμού, όπως άλλες εφημερίδες, και ότι δεν θέλει να «πουλήσει» κάτι στους αναγνώστες, ούτε να τους χειραγωγήσει.

Νομίζω ότι και η εκλογή του Τσίπρα αυτό το μήνυμα πέρασε: Την ανάγκη του κοινού να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει γύρω του και ταυτόχρονα να καταλάβει τα προβλήματα των άλλων.

Αυτόν ακριβώς τον σεβασμό στον άνθρωπο ξεχωρίζω στην «Εφ.Συν».

Την αγοράζω όποτε βρίσκομαι στην Ελλάδα, αλλιώς τη διαβάζω ηλεκτρονικά. Αλλά πάντα προτιμώ το χαρτί. Η δουλειά μου είναι το θέαμα αλλά πιστεύω στο διάβασμα, στα βιβλία, στις χάρτινες εφημερίδες, γιατί έτσι προλαβαίνει κανείς να σκέφτεται.

Προσπαθώ μάλιστα να μεταδώσω στα εγγόνια μου αυτή την αγάπη, που έχει να κάνει, νομίζω, με τη μαθητεία μας στη ζωή.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να αντισταθούμε στην πτώση της ποιότητας των εφημερίδων, που είναι φαινόμενο παγκόσμιο.

Σκηνοθέτης

Ρέα Γαλανάκη

Ρέα Γαλανάκη Ενρί Τσανάι

Είναι το σχεδόν κερδισμένο στοίχημα μιας ποιοτικής καθημερινής εφημερίδας, ανεξάρτητης και αυτοδιαχειριζόμενης, σε σκληρότατους καιρούς.

Κατατοπισμένη στον τομέα του βιβλίου και του πολιτισμού, με προτάσεις από σημαντικούς κριτικούς και δημοσιογράφους. Σημειώνω τη συστηματική και θαρραλέα καταγγελία του νεοναζισμού από συγκεκριμένους γράφοντες.

Σφαιρική στις (αριστερές) πολιτικές προσεγγίσεις της, άλλοτε συμφωνεί κανείς, άλλοτε όχι. Χρόνια πολλά στην εφημερίδα και στους εκεί φίλους μου.

Συγγραφέας

Λάκης Λαζόπουλος

Λάκης Λαζόπουλος ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI

Σας εύχομαι να συνεχίσετε δυναμικά, γιατί ο Τύπος χρειάζεται δυνατές, ανεξάρτητες και προοδευτικές φωνές. Εγώ συνεχίζω ως αναγνώστης σας να ενημερώνομαι από εσάς.

Ηθοποιός

Παντελής Βούλγαρης

Παντελής Βούλγαρης «Εφ.Συν.» / Μάριος Βαλασόπουλος

Ζούμε την εποχή που το γεγονός, η είδηση, το σχόλιο απαιτούν αντικειμενικότητα, ακρίβεια, έρευνα, προοπτική και το κυριότερο στάση ανθρώπινη προς τον δοκιμαζόμενο πολίτη. Η «Εφ.Συν.» κατάφερε τα τρία χρόνια της κυκλοφορίας της συχνά να καλύπτει τις παραπάνω ανάγκες της ενημέρωσης του καθημερινού αναγνώστη.

Ευχές για αντοχή και αγωνιστικότητα στους εργαζόμενους της εφημερίδας και σε όλους τους πολίτες.

Σκηνοθέτης

Γιάννης Οικονομίδης

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης

Εχουν περάσει τρία χρόνια από το δυναμικό εγχείρημα και παρά τις αντιξοότητες η «Εφ.Συν.» κράτησε, πάτησε, άντεξε γερά και απ’ ό,τι φαίνεται ήρθε για να μείνει. Σήμερα η «Εφ.Συν.» είναι μια πραγματικότητα που κάνει τη διαφορά στο εκδοτικό τοπίο.

Το σημαντικό είναι ότι η εφημερίδα γράφει και στοχάζεται ελεύθερα, τολμάει να κάνει αντικειμενικά ρεπορτάζ και μέσα από την αυτοδιαχείριση και την οικογενειακή αγάπη που έχετε όλοι εσείς που εργάζεστε στην «Εφ.Συν.» αντέξατε στις δυσκολίες, στις πιέσεις και αποστομώσατε τις Κασσάνδρες που ήθελαν να μην κρατάει ούτε έναν χρόνο.

Σήμερα κλείνετε τρία χρόνια και μακάρι να μείνετε αγαπημένοι, ενωμένοι, τολμηροί, δυνατοί, μαχητικοί και να σας τιμήσει ακόμα μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό. Αλλά να σας μιμηθούν και άλλα έντυπα, γιατί ένα εγχείρημα έχει νόημα όταν ανοίγει δρόμους.

Σκηνοθέτης

Αλεξία Καλτσίκη

Η Αλεξία Καλτσίκη

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι μια έμπρακτη άρνηση παραίτησης. Μια συμμετοχική εφημερίδα ανθρώπων που απολύθηκαν και πήραν την πρωτοβουλία και το ρίσκο να επενδύσουν οι ίδιοι στις ικανότητες και τις επιθυμίες τους.

Το γεγονός ότι η προσπάθεια αυτή πέτυχε γεννάει προσδοκίες για παρόμοια εγχειρήματα, όχι μόνο στην ενημέρωση αλλά και στον πολιτισμό και την πολιτική καθημερινότητα.

Ηθοποιός

Γιώργος Τσεμπερόπουλος

Γιώργος Τσεμπερόπουλος

Επειδή στις μάχες που μόνιμα δίνουμε για το σινεμά είστε πάντα μαζί μας με γνώση και επειδή έχω την αίσθηση ότι το ίδιο κάνετε σε όλα τα μέτωπα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, σας εύχομαι «καλή δύναμη» και για τα επόμενα είκοσι τρία χρόνια, τουλάχιστον.

Σας χρειαζόμαστε έτσι όπως είστε –ανεξάρτητοι, μαχητικοί και επίμονοι.

Σκηνοθέτης

Μάρω Δούκα

Η συγγραφέας Μάρω Δούκα

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» έρχεται από πολύ μακριά. Από τα χρόνια εκείνα που η δημοσιογραφία ήταν πρωτίστως λειτούργημα. Γι’ αυτό και αγαπήθηκε από τους αναγνώστες της. Βαθιά πολιτική, αδιαπραγμάτευτα ανεξάρτητη, επίμονα πολύχρωμη.

Προτάσσοντας το ήθος, υπηρετώντας την αλήθεια. Νεανική, ανήσυχη, αποκαλυπτική, αλλά και σοβαρή, υπεύθυνη, κατασταλαγμένη.

Με άποψη, με αξίες, με αρχές. Για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τον πολιτισμό. Ευχή μου ο δρόμος της να είναι μακρύς. Και πάντα πρώτη στην ανηφόρα!

Συγγραφέας

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

Ημουν αναγνώστης της «Ελευθεροτυπίας» από το πρώτο της φύλλο και η «Εφημερίδα των Συντακτών», που τη διαβάζω κι αυτή από το πρώτο της φύλλο, υπήρξε η δημιουργική συνέχειά της, με ένα επιπλέον στοιχείο που είναι παραδειγματικό, τον αυτοδιαχειριζόμενο χαρακτήρα της.

Μ’ αρέσει η πολυφωνία της, ακόμα κι όταν τσαντίζομαι. Λόγω επαγγέλματος, σταματάω περισσότερο στις πολιτιστικές σελίδες και χαίρομαι που αυξάνονται αντί να μειώνονται, όπως συμβαίνει αλλού. Να τα εκατοστίσετε!

Σκηνοθέτης

Μύρων Μιχαηλίδης

Μύρων Μιχαηλίδης

Κάνοντας μια αναδρομή στα τρία –ιδιαιτέρως γόνιμα– πρώτα χρόνια της «Εφημερίδας των Συντακτών», δεν μπορούμε παρά να χαιρόμαστε για την κριτική ματιά, την αξιολόγηση, αλλά και τη γενναιοδωρία των εξαιρετικών πολιτιστικών σελίδων της εφημερίδας. Ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός έχει ανάγκη από υποστήριξη, προσοχή και δημοσιογράφους της πρώτης γραμμής, όπως οι δημοσιογράφοι της «Εφημερίδας των Συντακτών». Ευχόμαστε χρόνια πολλά, με μεγάλες επιτυχίες και πολλές πρωτιές.

Καλλιτεχνικός διευθυντής Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Φοίβος Δεληβοριάς

Οι τραγουδιστές αγαπούν τους ποιητές

Ιστορίες όπως αυτή των «Συντακτών» είναι από τις λίγες που καταλαβαίνω μετά την κρίση και από τις λίγες που καταλάβαινα και πριν.

Ανθρωποι διαφορετικοί, σεβόμενοι τόσο το απόλυτο της γνώμης τους όσο κι αυτό της γνώμης του άλλου, παίρνουν την τύχη τους στα χέρια τους. Ξέρουν πως τίποτα δεν θα είναι όπως πριν, αλλά αυτό, αντί να τους κρατήσει καθιστούς, τους προκαλεί. Καλή συνέχεια, παιδιά. 

Τραγουδοποιός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας