Εισαγγελική πρόταση για παραπομπή της Κ. Σαββαΐδου σε δίκη

savaidou

Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου EUROKINISSI

Να παραπεμφθεί σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η πρώην γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, κατηγορούμενη, σε βαθμό κακουργήματος, για «απόπειρα απιστίας στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος».

Αυτό ζητεί η εισαγγελέας Εφετών Μαρία Γκανέ με εισήγησή της (796/2017) προς το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο θα αποφασίσει σύντομα εάν θα την κάνει δεκτή ή όχι.

Η πρόταση της εισαγγελέως αφορά υπόθεση απόφασης της κ. Σαββαΐδου, με την οποία φέρεται να «πάγωσε» πρόστιμο ύψους 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία (GENNET) για έκδοση εικονικών τιμολογίων, παρότι το πρόστιμο είχε επικυρωθεί και από επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών. Με την απόφαση της κ. Σαββαΐδου είχε διαταχθεί επανέλεγχος του προστίμου.

Η συγκεκριμένη εταιρεία εμπλέκεται και σε υπόθεση τοκογλυφίας που εκκρεμεί στα δικαστήρια, στην οποία μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (Γιάννης Ανθόπουλος). Παράλληλα, η εισαγγελέας Εφετών εισηγείται την απαλλαγή του κύριου μετόχου της GENNET, Κων. Τσουκαλίδη.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ζητήσει την παραίτηση της Κατερίνας Σαββαΐδου, η οποία αρνήθηκε να την υποβάλει (τελικά, αποφασίστηκε η αποπομπή της από το υπουργικό συμβούλιο).

Ειδικότερα, είχε προηγηθεί σχετική ερώτηση που κατέθεσαν τον Αύγουστο του 2015 στη Βουλή οι τότε βουλευτές Ραχήλ Μακρή και Γιάννης Σταθάς, η οποία κοινοποιήθηκε και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κ.λπ.

Επικαλούνταν δημοσιεύματα και βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών περί εμπλοκής της εταιρείας σε υπόθεση τοκογλυφίας και περί «παγώματος» του εν λόγω προστίμου. Στη συνέχεια, η τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου διέταξε τη διενέργεια έρευνας.

Η κ. Σαββαΐδου, σε υπόμνημά της, είχε αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση.